Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Video/Foto: Vezi cea mai mare colecție de jucării, expusă la Muzeul Unirii din Alba Iulia. Caută jucăriile care ți-au fermecat copilăria!

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va găzdui în perioada 29 iunie – 27 septembrie 2012, cea mai mare expoziție temporară de jucării din țară: „Vitrine cu jucării pentru părinți și copii “.

Cu această ocazie au fost expuse peste 500 de jucării clasice românești și străine din perioada anilor 1900-1980, din cele 12.000 cât cuprinde colecția completă. Expoziţia este realizată de muzeograful Ionela Mircea, care a invitat numeroși copii la vernisajul care a avut loc, vineri, 29 iunie, pentru ca aceștia să poată vedea adunate la un loc jucăriile care le-a fermecat copilăria părinților lor.

Sunt expuse şi o serie de fotografii cu imagini de altădată din universul plin de povești și jucării ale copiilor de atunci. Colecția aparține Asociației Muzeul Jucăriilor, reprezentată de președintele acesteia, ing Cristian Dumitru. Acesta împreună cu fratele său Mihai au continuat o pasiune din copilărie, începând să își lărgească colecția care a ajuns acum la 12.000 de jucării.

Sunt peste 30 de ani de când aceștia umblă prin târguri și cumpără astfel de piese pentru colecția lor. Până să ajungă la Alba Iulia colecția lor a fost expusă doar în București. Cristian Dumitru a fost plăcut surprins de succesul pe care jucăriile lui le-a avut la public, începând chiar de la vernisajul expoziției.

Piesele valorează de la 1 leu și până la 1000 de euro. Pasionatul colecționar nu a vrut să facă o evaluare a valorii colecției sale, însă s-a spus că și-ar fi putut cumpăra pe puțin 3-4 mașini bune cu banii care i-a investit de-a lungul timpului.

Între jucăriile grupate tematic (figurine, trenulețe, tancuri, mașinuțe, jocuri, nave spațiale etc) se remarcă un motor cu abur – jucărie, de la 1900, încă funcțional și un autobuz ONT, piesă clasică românească.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Asociația Muzeul Jucăriilor București, Asociația Prietenii Muzeului Unirii Alba Iulia, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba.

Pentru accesul la această expoziție nu sunt percepute taxe suplimentare. Este nevoie doar de biletul normal de intrare la Muzeul Unirii, în valoare de 3,5 lei pentru copii și 7 lei pentru adulți.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea