Rămâi conectat

Curier Județean

VINERI: „Omagiu Școlilor Blajului (1754-2014)”. Expoziţie de carte veche și lansarea revistei „Astra blăjeană”, la Colegiul Naţional „I. M. Clain”

Alexandra Mates

Publicat

în

Vineri, 10 octombrie, la Blaj, se sărbătoreşte Ziua Şcolii Ardelene, printr-o  expoziţie de carte veche şi lansarea revistei ,,Astra blăjeană”, la Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain”.  De asemenea, se va organiza o expoziţie de carte, intitulată generic – Omagiu Şcolilor Blajului (1754-2014). Prin această sărbătoare a cărţii, elevii şi dascălii acestei prestigioase unităţi de învăţământ îşi vor arăta recunoştinţa faţă de valorile trecutului, aducând un pios omagiu corifeilor şcolii Ardelene pentru operele lor nemuritoare, dar în special pentru cultul limbii române, care i-a transformat în adevăraţi apostoli ai spiritualităţii naţionale.

Blajul a fost întotdeauna o urbe a cărţilor şi a cărturarilor, o matrice culturală și spirituală care, prin triada Școală-Biserică-Națiune, și-a asumat, literalmente, un rol important în destinul poporului român. Istoria Şcolilor blăjene începe o dată cu iniţiativele neînfricatului luptător pentru drepturile politice şi sociale ale naţiunii române, episcopul greco-catolic Ioan Inochentiu Micu Clain care, într-un memoriu înaintat împăratului Carol al VI-lea, cere să se construiască şcoli cu limba de predare româna. Deşi precursorul Școlii Ardelene nu şi-a împlinit acest vis, urmaşul său, episcopul Petru Pavel Aron are imensa bucurie de a anunţa prin circulara din 11 octombrie 1754 înfiinţarea celor trei şcoli: Școala de obşte, Şcoala de latinie şi Şcoala de preoţie, care vor răspândi lumina cunoaşterii în cugetele şi în inimile fiilor de ţărani români şi orăşeni săraci din Transilvania.

Așadar, faima culturală a Blajului se datorează, în primul rând, vestitelor sale școli, cele mai vechi cu limba de predare română, de un grad mai înalt, din Transilvania. Această urbe scolastică devine centrul iluminismului românesc din Transilvania, leagănul Școlii Ardelene, mișcare culturală, antifeudală, politică și ideologică a românilor pentru emancipare socială și națională,  având ca principiu de bază latinitatea limbii și a poporului român. Unirea cu Biserica Romei de la 1700 este punctul de plecare al Școlii Ardelene, când tinerilor uniți li se permite accesul la școlile înalte ale Bisericii Catolice de la Roma și Viena, iar contactul cu iluminismul european și-a lăsat puternic amprenta asupra formării unei intelectualități mereu la curent cu valorile culturii și civilizației apusene. Printr-o fericită coincidență, Parlamentul României a instituit ziua de 11 octombrie ca Ziua Școlii Ardelene prin Legea nr. 93 din 1 iulie 2014, o sărbătoare publică dedicată omagierii rolului fundamental al ideilor culturale și politice promovate de Școala Ardeleană, care-și are originea în Școlile Blajului.

Referitor la această sărbătoare, directorul Colegiul Naţional ,,I. M. Clain”, prof. Ioan Tomoiagă, a făcut câteva precizări: ,, Cred că ziua ideală a Şcolii Ardelene este 11 octombrie, ziua în care, la 1754, Petru Pavel Aron a emis decretul de înfiinţare, la Blaj, a primelor şcoli sistematice şi moderne din istoria românilor. Reîntâlnirea cu acest trecut, cu Blajul spiritualității, devine o datorie sfântă pentru fiecare dintre noi, ce redeșteaptă conștiința națională  în memoria generației contemporane. Prin deschiderea primelor școli în limba română, la Blaj, școala devine un factor modern de educație și culturalizare, unde dascăli erudiți și patrioți vor răspândi lumina cărții, tăria credinței și dragostea de neam în sufletele învățăceilor. Luceferii învăţământului românesc din Transilvania – corifeii Şcolii Ardelene: Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior, împreună cu autorul poemului Țiganiada, Ioan Budai-Deleanu au contribuit la crearea unei atmosfere de efervescenţă culturală prin impunerea celor mai valoroase idei şi opere care ne definesc genetic, istoric şi sociologic în aria statelor membre ale Europei, printr-o continuă încercare de adaptare a spiritului european și a valențelor occidentale la valorile culturii române.”

În semn de respect faţă de acest eveniment important, vineri, 10 octombrie a.c., la Colegiul Naţional ,,I. M. Clain” Blaj, va avea loc o expoziție de carte veche și lansarea revistei ,,Astra blăjeană” nr. 3/ 2014 la Centrul de documentare și informare al colegiului, iar în cancelarie se va organiza o expoziție de carte, intitulată generic – Omagiu Școlilor Blajului (1754-2014), ne-a informat purtătorul de cuvânt al colegiului, prof. dr. Claudia Oancea-Raica.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea