Rămâi conectat

Curier Județean

VINERI: „Omagiu Școlilor Blajului (1754-2014)”. Expoziţie de carte veche și lansarea revistei „Astra blăjeană”, la Colegiul Naţional „I. M. Clain”

Publicat

în

Vineri, 10 octombrie, la Blaj, se sărbătoreşte Ziua Şcolii Ardelene, printr-o  expoziţie de carte veche şi lansarea revistei ,,Astra blăjeană”, la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”.  De asemenea, se va organiza o expoziţie de carte, intitulată generic – Omagiu Şcolilor Blajului (1754-2014). Prin această sărbătoare a cărţii, elevii şi dascălii acestei prestigioase unităţi de învăţământ îşi vor arăta recunoştinţa faţă de valorile trecutului, aducând un pios omagiu corifeilor şcolii Ardelene pentru operele lor nemuritoare, dar în special pentru cultul limbii române, care i-a transformat în adevăraţi apostoli ai spiritualităţii naţionale.

Blajul a fost întotdeauna o urbe a cărţilor şi a cărturarilor, o matrice culturală și spirituală care, prin triada Școală-Biserică-Națiune, și-a asumat, literalmente, un rol important în destinul poporului român. Istoria Şcolilor blăjene începe o dată cu iniţiativele neînfricatului luptător pentru drepturile politice şi sociale ale naţiunii române, episcopul greco-catolic Ioan Inochentiu Micu Clain care, într-un memoriu înaintat împăratului Carol al VI-lea, cere să se construiască şcoli cu limba de predare româna. Deşi precursorul Școlii Ardelene nu şi-a împlinit acest vis, urmaşul său, episcopul Petru Pavel Aron are imensa bucurie de a anunţa prin circulara din 11 octombrie 1754 înfiinţarea celor trei şcoli: Școala de obşte, Şcoala de latinie şi Şcoala de preoţie, care vor răspândi lumina cunoaşterii în cugetele şi în inimile fiilor de ţărani români şi orăşeni săraci din Transilvania.

Așadar, faima culturală a Blajului se datorează, în primul rând, vestitelor sale școli, cele mai vechi cu limba de predare română, de un grad mai înalt, din Transilvania. Această urbe scolastică devine centrul iluminismului românesc din Transilvania, leagănul Școlii Ardelene, mișcare culturală, antifeudală, politică și ideologică a românilor pentru emancipare socială și națională,  având ca principiu de bază latinitatea limbii și a poporului român. Unirea cu Biserica Romei de la 1700 este punctul de plecare al Școlii Ardelene, când tinerilor uniți li se permite accesul la școlile înalte ale Bisericii Catolice de la Roma și Viena, iar contactul cu iluminismul european și-a lăsat puternic amprenta asupra formării unei intelectualități mereu la curent cu valorile culturii și civilizației apusene. Printr-o fericită coincidență, Parlamentul României a instituit ziua de 11 octombrie ca Ziua Școlii Ardelene prin Legea nr. 93 din 1 iulie 2014, o sărbătoare publică dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de Școala Ardeleană, care-și are originea în Școlile Blajului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Referitor la această sărbătoare, directorul Colegiul Naţional ,,I. M. Clain”, prof. Ioan Tomoiagă, a făcut câteva precizări: ,, Cred că ziua ideală a Şcolii Ardelene este 11 octombrie, ziua în care, la 1754, Petru Pavel Aron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor. Reîntâlnirea cu acest trecut, cu Blajul spiritualității, devine o datorie sfântă pentru fiecare dintre noi, ce redeșteaptă conștiința națională  în memoria generației contemporane. Prin deschiderea primelor școli în limba română, la Blaj, școala devine un factor modern de educație și culturalizare, unde dascăli erudiți și patrioți vor răspândi lumina cărții, tăria credinței și dragostea de neam în sufletele învățăceilor. Luceferii învăţământului românesc din Transilvania – corifeii Şcolii Ardelene: Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior, împreună cu autorul poemului Țiganiada, Ioan Budai-Deleanu au contribuit la crearea unei atmosfere de efervescenţă culturală prin impunerea celor mai valoroase idei şi opere care ne definesc genetic, istoric şi sociologic în aria statelor membre ale Europei, printr-o continuă încercare de adaptare a spiritului european și a valențelor occidentale la valorile culturii române.”

În semn de respect faţă de acest eveniment important, vineri, 10 octombrie a.c., la Colegiul Naţional ,,I. M. Clain” Blaj, va avea loc o expoziție de carte veche și lansarea revistei ,,Astra blăjeană” nr. 3/ 2014 la Centrul de documentare și informare al colegiului, iar în cancelarie se va organiza o expoziție de carte, intitulată generic – Omagiu Școlilor Blajului (1754-2014), ne-a informat purtătorul de cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea-Raica.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

Publicat

în

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din weekend. Recomandări pentru participanți

În perioada 5-7 august 2022, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean “Avram Iancu” Alba vor acționa alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne pentru asigurarea și menținerea climatului de ordine și siguranță publică la manifestările care vor avea loc pe raza județului Alba.

Vor fi în atenție manifestări cultural-artistice, tradiționale și religioase precum : „Truk Tuning Art – TTA 2022” (paradă de camioane), zilnic începând cu ora 18.00, în Cetatea Alba Carolina; „Roșia Montană ALIVE” (festival de muzica, film și teatru), zilnic începând cu ora 15.00 în comuna Roșia Montană;

„Zilele Comunității Maghiare din Unirea” – în localitatea Unirea; „Descoperă Rowmania”, concurs de vâslit, începând cu ora 09.30, zona podului peste Mureș; „Poezii pe șase roți”, interval orar 16.00 – 22.00, Strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina.

Elit - Gustul Desăvârșit

Jandarmeria Alba recomandă participanților la aceste manifestări să respecte măsurile dispuse de organizatori și forțele de ordine, să adopte un comportament civilizat, să nu se implice în conflicte de orice natură, iar dacă observă persoane care manifestă un comportament antisocial să se adreseze celei mai apropiate patrule de ordine publică.

Dacă vă aflați într-o situație dificilă sau dacă sunteți martorii săvârșirii unor fapte antisociale, solicitați ajutorul jandarmilor sibieni sau apelați numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Dotări noi pentru serviciul de administrare a domeniului public din Șibot: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Șibot a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu.

Valoarea totală estimată a contractului este între 388.900 lei, fără TVA.

Comuna Șibot și-a propus pe termen scurt și mediu creșterea calității serviciilor furnizate către cetățeni fapt care implică printre multe acțiuni ți activități și dotarea serviciilor publice cu echipamente și utilaje specifice pentru gestionarea domeniului public al localităților. Prezenta achiziție reprezintă o etapă importantă spre creșterea calității serviciilor publice la nivelul comunei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Achiziționarea unui tractor dotat cu remorcă și mașină de tăiat tufișuri și gard viu are loc în contextul dorinței comunei Șibot de a îmbunătății serviciile publice furnizate către cetățeni. Comuna Șibot nu deține în acest moment un utilaj performant care să poată fi folosit de serviciile publice în vederea unor activități și munci curente pentru administrarea și îmbunătățirea spațiilor publice.

De multe ori spațiile verzi din domeniul public rămân neamenajate corespunzător deoarece primăria nu deține utilaje capabile să actioneze rapid atunci când o nevoie este identificată. Achiziționarea tractorului și a echipamentelor specifice va duce la îmbunătățirea serviciilor publice prin asigurarea administrării optime a spațiului ce reprezintă domeniul public al comunei.

Prezenta achiziție se înscrie într-o inițiativă pe termen lung a comunei Șibot de a moderniza și de a eficientiza activitatea unității administrativ teritoriale. Pe viitor comuna are în obiective digitalizarea serviciilor publice și specializarea și instruirea permanentă a personalului aflat în slujba cetățeanului.

Produse solicitate

  • TRACTOR 1 BUC
  • REMORCĂ 1 BUC
  • MAȘINA DE TĂIAT TUFIȘURI ȘI GARD VIU RETROPURTATĂ 1 BUC


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

Publicat

în

Firmă arsă la buzunare pentru ca nu a astupat gropile pe o stradă din Alba Iulia. Viceprimarul Popescu: „Cine greșește, plătește”

O firmă a fost amendată în decembrie anul trecut de polițiștii locali din Alba Iulia pentru neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

„Firmele care nu respectă legea și care le provoacă albaiulienilor disconfort vor continua să fie amendate! Le reamintesc prestatorilor de utilități care derulează lucrări în municipiul Alba Iulia că au obligația de a lăsa drumurile la stadiul inițial. Mai pe românește, așa cum le-au găsit.

Azi, o instanță de fond a dat dreptate Primăriei municipiului în cazul unei amenzi de 20.000 de lei. Amenda a fost aplicată anul trecut unei firme de către Biroul Disciplina în Construcții, din cadrul Poliției Locale. Motivul: neîndeplinirea obligației de a readuce la stadiul inițial un drum pe care s-au efectuat lucrări.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ora actuală, la nivelul municipiului, cu precădere în cartierul Cetate, există mai multe “șantiere” care au legătură cu utilitățile publice. Așadar, anunț executanții să respecte obligațiile care le revin.

Există o vorbă care spune că „Numai cine nu muncește nu greșește”. Eu o prefer, ca viceprimar, pe aceea că „Cine greșește, plătește”. Mai ales când vine vorba de lege și de albaiulieni”, a scris viceprimarul Emil Antoniu Popescu pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare