Actualitate
Volei Club Alba Blaj şi-a aflat adversarii din turneul de promovare în Divizia A1! Vineri în primul meci, echipa din „Mica Romă” întâlneşte CET Govora CNMB Rm Vâlcea, de la ora 19.00
În perioada 11-13 mai, la Blaj, în sala de sport a Liceului Timotei Cipariu, se va desfăşura turneul de promovare în Divizia A1 la volei feminin şi la care participă Volei Club Alba Blaj, CET Govora CNMB Rm Vâlcea, Rapid Bucureşti şi CSM Comision Brăila, primele două clasate urmând a evolua din sezonul viitor în prima ligă.
Elevele antrenorilor Liliana Bogendorfer şi Emil Ciufudean vor juca în ordine cu CET Govora CNMB Rm Vâlcea (fosta colegă în seria vestică a Diviziei A 2), Rapid Bucureşti şi CSM Comision Brăila. Volei Club Alba Blaj este la două victorii să realizeze prima performanţă notabilă a sportului albaiulian în anul 2012, promovarea, în premieră în elita voleiului feminin autohton. „Putem spune că avem un mic avantaj prin faptul că debutăm cu un adversar pe care-l cunoaştem şi pe care l-am învins în sezonul regulat. Însă indiferent de tragerea la sorţi un lucru este cert, vrem să promovăm, să ne îndeplinim obiectivul şi să oferim o adevărată sărbătoare Blajului„, a spus Sergiu Ştefănescu, preşedintele executiv al echipei gazdă.
Tragerea la sorţi a jocurilor a avut loc în această seară, meciurile urmând a avea loc de la orele 16.00 şi 19.00 – vineri şi sâmbătă, respectiv 12.00 şi 15.00 – duminică, cu amendamentul că echipa gazdă va susţine al doilea joc al zilei.
Dar iată ţintarul competiţiei: *vineri, 11 mai: Rapid – CSM Comision Brăila (ora 16.00), VC Alba Blaj – CET Govora CNMB Rm Vâlcea (ora 19.00); *sâmbătă, 12 mai: CSM Comision Brăila – CET Govora CNMB Rm Vâlcea (ora 16.00), VC Alba Blaj – Rapid (ora 19.00); *duminică, 13 mai: Rapid – CNMB Rm Vâlcea (ora 12.00), VC Alba Blaj – CSM Comision Brăila (ora 15.00). (H.D.M.)

Actualitate
OMS se reunește de urgență, din cauza virusului variola maimuței
OMS se reunește de urgență, din cauza virusului variola maimuței
Virusul variola maimuței stârnește îngrijoare la nivel mondial, iar în CDC-ul din SUA a emis alertă, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății are o întrunire de urgență.
În New York, autoritățile au recomandat cetățenilor să poarte mască pe stradă, asta după ce au fost confirmate 6 cazuri pe întreg teritoriul SUA, informează DailyMail.
Între timp, CDC a emis o alertă în care îndeamnă medicii și departamentele de sănătate să fie „vigilenți” pentru cazurile de variola maimuței, pe fondul răspândirii globale crescute.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a organizat o întâlnire de urgență pentru a discuta recentul focar „fără precedent”, după ce peste 100 de cazuri au fost confirmate sau suspectate în Europa.
Actualitate
Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat
Ministrul Educației: Cei care vor intra în clasa a V-a şi a IX-a vor intra pe un altfel de sistem – un cu totul altfel de Bacalaureat
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cei care vor intra în clasele a IX-a şi a V-a în anul şcolar următor vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în programul „România Educată”, iar rezultatele se vor vedea abia în 2027, după primul ciclu de patru ani.
Sorin Cîmpeanu a vorbit, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, despre schimbările din sistemul de educaţie, el făcând referire la programul „România Educată”, relatează News.ro.
„Cei care vor intra în clasa a IX-a vor intra pe un altfel de sistem, care este rezultatul consultărilor în Programul România Educată. De asemenea, cei care vor intra în clasa a V-a , vor intra pe un altfel de sistem. Dacă intră în anul 2023 pe un altfel de sistem, înseamnă că primele lucruri cu adevărat finalizate vor fi în anul 2027, după un ciclu de 4 ani. Respectiv un cu totul altfel de bacalaureat, o generalizare a standardizării evaluării, o generalizare a proceselor de digitalizare în educaţie, o formare a cadrelor didactice din perspectiva pedagogiei digitale, un procent mult ameliorat din perspectiva evaluării şcolare. Acestea trebuie privite în raport şi cu termenul de 2026, înainte de 2027 când se finalizează toate proiectele educaţionale din PNRR aflate sub tutela României Educată”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Întrebat care este scopul, Cîmpeanu a explicat că este vorba de calitate şi performanţă în educaţie.
„Proiectul are două obiective majore. Unul este calitatea şi performanţa în educaţie, cel de-al doilea este echitatea în educaţie. Accesul tuturor la educaţia de calitate. Aceste două lucruri, cu siguranţă, vor putea să amelioreze semnificativ nivelul de analfabetism funcţional (…) Am insistat să nu pierdem acest an, să nu aşteptăm anul 2024 termenul până la care Ministerul Educaţiei s-a angajat ca din PNRR, componenta de digitalizare, care are 1,13 miliarde euro finanţare, să aibă propria platformă de testare standardizată. Acum, în România, există o platformă de testare standardizată. De ce să nu o folosim acum la nivel pilot aşa încât să începem generalizarea acestei evaluări standardizate atunci când vom avea propria platformă la Ministerul Educaţiei. Altfel, în 2024 ar trebui atunci să trecem la testarea evaluării standardizate”, a declarat Cîmpeanu.
Actualitate
Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete
Școlile din România schimbă tablele clasice. Se renunță la cretă și burete
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se doreşte schimbarea tablelor şcolare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informaţiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil.
Sorin Cîmpeanu a declarat, sâmbătă, la Digi24 că rolul profesorului s-a schimbat şi că acesta trebuie să aibă rolul de indrumător al elevului, informează News.ro.
”Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă şi butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui şi va înţelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învăţare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe şi atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.
”Având o tablă interactivă, chiar şi profesorii care nu au competenţe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact aşa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariţia buterelui, pentru că e clar că se pot şterge mai uşor şi într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar şi pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar şi în acele situaţii speciale când nu vor putea să vină la şcoală, îşi vor putea descărca în timp real, lecţia. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână şi motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai uşor de reţinut.
”Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competenţelor pe care elevul trebuie să şi le însuţească în urma acelor lecţii. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.
Ministrul a subliniat şi nevoia de o salarizare motivantă a profesorilor.
”Pentru că e o utopie să îţi doreşti o educaţie de calitate fără profesori, după cum este la fel de utopic să îţi doreşti profesori buni, absolvenţi ai universităţilor, dintre cei mai buni, care să îmbrăţişeze cariera didactică, fără o salarizare motivantă. E nevoie de resurse financiare. Sigur, le cerem mai mult profesorilor, dar trebuie să le si oferim. Va trebui să fie, în opinia mea, 25 la sută din salariul maxim din grila bugetară, alţii spun salariul mediu pe economie (…) Evaluarea cadrelor didactice se schimbă, titularizarea nu cred că este un lucru pe care trebuie să îl schimbăm”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
-
Actualitateacum 21 de ore
FOTO| Senatorul PSD Călin Matieș a pus o imagine înrămată cu Avram Iancu, la baza statuii principelui transilvănean Gábor Bethlen, de Ziua Unităţii Reformate Maghiare
-
Actualitateacum 20 de ore
VIDEO| Senatorul Matieș, către președintele Ungariei, la Alba Iulia: „Transilvania va fi mereu românească”
-
Ştirea zileiacum 15 ore
FOTO VIDEO| O carieră pe tocuri, între note muzicale: Georgiana, tânăra din Alba care își încântă publicul la evenimente, împreună cu trupa sa
-
Actualitateacum 21 de ore
LIVE VIDEO| Președintele Ungariei în vizită la Alba Iulia: Se dezvelește statuia principelui Gábor Bethlen în centrul istoric din oraș
-
Actualitateacum 20 de ore
21 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Actualitateacum 22 de ore
Firmele de curierat vor raporta Fiscului clienții care plătesc cash la livrare: Ce spune șeful ANAF
-
Sportacum 10 ore
Industria Galda, victorie la Daia Română și prelungește suspansul în privința campioanei
-
Actualitateacum 19 ore
Kelemen Hunor, la Alba Iulia: „O comunitate care este majoritară în oraş a acceptat eroul unei comunităţi minoritare”
-
Sportacum 12 ore
Metalurgistul Cugir – Viitorul Cluj 4-0 (1-0) | Perjeriu, debut în Liga a 3-a; Itu, tatăl și fiul, colegi în defensivă
-
Sportacum 18 ore
Din nou eșec în Liga Națională de Rugby: CSM Bucovina Suceava – CSU Alba Iulia 33-14
-
Actualitateacum 16 ore
Majorarea salariilor cu 200 de lei, bani neimpozabili: Care sunt categoriile de angajați care nu pot beneficia
-
Actualitateacum 20 de ore
Cătălin Drulă și-a lansat candidatura pentru șefia USR: „Am demonstrat că sunt omul faptelor”