Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Vinurile medicinale – adevărate elixire pentru sănătate

Publicat

în

Mai puţin mediatizate decât tincturile şi uleiurile din plante, vinurile medicinale sunt elixiruri decantate din laboratorul naturii, cu efecte benefice asupra sănătăţii şi a stării noastre de spirit. Cu o condiţie: să nu fie confundate cu vinul de masă. Ele au o prescripţie strictă, la fel ca orice medicament
lVin de afine
Ingrediente: 500 g afine, 1 l vin roşu.
Mod de preparare: Se varsă afinele într-un vas, se adăugă două pahare cu apă şi se fierb încet 15 minute. Se adăugă vinul roşu şi se prelungeşte fierberea încă 15 minute. Se lăsă să se răcească şi se filtrează.
Variantă: Se zdrobesc 500 g afine, se adaugă 1 l vin alb, o linguriţă scorţişoară pudră, o linguriţă de cuişoare şi 100 g miere. Se lăsă la macerat 8 zile, se filtrează şi se pune în sticle.
Mod de administrare: câte 25 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antidiareic, antiseptic, bactericid, dizolvant al acidului uric.
Recomandări: ateroscleroza, constipaţie, fermentaţie intestinală, insuficientă biliară, diabet, diaree.
lVin de coacăze
Ingrediente: 1,5 kg coacăze, 1 l vin roşu, 450 g zahăr.
Mod de preparare: Se presează coacăzele. Se adăugă vinul şi se lăsă la macerat 24 de ore la rece. Se filtrează printr-o pânză fină şi se strecoară tot sucul. Se pune sucul într-un vas, se adăugă zahărul, se pune la fiert 5 minute, apoi se lăsă să se răcească. Se filtrează din nou, apoi se îmbuteliază.
Alte variante: Se pun la macerat 200 g frunze de coacăz, 50 ml rachiu, 100 g zahăr şi 1 l vin roşu, timp de 30 de zile. Se amestecă bine, se filtrează şi se îmbuteliază. Se pun la macerat, timp de o lună: 1 l vin alb, 200 g coacăze, 50 ml rachiu, 100 g zahăr. Se filtrează.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antidiareic, antireumatismal, tonic general.
Recomandări: artrite, hipertensiune, litiaza renală, menopauză, reumatism.
lVin de grapefruit
Ingrediente: sucul de la două grapefruituri, 1 l vin alb, 200 g zahăr, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: Se amestecă ingredientele şi se lăsă două săptămâni la rece. Se filtrează şi se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: aperitiv, drenor digestiv, drenor hepatic, răcoritor, bogat în vitamina C.
Recomandări: anorexie, artrită, dispepsie, insuficientă biliară.
lVin de mure
Ingrediente: 1 kg mure, 1 l apă, 300 g zahăr.
Mod de preparare: Se varsă apă peste murele uşor zdrobite. După 24 de ore se pune amestecul în centrifugă şi se adăugă zahărul la sucul obţinut. Se lăsă la fermentat 10-15 zile. Se filtrează şi se pune în sticle.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: îndulcitor, hipoglicemiant.
Recomandări: dureri de gât, tulburări intestinale şi gastrice.
lVin de nuci
Ingrediente: 350 g frunze de nuc, 1 l vin roşu, 1 baton scorţişoară, 100 g zahăr, 25 ml rom.
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele la macerat timp de o lună, se filtrează şi se îmbuteliază.
Alte variante: 25 nuci verzi tăiate în patru şi 1 l vin roşu se macerează timp de 6 săptămâni, se filtrează şi se aduce lichidul la fierbere. Se adăugă apoi 50 ml rachiu şi 150 g zahăr. Se dă în 3-4 clocote, apoi se lăsă la răcit. Se filtrează şi se îmbuteliază.
Se pun la macerat 25 nuci verzi tăiate în patru, 1 l vin roşu, 50 ml rachiu şi 150 g zahăr. După două luni se filtrează şi se pune în sticle.
1 l vin roşu, 300 g zahăr şi 8 nuci verzi zdrobite se pun la macerat, la soare, timp de 6 săptămâni. Se amestecă bine în fiecare zi. Se filtrează.
Într-un borcan se pune o portocală tăiată rondele. Se adaugă 15 nuci verzi tăiate în patru, 1 l vin roşu, 50 ml rachiu, 200 g zahăr. Se lăsă la macerat două luni, apoi se filtrează.
1 l vin roşu, 50 g frunze de nuc, 20 g groşiţă roşie, 1 baton scorţişoară, coajă de la o portocală, 200 g zahăr. Se lăsă la macerat 15 zile, se filtrează şi se îmbuteliază.
30 g frunze de nuc, 100 g groşiţă roşie, coajă de la două portocale, 20 ml rachiu, 1 l vin alb. Se lăsă 15 zile la macerat, la soare. Se face un sirop din 100 ml apă şi 250 g zahăr. Se amestecă şi se filtrează.
Mod de administrare: Câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: astringent, antidiareic, depurativ, dezinfectant, tonic.
Recomandări: anemie, diaree, eczeme, guta, reumatism.
lVin de pere
Ingrediente: 500 g pere albe, 1 l vin alb.
Mod de preparare: Se taie perele în rondele fine şi se pun în vinul care fierbe. Se lăsă să fiarbă până ce volumul scade la jumătate. Se lasă să se răcească şi se filtrează.
Mod de administrare: câte 25 ml dimineaţa, la sculare.
Proprietăţi: antiseptic, diuretic, tonic.
Recomandări: celulită, diabet, litiaza renală, retenţie de apă, tulburări renale.
lVin de piersici
Ingrediente: 2,5 kg piersici, 4 l vin alb, 1,3 l coniac, 500 g zahăr, 4 migdale amare, 7 g drojdie de bere uscată.
Mod de preparare: Peste piersicile decojite şi tăiate în bucăţi se pune zahărul şi se lăsă câteva ore. Se fierbe amestecul 15 minute. Se varsă într-un bidon (după ce s-a răcit) şi se acoperă cu vin alb şi coniac. Se adăugă drojdia şi migdalele. Se lasă 30 de zile la rece, se filtrează şi se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: diuretic, energizant, stomahic.
Recomandări: constipaţie, litiază renală, tulburări digestive.
lVin de portocale
Ingrediente: o portocală bine spălată, 1 l vin alb, 12 cuişoare, 1 baton scorţişoară, 100 g zahăr, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: Se pun cuişoarele şi portocala tăiată într-un borcan. Se adaugă scorţişoară, zahărul şi rachiul. Se acoperă cu vin alb şi se lăsă la macerat 30 de zile. Se filtrează şi se pune în sticle. Se foloseşte după 2-3 luni.
Alte variante:
Se acoperă cu vin alb coajă de la trei portocale amare, netratate. Se adaugă o linguriţă cu seminţe de coriandru şi 150 g zahăr. Se lasă în repaus, la rece, 10 zile. Se filtrează.
1 l vin roşu, 4 portocale tăiate bucăţi şi zeamă de la o portocală se lăsă la macerat 10 zile. Apoi se adaugă 50 ml rachiu şi 120 g zahăr. Se amestecă înainte de filtrare.
Se amestecă: 1 l vin alb, sucul unei portocale, 3 flori de muşeţel, un baton de scorţişoară, două cuişoare, 120 g zahăr şi 50 ml rachiu. Se filtrează după 8 zile de macerare.
Se taie în rondele o portocală şi o lămâie. Se adaugă 1 l vin roşu, două migdale amare sparte, 50 ml rachiu şi 200 g zahăr. Se lasă la macerat 40 de zile. Se filtrează şi se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antiinfecţios, aperitiv, diuretic, fluidifiant sangvin, laxativ, tonic general.
Recomandări: anorexie, astenie, dispepsie, hipervascozitate sangvina, tulburări intestinale.
lVin de prune uscate
Ingrediente: 300 g prune uscate, 1 l vin roşu, 1 pacheţel de vanilie, 50 ml rachiu, 120 g zahăr.
Mod de preparare: Se pun prunele într-un borcan. Se adaugă vinul, rachiul, vanilia şi zahărul.
Se amestecă bine şi se lăsă în repaus 3 săptămâni.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: dezintoxicant, diuretic, energizant, stomahic.
Recomandări: anemie, constipaţie, gută, nefrită, reumatism.
Recomandări şi condiţii obligatorii:
Se utilizează numai vase curate, sterilizate cu abur sau apă fiartă, timp de cel puţin 30 de minute, de câte trei ori. Nu se folosesc vase metalice, în special cele de aluminiu. Se folosesc doar ingrediente pentru care nu au fost utilizate insecticide sau ierbicide. Fructele care intră în compoziţia vinurilor trebuie să fie bine coapte şi bine spălate. Atenţie la struguri, să nu aibă acaricide sau să fie stropiţi cu sulfat de cupru. Se utilizează plante proaspăt spălate. În cazul plantelor uscate, se folosesc doar cele care nu au fost uscate la soare. Nu se vor folosi plante de pe marginea drumului sau de la vânzătorii ambulanţi. Este periculos.
Vinul se păstrează în sticle închise, la temperatura camerei. Se consumă încet, cu înghiţituri mici. Toate vinurile medicinale au principii active bine determinate. Nu se consumă în cantităţi mai mari decât cele prescrise. Mai mult nu înseamnă mai bine, ci este posibil să facă rău.
Atenţie! Vinurile medicinale nu se consumă în amestec. Rachiul folosit la prepararea vinului trebuie să fie de minimum 40% alcool.

Publicitate

Sănătatea și natură

GHID de CANICULĂ: ce obiecte nu trebuiesc lăsate în mașină și cum ne protejăm de căldura excesivă

Publicat

în

GHID de CANICULĂ: ce obiecte nu trebuiesc lăsate în mașină și cum ne protejăm de căldura excesivă

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență face câteva recomandări utile pe timp de caniculă. Mare atenție, de pildă, la ce aveți în mașină în aceste zile. Pompierii spun că există riscul ca unele obiecte pur și simplu să explodeze dacă sunt expuse la temperaturi ridicate. Chiar și gelul antibacterian poate provoca probleme serioase atunci când se încălzește prea tare.

Prima zi de august aduce un val de căldură și disconfort termic, iar temperaturile ar putea ajunge la 40 de grade la umbră. În aceste condiții, autoritățile recomandă:

stai la umbră și evită expunerea la soare la orele prânzului

Protejează-ți ochii purtând ochelari de soare cu lentile colorate din categoria 3 (filtre optice marcate UV 400 de culoare gri, maro sau verde), sau prin intermediul unor ochelari de vedere prevăzuți cu lentile fotocromatice.

bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător

Sunt recomandabili cel puțin 2 litri/zi (nu prea rece). Nu aștepta să-ți fie sete pentru a bea apa! Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.

Limitează consumul de băuturi alcoolice și cafea/cofeină (conduc la deshidratare rapidă).

poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise

Poartă haine uşoare, deschise la culoare, care acoperă cat mai mult pielea. Poți folosi și o cremă de protecție solară (cu protectie minim 15).

Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.

Publicitate

consumă fructe și legume proaspete

Mâncă regulat, echilibrat şi uşor (legume și fructe). Evită consumul de multă sare, zahăr și grăsimi.

evită muncile extenuante și exercițiile fizice în partea cea mai călduroasă a zilei (11:00-18:00) sau ia pauze frecvente.

Cum aflu rapid indicele radiației UV?

Factorii care agravează efectele caniculei asupra organismului:

– Umiditate crescută (transpirația nu se va evapora la fel de repede, ceea ce va impiedica organismul sa se racorească rapid).

– Factori personali (vârsta, obezitatea, febra, deshidratarea, boala de inima, boala mintală, circulația necorespunzatoare a sângelui, arsurile solare, consumul de droguri și consumul de alcool în exces)

Scara indicelui radiației ultraviolete (UV Index) este de la 0 la 15. Valorile mai mari de 7 înseamnă nivel puternic de radiații, ceea ce aduce un risc crescut pentru piele și ochi.

În lipsa unei hărți a radiației UV, puteam afla rapid dacă este vorba de o radiație periculoasă: dacă umbra noastră este mai mică față de înălțimea propriei persoane, atunci nivelul indicelui UV este mare și radiatiile pot deveni periculoase pentru organism, în cazul expunerii prelungite.

Ce obiecte nu trebuie trebuie lăsate în mașină

Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.

Publicitate

La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.

Gelul antibacterian, frecvent utilizat în această perioadă, conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.

Evident, orice alte obiecte care pot exploda la căldură nu au ce să caute în mașină, dacă este caniculă. Atenție, de asemenea, unde lăsați/aruncați mucurile de țigară.

Pe de altă parte, nu lăsați niciodată copiii, bătrânii sau animalele singure în autovehicule închise! Când temperatura unui copil ajunge la 40 de grade, organele interne încep să cedeze, iar la o temperatura de 41,6 grade poate surveni decesul.

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă

Publicat

în

Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă

Apa este cel mai bun hidratant și cel mai bun energizant, iar dacă o consumi corect te poți bucura de o sănătate de fier în fiecare zi din an.

Căldura verii influenţează organismul, corpul nostru începe să îşi facă echilibrările termice prin procesele de transpiraţie. Nevoia de consum de apă este mai mare în timpul verii, decât în alte perioade ale anului.

Câtă apă avem nevoie să consumăm vara, pentru a ne hidrata corespunzător şi a ne menţine în stare bună de sănătate? Sfaturile medicale variază de la 2 la 4 litri pe zi, dar, desigur, întregul proces este dependent de nevoia de consum a fiecărei persoane.

Poate mai mult decât consumul propriu zis al unei cantităţi de apă, mai importantă este MODALITATEA în care ingerăm apa. Mai clar CUM BEM APA este mai important decât CÂTĂ APĂ BEM. De asemenea, contează și când bem apa, mai exact în ce momente ale zilei.

O să vă întrebaţi cum adică ”cum” bem apa? Exemplificăm mai jos:

Vedem adesea persoane care umblă cu sticla după ele, şi pun sticla la gură şi gâl-gâl o golesc din câteva sorbituri. ”Setilă” din basmul Harap Alb nu mai este de mult personaj de poveste. Apa intră în corp ca o cascadă, ca un izvor şi începeapaaa să curgă prin sistemele corpului, inundând la propriu rinichii care sunt forţaţi extraordinar.

Cu cât cantitatea de apă ingerată o dată este mai mare şi cu cât este băută mai rapid cu atât rinichii sunt mai forţaţi şi vor obosi încercând să elimine excesul de apă introdus în sistem.

Indiferent cât de sete îi este unei persoane această modalitate de ”inundare” a corpului cu apă nu îi este de niciun folos şi nici măcar nu ajută la rehidratarea generală a corpului. Apa este rapid eliminată prin câteva urinări frecvente, una după alta şi în nici un caz nu ajută la răcorirea dorită.

Atunci când avem un ogor sau un câmp în plină secetă şi turnăm rapid o cantitate uriaşă de apă se va forma o baltă stagnantă rapid. În schimb, dacă va cădea o ploaie măruntă şi încetul cu încetul, pământul uscat începe să se înmoaie, abia atunci apa va putea pătrunde uniform în tot solul.

La fel şi în corpul nostru dacă vom consuma apa treptat, gură cu gură, cu înghiţituri mici ţinând chiar puţin în gură fiecare înghiţitură de apă şi dându-i timp corpului nostru să se informeze asupra substanţei pe care o introducem (putem ”mesteca” un pic apa, la fiecare înghiţitură) atunci rinichii se vor pregăti din timp cu privire la ceea ce urmează să sosească. :i nu vor fi luaţi prin ”surprindere”, ci vor consum minim de energie, pentru prelucrare.

Majoritatea oamenilor îşi suprasolicită în timpul verii rinichii, ca urmare a ”abuzului” de apă mai ales apă foarte rece (corpul nu poate folosi băuturi şi alimente prea reci şi prea calde şi consumă foarte multă energie cu ”încălzirea”, repsectiv ”răcorirea” celor introduse în corp.

Dar şi consumul de apă minerală (apă cu gaz, cu bule) în cantitate mare, sau chiar apă plată, la temperatura camerei dar băută ”toată odată” pe nerăsuflate agresează la propriu organismul şi rinichii. Nu este de mirarea că foarte mulţi se simt slăbiţi, fără putere, epuizaţi la efectul toropitor al căldurii, adăugând şi efectul ”inundării” rinichilor.

Publicitate

Mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine. Am descoperit cu toţii în momentul în care ne-am lăsat invadaţi de societatea de consum. Care aduce continuu mesaje de ”mai mult, mai mult” (cumpăraţi mai mult, mâncaţi mai mult, beti mai mult, munciti mai mult, socializaţi mai mult). Rezultatele vizibile sunt numărul in crestere de boli auto-imune şi cancere la adulţi şi numărul uriaş de copii bolnavi.

La fel şi în ceea ce priveşte consumul de apă ”mai mult” nu înseamnă mai bine. Există doar ”consumul adaptat” corpului şi nevoilor fiecărei persoane.

Iată care sunt cele mai bune momente în care este recomandat să bei câte un pahar-două de apă:

– 2 pahare de apa baute imediat dupa trezire te ajuta sa-ti activezi organele interne si metabolismul. Pe termen lung, acest lucru te va ajuta sa-ti mentii greutatea la cel mai bun nivel.

– 1 pahar de apa inainte de masa ajuta digestia

– 1 pahar de apa inainte de baie sau dus te ajuta sa-ti mentii ritmul cardiac la un nivel sanatos.

– 1 pahar de apa inainte de culcare previne atacul de cord si atacul celebral

– 1 pahar de apa inainte de sala te ajuta sa-ti reglezi nivelul fluidelor din corp si sa ai mai multa energie

 sursa: financiarul.ro, stirileprotv

(C.M.)

Publicitate
Citește mai mult

Sănătatea și natură

„TEIUȘ BIKE – Împreună în natură”: Eveniment organizat de primăria Teiuș. PROGRAM și condiții de participare

Publicat

în

„TEIUȘ BIKE – Împreună în natură” : eveniment organizat de primăria Teiuș. PROGRAM și condiții de participare

Primăria orașului Teiuș organizează în data de 20 august 2021, începând cu ora 8:00, evenimentul „TEIUȘ BIKE – Împreună în natură”, ediția I.

La concursul organizat , poate participa orice persoană din Teiuș, cu vârsta cuprinsă între 16 și 65 de ani, care se înscrie în cerințele regulamentului de concurs.

Electrica Furnizare Discount

Concursul se va desfășura pe grupe de vârstă, pe un traseu ce va cuprinde orașul Teiuș și satele aparținătoare, stabilit de organizatori, unul din principalele obiective ale concursului este de a pune în valoare, sloganul „Mișcarea înseamnă sănătate” și nu în ultimul rând să ne cunoaștem mai bine orașul nostru cu pitoreștile sale împrejurimi.

Înscrierea se face în perioada 19 iulie – 9 august 2021, la sediul Primăriei Teiuș, de luni până vineri, între orele 8 00 – 12 00 sau pe e-mail : [email protected] .

Prin excepție, în funcție de numărul de participanți, organizatorii vor da posibilitatea și la înscrierea concurenților în ziua competiției, cu 1 oră înaintea începerii startului, la Casa de Cultură a orașului Teiuș, locul începerii acțiunii.

Ordinea înscrierii va reprezenta și ordinea pe liniile de start, primii înscriși vor lua startul în primele linii!
La înscriere, participantul va prezenta actul de identitate și va completa o declarație pe propria răspundere, totodată cei care nu au împlinit 18 ani, pe lângă declaratia mai sus menționată, vor avea nevoie și de acordul scris al parintelui/ tutorelui, prin care acesta își dă consimțământul participării la competiție.

Pentru consultarea regulamentului, cât și alte detalii accesati : www.primariateius.ro, secțiunea news.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare