Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Curier Județean

Vizită la Tribunalul Alba, cu ocazia Zilei Justiției Civile. Studenții de anul I de la Facultatea de Drept din Alba Iulia au asistat la o parte dintr-un proces în sala de judecată

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

 Cu ocazia Zilei Europene a Justiției Civile, Tribunalul Alba a organizat miercuri, 25 octombrie 2017,  ”Ziua porților deschise”, eveniment adresat elevilor, studenților, justițiabililor și reprezentanților societății civile.

Din păcate numărul celor interesați de eveniment a fost unul scăzut, cu toate că instituția gazdă a făcut toate demersurile necesare pentru promovarea în mass media.

”Grupul de vizită a fost format din studenții de anul I ai Facultății de Drept din cadrul Universtității „1 Decembrie 1918„ din Alba Iulia. Grupul a fost preluat de către Sorina Cristorian – purtatoare de cuvânt a Tribunalului Alba, căreia îi mulțumim pe această cale pentru profesionalismul de care a dat dovadă”, transmit reprezentanții Asociației Justiția Pro Cetățean.

Victor Negrescu - Alegeri Europarlamentare - 2024

Vizita a început în sala de sedință nr. 2 unde s-a făcut o prezentare generală a instituției, a regulilor de conduită ale justițiabilului și a justițiarilor în sala de sedință și s-a discutat despre posibile viitoare cariere în magistratură, ținând cont că toți cei prezenți erau studenți la drept. La scurt timp, ne-au onorat cu prezența în sală domnul judecător pe drept civil Mara George însoțit de un coleg, care ne-au prezentat semnificația calității de judecător, mijloacele de aplicare la INM, procesul de selecționare și nevoia de forță proaspătă a magistraților.

La capitolul de întrebări a fost atins un punct important: „cum se poate înfăptui o apropiere a societății civile de puterea judecătorească” răspunsul fiind: „judecătorul are starea de neutralitate și că apropierea se face prin transparență și evenimente precum cel de azi” .

S-a adus în discuție și starea clădirii în care activează Tribunalul și Judecătoria, situatie cunoscută de toate părțile, starea sălilor de judecată în care pe timp de iarnă toți participanții la procese trebuie să fie îmbrăcați foarte gros și că automat condițiile clădirii sunt observate de justițiabili și pot avea o influență asupra lor. Se speră la un sistem informatic de arhivare a dosarelor ca în cazul altor state precum Germania și Belgia, unde dosarele se află în format electornic și justițiabilii pot accesa de acasă informațiile necesare. S-a mai discutat și despre natura umană a judecătorului și puterea de concentrare de care este nevoie pentru a-si exercita funcția și despre sistemul de voluntariat care poate fi realizat în cadrul instituției de către studenții la drept.

Pe finalul vizitei, am asistat la o mică parte dintr-un proces în sala de judecată nr. 3 și am vizitat arhiva tribunalului.
Nu în ultimul rând s-a discutat despre posibile colaborări între societatea civilă și Tribunalul Alba pe diverse proiecte și evenimente care au ca scop educarea cetățeanului de toate vârstele în spiritul civic.

sursa: Justiția Pro Cetățean


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Baza sportivă din Zlatna urmează să fie reabilitată energetic. Licitația de peste 1,2 milioane de lei, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Baza sportivă din Zlatna urmează să fie reabilitată energetic. Licitația de peste 1,2 milioane de lei, lansată în SEAP Primăria Zlatna a scos pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice proiectul prin care se dorește reabilitarea energetică a clădirii bazei sportive din Zlatna. Aceasta are o valoare aproximativă de 1.236.301,74 de lei. Imobilul este amplasat în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea