Ziarul Unirea

Vinurile medicinale – adevărate elixire pentru sănătate

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Mai puţin mediatizate decât tincturile şi uleiurile din plante, vinurile medicinale sunt elixiruri decantate din laboratorul naturii, cu efecte benefice asupra sănătăţii şi a stării noastre de spirit. Cu o condiţie: să nu fie confundate cu vinul de masă. Ele au o prescripţie strictă, la fel ca orice medicament
lVin de afine
Ingrediente: 500 g afine, 1 l vin roşu.
Mod de preparare: Se varsă afinele într-un vas, se adăugă două pahare cu apă şi se fierb încet 15 minute. Se adăugă vinul roşu şi se prelungeşte fierberea încă 15 minute. Se lăsă să se răcească şi se filtrează.
Variantă: Se zdrobesc 500 g afine, se adaugă 1 l vin alb, o linguriţă scorţişoară pudră, o linguriţă de cuişoare şi 100 g miere. Se lăsă la macerat 8 zile, se filtrează şi se pune în sticle.
Mod de administrare: câte 25 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antidiareic, antiseptic, bactericid, dizolvant al acidului uric.
Recomandări: ateroscleroza, constipaţie, fermentaţie intestinală, insuficientă biliară, diabet, diaree.
lVin de coacăze
Ingrediente: 1,5 kg coacăze, 1 l vin roşu, 450 g zahăr.
Mod de preparare: Se presează coacăzele. Se adăugă vinul şi se lăsă la macerat 24 de ore la rece. Se filtrează printr-o pânză fină şi se strecoară tot sucul. Se pune sucul într-un vas, se adăugă zahărul, se pune la fiert 5 minute, apoi se lăsă să se răcească. Se filtrează din nou, apoi se îmbuteliază.
Alte variante: Se pun la macerat 200 g frunze de coacăz, 50 ml rachiu, 100 g zahăr şi 1 l vin roşu, timp de 30 de zile. Se amestecă bine, se filtrează şi se îmbuteliază. Se pun la macerat, timp de o lună: 1 l vin alb, 200 g coacăze, 50 ml rachiu, 100 g zahăr. Se filtrează.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antidiareic, antireumatismal, tonic general.
Recomandări: artrite, hipertensiune, litiaza renală, menopauză, reumatism.
lVin de grapefruit
Ingrediente: sucul de la două grapefruituri, 1 l vin alb, 200 g zahăr, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: Se amestecă ingredientele şi se lăsă două săptămâni la rece. Se filtrează şi se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: aperitiv, drenor digestiv, drenor hepatic, răcoritor, bogat în vitamina C.
Recomandări: anorexie, artrită, dispepsie, insuficientă biliară.
lVin de mure
Ingrediente: 1 kg mure, 1 l apă, 300 g zahăr.
Mod de preparare: Se varsă apă peste murele uşor zdrobite. După 24 de ore se pune amestecul în centrifugă şi se adăugă zahărul la sucul obţinut. Se lăsă la fermentat 10-15 zile. Se filtrează şi se pune în sticle.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: îndulcitor, hipoglicemiant.
Recomandări: dureri de gât, tulburări intestinale şi gastrice.
lVin de nuci
Ingrediente: 350 g frunze de nuc, 1 l vin roşu, 1 baton scorţişoară, 100 g zahăr, 25 ml rom.
Mod de preparare: Se pun toate ingredientele la macerat timp de o lună, se filtrează şi se îmbuteliază.
Alte variante: 25 nuci verzi tăiate în patru şi 1 l vin roşu se macerează timp de 6 săptămâni, se filtrează şi se aduce lichidul la fierbere. Se adăugă apoi 50 ml rachiu şi 150 g zahăr. Se dă în 3-4 clocote, apoi se lăsă la răcit. Se filtrează şi se îmbuteliază.
Se pun la macerat 25 nuci verzi tăiate în patru, 1 l vin roşu, 50 ml rachiu şi 150 g zahăr. După două luni se filtrează şi se pune în sticle.
1 l vin roşu, 300 g zahăr şi 8 nuci verzi zdrobite se pun la macerat, la soare, timp de 6 săptămâni. Se amestecă bine în fiecare zi. Se filtrează.
Într-un borcan se pune o portocală tăiată rondele. Se adaugă 15 nuci verzi tăiate în patru, 1 l vin roşu, 50 ml rachiu, 200 g zahăr. Se lăsă la macerat două luni, apoi se filtrează.
1 l vin roşu, 50 g frunze de nuc, 20 g groşiţă roşie, 1 baton scorţişoară, coajă de la o portocală, 200 g zahăr. Se lăsă la macerat 15 zile, se filtrează şi se îmbuteliază.
30 g frunze de nuc, 100 g groşiţă roşie, coajă de la două portocale, 20 ml rachiu, 1 l vin alb. Se lăsă 15 zile la macerat, la soare. Se face un sirop din 100 ml apă şi 250 g zahăr. Se amestecă şi se filtrează.
Mod de administrare: Câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: astringent, antidiareic, depurativ, dezinfectant, tonic.
Recomandări: anemie, diaree, eczeme, guta, reumatism.
lVin de pere
Ingrediente: 500 g pere albe, 1 l vin alb.
Mod de preparare: Se taie perele în rondele fine şi se pun în vinul care fierbe. Se lăsă să fiarbă până ce volumul scade la jumătate. Se lasă să se răcească şi se filtrează.
Mod de administrare: câte 25 ml dimineaţa, la sculare.
Proprietăţi: antiseptic, diuretic, tonic.
Recomandări: celulită, diabet, litiaza renală, retenţie de apă, tulburări renale.
lVin de piersici
Ingrediente: 2,5 kg piersici, 4 l vin alb, 1,3 l coniac, 500 g zahăr, 4 migdale amare, 7 g drojdie de bere uscată.
Mod de preparare: Peste piersicile decojite şi tăiate în bucăţi se pune zahărul şi se lăsă câteva ore. Se fierbe amestecul 15 minute. Se varsă într-un bidon (după ce s-a răcit) şi se acoperă cu vin alb şi coniac. Se adăugă drojdia şi migdalele. Se lasă 30 de zile la rece, se filtrează şi se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: diuretic, energizant, stomahic.
Recomandări: constipaţie, litiază renală, tulburări digestive.
lVin de portocale
Ingrediente: o portocală bine spălată, 1 l vin alb, 12 cuişoare, 1 baton scorţişoară, 100 g zahăr, 50 ml rachiu.
Mod de preparare: Se pun cuişoarele şi portocala tăiată într-un borcan. Se adaugă scorţişoară, zahărul şi rachiul. Se acoperă cu vin alb şi se lăsă la macerat 30 de zile. Se filtrează şi se pune în sticle. Se foloseşte după 2-3 luni.
Alte variante:
Se acoperă cu vin alb coajă de la trei portocale amare, netratate. Se adaugă o linguriţă cu seminţe de coriandru şi 150 g zahăr. Se lasă în repaus, la rece, 10 zile. Se filtrează.
1 l vin roşu, 4 portocale tăiate bucăţi şi zeamă de la o portocală se lăsă la macerat 10 zile. Apoi se adaugă 50 ml rachiu şi 120 g zahăr. Se amestecă înainte de filtrare.
Se amestecă: 1 l vin alb, sucul unei portocale, 3 flori de muşeţel, un baton de scorţişoară, două cuişoare, 120 g zahăr şi 50 ml rachiu. Se filtrează după 8 zile de macerare.
Se taie în rondele o portocală şi o lămâie. Se adaugă 1 l vin roşu, două migdale amare sparte, 50 ml rachiu şi 200 g zahăr. Se lasă la macerat 40 de zile. Se filtrează şi se îmbuteliază.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: antiinfecţios, aperitiv, diuretic, fluidifiant sangvin, laxativ, tonic general.
Recomandări: anorexie, astenie, dispepsie, hipervascozitate sangvina, tulburări intestinale.
lVin de prune uscate
Ingrediente: 300 g prune uscate, 1 l vin roşu, 1 pacheţel de vanilie, 50 ml rachiu, 120 g zahăr.
Mod de preparare: Se pun prunele într-un borcan. Se adaugă vinul, rachiul, vanilia şi zahărul.
Se amestecă bine şi se lăsă în repaus 3 săptămâni.
Mod de administrare: câte 50 ml, de trei ori pe zi, înainte de mese.
Proprietăţi: dezintoxicant, diuretic, energizant, stomahic.
Recomandări: anemie, constipaţie, gută, nefrită, reumatism.
Recomandări şi condiţii obligatorii:
Se utilizează numai vase curate, sterilizate cu abur sau apă fiartă, timp de cel puţin 30 de minute, de câte trei ori. Nu se folosesc vase metalice, în special cele de aluminiu. Se folosesc doar ingrediente pentru care nu au fost utilizate insecticide sau ierbicide. Fructele care intră în compoziţia vinurilor trebuie să fie bine coapte şi bine spălate. Atenţie la struguri, să nu aibă acaricide sau să fie stropiţi cu sulfat de cupru. Se utilizează plante proaspăt spălate. În cazul plantelor uscate, se folosesc doar cele care nu au fost uscate la soare. Nu se vor folosi plante de pe marginea drumului sau de la vânzătorii ambulanţi. Este periculos.
Vinul se păstrează în sticle închise, la temperatura camerei. Se consumă încet, cu înghiţituri mici. Toate vinurile medicinale au principii active bine determinate. Nu se consumă în cantităţi mai mari decât cele prescrise. Mai mult nu înseamnă mai bine, ci este posibil să facă rău.
Atenţie! Vinurile medicinale nu se consumă în amestec. Rachiul folosit la prepararea vinului trebuie să fie de minimum 40% alcool.

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419