Rămâi conectat

Actualitate

Viză de călătorit în SUA: România, pe drumul către admiterea în Programul Visa Waiver

Publicat

în

Viză de călătorit în SUA: România, pe drumul către admiterea în Programul Visa Waiver

România și Statele Unite sunt angajate să lucreze împreună pentru a avansa în îndeplinirea criteriilor de admitere a României în Programul Visa Waiver, se arată în Declarația comună privind cea de-a Șaptea Reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, conform MAE.

Textul declarației a fost emis de Guvernele României și Statelor Unite ale Americii cu ocazia celei de-a șaptea Reuniuni a Dialogului de Parteneriat Strategic:

Guvernele României și Statelor Unite ale Americii au organizat, în data de 9 noiembrie 2021, la Washington D.C., cea de-a șaptea reuniune a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, precedată de consultările politico-diplomatice dintre ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu și secretarul de stat al SUA, Antony J. Blinken, care au avut loc pe 8 noiembrie, scrie Mediafax.

Electrica Furnizare Discount

„Angajament bilateral, într-un moment simbolic”

Acest angajament bilateral are loc într-un moment simbolic, în care România și Statele Unite ale Americii sărbătoresc împlinirea a zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.
Secretarul de stat român pentru afaceri strategice Dan Neculăescu și Asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al SUA, Dr. Karen Donfried au vorbit în deschiderea reuniunii Dialogului Strategic.

România și Statele Unite au evaluat progresele înregistrate în cadrul formatului Dialogului Strategic și au evidențiat importanța parteneriatului SUA-România în gestionarea amenințărilor și provocărilor comune. Discuțiile s-au concentrat pe evidențierea valorilor și intereselor pe care cele două state le împărtășesc, reafirmând cooperarea bilaterală puternică, stabilă și în aprofundare dintre România și Statele Unite ale Americii și angajamentul nostru comun de a consolida cooperarea pe o gamă extinsă de subiecte.

Reuniunea s-a desfășurat sub forma grupurilor de lucru existente în cadrul Dialogului Strategic: cooperare politico-militară; evoluții regionale, politice și economice; cooperare bilaterală economică în domeniul infrastructurii, investițiilor și comerțului; energie și mediu; cooperare în domeniul statului de drept; și consolidarea relațiilor inter-umane.

Cooperare în domeniul securității

Cooperarea în domeniul securității este o parte substanțială și o dimensiune-cheie a Parteneriatului Strategic România-SUA. Împreună, cele două părți vor continua să valorifice realizările importante precum facilitatea antirachetă de la Deveselu și vor continua întărirea acțiunilor comune în cadrul NATO, pentru a-și îndeplini angajamentele în domeniile apărării și descurajării, cu o atenție specială acordată regiunii Mării Negre, o componentă-cheie a securității euroatlantice. România și Statele Unite au subliniat importanța aprofundării cooperării privind aspectele critice de securitate, în baza elementelor agreate în cadrul vizitei de succes în România a Secretarului american al Apărării, Lloyd Austin.

Ambele părți au convenit să lucreze împreună pentru consolidarea relației transatlantice, în cadrul tuturor formatelor de cooperare. Părțile și-au exprimat angajamentul de a asigura o coordonare și o consultare sistematică și aprofundată privind politicile și inițiativele care promovează reziliența strategică transatlantică, cu scopul de a reduce dependența de actori care nu împărtășesc valorile și interesele comunității transatlantice și să sporească, în același timp, legăturile cu partenerii și actorii like-minded. În mod special, Statele Unite și România vor lucra îndeaproape la elaborarea Noului Concept Strategic al NATO, în vederea consolidării Alianței în a-și îndeplini misiunea de garant al păcii și securității în Europa. În același timp, ambele părți au evidențiat importanța cooperării UE-NATO, asigurând complementaritate și consolidând interoperabilitatea.

România, amplasare reactoare modulare mici

În ceea ce privește infrastructura, investițiile și oportunitățile comerciale, ambele state au propus căi de a obține rezultate pozitive, concrete, pentru comunitățile de afaceri și cetățenii noștri, și pentru a promova valorile noastre economice comune. Cele două părți au recunoscut importanța strategică a dezvoltării infrastructurii pentru a facilita interconectivitatea între țările din Europa Centrală și de Est, inclusiv prin intermediul sprijinului și al potențialelor investiții ale SUA. Cele două părți și-au exprimat sprijinul pentru Inițiativa celor Trei Mări și pentru potențialul său de a asigura reziliența economică a regiunii.

Cele două părți au evaluat cooperarea bilaterală în domeniul energiei, cu o atenție specială acordată implementării Acordului Interguvernamental de cooperare privind programul nuclear al României, semnat anul trecut. Mai mult decât atât, România și Statele Unite au subliniat importanța anunțului comun făcut de Președintele Klaus Iohannis împreună cu Trimisul Special al SUA, John Kerry, cu prilejul reuniunii COP26, care a avut loc săptămâna trecută, la Glasgow, privind intenția României de amplasa reactoare modulare mici, „primele de acest fel”, construite de SUA, până în anul 2028. Astfel, România devine lider regional și își consolidează angajamentul de a lupta împotriva schimbărilor climatice cu ajutorul contribuției tehnologiei superioare americane, evidențiind, încă o dată, caracterul special al Parteneriatului Strategic România-SUA. Cele două părți au discutat, de asemenea, despre potențiala cooperare în domeniul resurselor offshore de energie eoliană. Leadership-ul regional curajos al României și ingeniozitatea SUA vor contribui la crearea de locuri de muncă, vor consolida securitatea energetică și vor combate schimbările climatice.

Acțiuni comune de promovare a democrației

România și Statele Unite vor coopera îndeaproape în materie de tehnologia comunicațiilor, dată fiind importanța asigurării securității viitoarei generații de rețele de comunicații wireless pentru a asigura prosperitatea, dar și securitatea celor două națiuni.

România și Statele Unite au convenit să lucreze împreună pentru a deveni mai puternice și mai reziliente, inclusiv prin acțiuni comune de promovare a democrației, statului de drept și drepturilor fundamentale ale omului atât la nivel regional, cât și global. Au reafirmat angajamentul lor de a lucra împreună pentru a contracara încercările sistematice de subminare a valorilor comune ale comunității euroatlantice. România și Statele Unite au subliniat importanța continuării eforturilor comune de a prezerva ordinea internațională bazată pe reguli, sprijinind buna guvernare și păstrând societățile deschise. Ambele părți au discutat despre importanța utilizării Summit-ului pentru Democrație, care se va desfășura în luna decembrie a acestui an, pentru a consolida democrația și statul de drept în întreaga lume.

Programul Visa Waiver

România și Statele Unite și-au reînnoit angajamentul de a lucra împreună pentru combaterea amenințărilor emergente și pentru a răspunde atacurilor săvârșite cu mijloace hibride sau în spațiul cibernetic, precum și în lupta împotriva dezinformării.

România și Statele Unite vor continua să acorde prioritate schimburilor educaționale, culturale și profesionale și sunt angajate să lucreze împreună pentru a avansa în îndeplinirea criteriilor de admitere a României în Programul Visa Waiver. Relațiile noastre inter-umane extinse sunt o forță colectivă și ambele state au convenit să construiască campanii de comunicare publică care să abordeze tratarea problemelor legate de Holocaust și să promoveze înțelegerea comună de-a lungul întregii game a priorităților noastre comune împărtășite.

Cea de-a șaptea reuniune a Dialogului Strategic a fost găzduită de Departamentul de Stat și a inclus participarea unor reprezentanți din partea agențiilor și ministerelor ambelor guverne. Au participat oficiali americani de rang înalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, Departamentului Comerțului, Departamentului Energiei și Departamentul Securității Interne, iar din partea română de la Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ministerul Energiei și Ministerul Afacerilor Interne.

Ambele părți au exprimat un interes puternic pentru aprofundarea parteneriatului strategic bilateral anul viitor și prin organizarea unor noi reuniuni de dialog strategic. Părțile au convenit să organizeze viitoarea reuniune anuală în București, România, în anul 2022, atunci când vom marca 25 de ani de la lansarea Parteneriatului nostru Strategic, în 1997.

Publicitate

Actualitate

Familia Regală a României nu va face anul acesta călătoria tradiţională cu trenul regal de 1 Decembrie la Alba Iulia

Publicat

în

Familia Regală a României nu va face anul acesta călătoria tradiţională cu trenul regal de 1 Decembrie la Alba Iulia

Familia Regală a României anunţat că nu poate efectua călătoria tradiţională cu trenul regal, de 1 Decembrie, în oraşele ţării, în condiţiile actuale.

„Călătoria cu Trenul Regal de astăzi, 1 Decembrie 2021, are loc virtual. Filmul rememorează prezenţa fiecărei generaţii a Familiei Regale în tren.La mulţi ani tuturor românilor!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook FamiliaRegală.

Electrica Furnizare Discount

„Sperăm ca, anul viitor, cu ocazia Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, Trenul Regal să fie din nou pe şine, parcurgând simbolic drumul Încoronării”, precizează mesajul.

sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

Cum a fost realizată România Mare, la 1 Decembrie 1918: Documentele Marii Uniri

Publicat

în

Cum a fost realizată România Mare, la 1 Decembrie 1918: Documentele Marii Uniri

De mai bine de o sută de ani, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, românii de pretutindeni se strâng la Alba Iulia pentru a sărbători cel mai important eveniment al patriei noastre, înființarea României Mari.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Moțiunea de unire a Bucovinei cu România (15/28 noiembrie 1918)

Congresul general al Bucovinei, întrunit azi, joi în 15/28 noiembrie 1918 în Sala Sinodală din Cernăuți, considerând că, de la fondarea Principatelor Române, Bucovina, care cuprinde vechile ținuturi ale Sucevei și Cernăuților, a făcut pururea parte din Moldova, care în jurul ei s-a închegat ca stat;

Electrica Furnizare Discount

considerând că în cuprinsul hotarelor aceste țări se găsește vechiul Scaun de domnie de la Suceava, gropnițele domnești de la Rădăuți, Putna și Suceava, precum și multe alte urme și amintiri scumpe din trecutul Moldovei;

CITEȘTE ȘI: Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE

considerând că fii ai acestei țări umăr la umăr cu frații lor din Moldova și sub conducerea acelorași domnitori, au apărat de-a lungul veacurilor ființa neamului lor împotriva tuturor încălcătorilor din afară și a cotropirii păgâne;

considerând că în 1774, prin vicleșug, Bucovina a fost smulsă din trupul Moldovei și cu de-a sila alipită coroanei Habsburgilor;

considerând că 144 de ani poporul bucovinean a îndurat suferințele unei ocârmuiri străine, care îi nesocotea drepturile naționale și care prin strâmbătăți și persecuții căuta să-i înstrăineze firea și să învrăjbească celelalte neamuri cu care el voiește să trăiască ca frate;

Citește și: PROGRAM| PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

considerând că, în scurgere de 144 de ani, Bucovinenii au luptat ca niște mucenici pe toate câmpiile de bătălie în Europa sub steag străin pentru menținerea, slava și mărirea asupritorilor lor, și că ei drept răsplată aveau să îndure micșorarea drepturilor moștenite, izgonirea lor din viața publică, din școală și chiar din biserică;

considerând că în același timp poporul băștinaș a fost împiedicat sistematic de a se folosi de bogățiile izvoarelor de câștig ale acestei țări și despoiată în mare parte de vechea sa moștenire;

considerând că, cu toate acestea, Bucovinenii n-au pierdut nădejdea că ceasul mântuirii, așteptat cu atâta dor și suferință, va sosi și că moștenirea lor străbună, tăiată prin granițe nelegiuite, se va reîntregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Ștefan, și că au nutrit veșnic credință că marele vis al neamului se va înfăptui când se vor uni toate țările române dintre Nistru și Tisa într-un stat național unitar;

constată că ceasul acesta mare a sunat!

Astăzi, când după sforțări și jertfe uriașe din partea României și a puternicilor și nobililor ei aliați, s-au întronat în lume principiile de drept și umanitate pentru neamurile, și când în urma loviturilor zdrobitoare Monarhia austro-ungară s-a zguduit în temeliile ei și s-a prăbușit, și toate neamurile încătușate în cuprinsul ei și-au câștigat dreptul de liberă hotărâre de sine, cel dintâi gând al Bucovinei dezrobite se îndreaptă către regatul României, de care întotdeauna am legat nădejdea dezrobirii noastre.

Drept aceea noi, Congresul general al Bucovinei, întrupând suprema putere a țării și fiind singuri cu puterea legiuitoare, în numele suveranității naționale, hotărâm:

Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei în vechile ei hotare până la Ceremuș, Colacin și Nistru cu regatul României.

Rezoluția Marii Adunării Naționale de la Alba Iulia (1 decembrie 1918)

Unirea tuturor românilor într-un singur stat numai atunci va fi statornică și garantată prin istoria de mai departe a lumii, dacă va răspunde tuturor îndatoririlor impuse prin noua concepție a civilizațiunii, dacă ea ne va inspira datoria să nu pedepsim progenitura, pentru păcatele părinților și ca urmare ea va trebui să asigure tuturor neamurilor și tuturor indivizilor conlocuitori pe pământul românesc, aceleași drepturi și aceleași datorinți.

Civilizațiunea, care ne-a eliberat, pretinde de la noi respectul pentru dânsa și ne obligă să prăbușim în noul nostru stat, orice privilegiu și să statorim, ca fundamentul al acestui stat:munca și răsplata ei integrală.

I. Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba-Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918 decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. (aplauze frenetice. Trăiască România Mare! Lumea se scoală în picioare, mâinile se ridică. Ora e punct 12)

Adunarea națională proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunei române la întreg Banatul cuprins între râurile Mureș, Tisa și Dunăre. (voci trăiască, aclamațiuni, aprobări)

II. Adunarea națională rezervă teritoriilor sus indicate autonomie provizorie până la întrunirea constituantei, aleasă pe baza votului universal.

III. În legătură cu aceasta ca principii fundamentale la alcătuirea noului Stat Român, adunarea națională proclamă următoarele:

1. Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie, prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc.

2. Egală îndreptățire și deplină libertate autonomă confesională pentru toate confesiunile din stat.

3. Înfăptuirea desăvârșită a unui regim curat democratic pe toate terenurile vieții publice. Votul obștesc, direct, egal, secret, pe comune, în mod proporțional, pentru ambele sexe în vârstă de 21 de ani, la reprezentarea în comune, județe ori parlament (voci:Trăiască femeile! Trăiască. Aclamațiuni pe galerie. Doamnele flutură batistele).

4. Desăvârșită libertate de presă, libertate de asociere și întrunire:liberă propagandă a tuturor gândurilor omenești.

5. Reformă agrară radicală. Se va face conscrierea tuturor proprietăților, în special a proprietăților mari. În baza acestei conscrieri desființând fidei comisiile în temeiul dreptului de a micșora după trebuință latifundiile i se va face posibil țăranului să-și creeze o proprietate (arător, pășune, pădure) cel puțin cât o să poată munci el și familia lui. Principiul conducător al acestei politice agrare este pe de o parte promovarea nivelării sociale, pe de altă parte potențarea producțiunii.

6. Muncitorimei industriale i se asigură aceleași drepturi și avanta je, care sunt legiferate în cele mai avansate state industriale din Apus.

IV. Adunarea națională dă expresiunea dorinței sale, ca congresul de pace să înfăptuiască comuniunea națiunilor libere în așa chip, ca dreptatea și libertatea să fie asigurate pentru toate națiunile mari și mici deopotrivă, iar în viitor să se elimineze războiul, ca mijloc pentru regularea raporturilor internaționale.

V. Românii adunați în această adunare națională salută pe frații lor din Bucovina, scăpați din jugul monarhiei Austro-Ungare și uniți cu țara mamă, România.

VI. Adunarea Națională salută cu iubire și entuziasm libertatea națiunilor subjugate până aici în monarhia Austro-Ungară, anume națiunile:cehoslovacă, austro-germană, iugoslavă, polonă și ruteană și hotărește ca acest salut al său să se aducă la cunoștința tuturor acelor națiuni.

VII. Adunarea națională cu smerenie se închină înaintea memoriei acelor bravi români, cari în acest război și-au vărsat sângele pentru înfăptuirea idealului nostru, murind pentru libertatea și unitatea Națiunei Române.

VIII. Adunarea națională dă expresiune mulțumitei și admirațiunei sale față de puterile aliate, care prin strălucitele lupte purtate cu cerbicie împotriva unui dușman pregătit de multe decenii pentru război, au scăpat civilizațiunea din ghearele barbariei.

IX. Pentru conducerea mai departe a afacerilor Națiunei Române din Transilvania, Banat și țara ungurească adunarea națională hotărește instituirea unui Mare Sfat Național Român, care va avea toată îndreptățirea, să reprezinte Națiunea Română, ori când și pretutindeni, față de toate națiunile lumii și să ia toate dispozițiunile, pe care le va afla necesare în interesul națiunii.

În sfârșit, Vă rog să le primiți aceste rezoluțiuni și închei cu aceea, că legătura sfântă a celor 14 milioane de Români ne îndreptățește azi a zice:

„Trăiască România Mare!“ (aplauze nesfârșite)

Discursul lui Iuliu Maniu (Alba Iulia, 1 decembrie 1918)

Consiliul Dirigent al Transilvaniei

[…] Noi ne simțim ca orbul care de zeci de ani n-a văzut lumina zilei, când printr-o binefacere dumnezeiască i se deschid ochii și vede lumina sfântă a soarelui. Noi suntem aici ochii poporului, care văd azi lumina libertății neamurilor. […]

Pentru înlăturarea oricăror îndoieli ale străinilor asupra ce voim să facem prin unirea noastră și libertatea noastră națională, — Marele Sfat Național Român declară că nu voiește un imperiu de asuprire. Nu voim, ca din asupriți, ce-am fost, să devenim asupritori. Voim să asigurăm libertatea pentru toți și dezvoltarea pentru toate popoarele conlocuitoare:Marele nostru Sfat Național ține să accentueze, că urmează vechiul nostru proverb:„Ce ție nu-ți place, altuia nu face“. Noi voim pe acest pământ al României Mari să întronăm libertatea națională pentru toți. Voim ca fiecare națiune să se poată cultiva în limba ei, să se roage lui Dumnezeu în credința ei și să ceară dreptate în limba ei.

Noi, care am vărsat lacrimi văzând limba noastră scoasă din școli, biserici, justiție, nu o vom lua altora. Nu vom lua putința vieții de la alții. Nu voim să trăim din sudoarea altora, pentru că noi putem trăi din vrednicia și puterea noastră, prin munca noastră. (Aplauze entuziaste). Numai printr-un regim democratic putem întări țara noastră românească, mai ales când trebuie să ținem seama de cerințele vieții moderne de stat. Numai având un regim de drepturi și libertăți înlăuntrul țării, vom avea tărie să validăm cauza noastră în afară. Deplina libertate a tuturor straturilor sociale, — e o garanție pentru binele țării. De aceea Marele Sfat Național Român a pus în proiectul lui de rezoluție acel punct care vorbește de înfăptuirea regimului democratic.

[…] Vă rugăm să primiți unanim proiectul nostru de rezoluții. Acest proiect arată cărarea pe care mergând înainte, ne vom putea atinge idealul și să punem temelia unei Românii Mari și unite, care în veci are să fie, ca în ea să se înfăptuiască spiritul desăvârșitei democrații și dreptatea socială.

Sursa: historia.ro

Citește mai mult

Actualitate

Vor exista RELAXĂRI de sărbători? Alexandru Rafila: „Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost”

Publicat

în

Vor exista RELAXĂRI de sărbători? Alexandru Rafila: „Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost”

Alexandru Rafila, noul ministrul al Sănătății, a declarat în cursul serii de marți, la B1 Tv, că este greu de spus dacă vor exista sau nu relaxări de sărbători.

„Mi-e greu să vă spun ce se va întâmpla peste un interval de 3-4 săptămâni, dar eu am o preocupare față de ce se întâmplă în acest moment. Am văzut ieri la Brașov, la târgul de Crăciun că era o mare frenezie, am văzut concerte care nu aveau nimic de-a face cu măsuri de bază care să prevină transmiterea. Dacă oamenii vor să aibă sărbători cât mai aproape de normalitate, ar trebui să se comporte cât mai precaut în această perioadă”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a spus că nu sunt importante doar luarea unor măsuri sanitare, ci mai ales respectarea lor: „Și dacă ești într-un spațiu aglomerat și porți masca tot nu este nimic complicat, dar este o chestiune de mentalitate, de obișnuință de a respecta unele reguli. Obligativitatea asta…noi tot discutăm despre măsuri legislative. Măsurile legislative sunt una, respectarea lor altceva. Lucrul ăsta se leagă de faptul că unii oameni cred unele lucruri tot mai fantasmagorice, o chestiune care ține de educație”.

Electrica Furnizare Discount

Alexandru Rafila a mai spus că va conta trendul evoluției pandemiei, nu doar numărul mic de cazuri dintr-un anumit context, atunci când vine vorba despre luarea unor măsuri sanitare:

„Trebuie văzut contextul epidemiologic. Suntem în scenariul verde, dar contează trendul. Gândiți-vă ce s-a întâmplat astă vară când eram în scenariul verde dar lucrurile mergeau prost săptămână, după săptămână. A existat o creștere relevantă din punct de vedere epidemiologic”.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare