VIDEO: Tragedia aviatică din Apuseni – Mărturia șocantă a unui slavamontist care a participat la operațiunile de salvare

avion2Accidentul aviatic petrecut luni, în jurul orei 16.00, în Pasul Pietrosul, o zonă greu accesibilă din Munții Apuseni, situat la limita administrativă a județelor Cluj și Alba, în urma căruia doi oameni, pilotul Adrian Iovan și Aurelia Ion (23 de ani), studentă la Institutul Medico-Militar din București, au murit, a generat un val de emoție și întrebări legate de capacitatea de reacție a autorităților în astfel de situații de urgență.

Din nefericire, copilotul aeronavei ce transporta o echipa de medici la Oradea, de unde ar fi urmat să preia organele unei donatoare aflate in moarte cerebrală, se află internat în stare gravă la spital.

ELIT

A eșuat de asemenea prelevarea ficatului, pentru care plecase echipa de medici, care ar fi putut salva viața unui pacient.

Despre responsabilități și vinovați, despre modul în care s-a derulat întreaga operațiune, ne-a relatat unul dintre membrii echipajului Salvamont Alba, un specialist cu o experiență de peste 15 ani  în ceea ce privește operațiunile de salvare în locurile cele mai greu accesibile.

A fost cea mai mare dezorganizare organizată pe care am văzut-o în viața mea!” – Trei județe, trei informații diferite

Trei echipaje de intervenție din Alba, Cluj și Bihor, au primit informații diferite privind coordonatele zonei accidentului. Datele au fost transmise de ISU via Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) Cluj.

În operațiune au fost implicate structurile județene ISU din patru județe, cu precădere  Inspectoratele pentru Situații de Urgență din Cluj, Alba și Oradea, care conform procedurilor coordonează intervențiile de salvare. Echipajul Salvamont Alba a fost sesizat în legătură cu producerea accidentului în jurul orei 16.20, moment în care un echipaj a și pornit înspre zona aproximativă a accidentului.

Atât salvamontiștii din Alba, cât și echipajele Salvamont din Cluj și Bihor au primit informații greșite privind coordonatele zonei accidentului. Dacă inițial celor din Alba, ISU le-a transmis drept reper zona Mătișești, salvamontiștii din Cluj au fost trimiși în zona Beliș – Fântânele, iar cei din Bihor la Scărișoara.

Primul dezavantaj major a fost, conform membrului Salvamont Alba, lipsa totală a semnalului și pe GSM și pe stații. Nu puteau comunica între ele nici dispeceratele ISU cu oamenii din teren, în vederea coordonării acțiunilor de salvare.

Odată ajunși la Pasul Ursoaia, lângă o zonă defrișată în vederea amenajării unei pârtii de schi, în fața salvamontiștilor a apărut o coloană imensă formată din circa 200 de mașini (ambulanțe, SMURD, mașini de teren, etc) și sute de oameni. Accesul prin acea zonă era practic blocat.

Informațiile circulau ca la nebuni. Am urcat pe creasta muntelui și din intuiție mai mult am ales traiectoria cea bună. A fost cea mai mare dezorganizare organizată pe care am văzut-o în viața mea!”, a declarat salvamontistul pentru ziarul “Unirea”.

La ora 19.30 au primit informația conform căreia avionul și victimele au fost localizate de pădurari și localnicii celor mai apropiate localități, comuna Horea.

Locația avionului prăbușit descoperită de vânători braconieri sau tăietori de lemne

Membrul Salvamont Alba este convins că zona aeronavei prăbușite a fost descoperită pe baza informațiilor primite de pădurar de la braconieri sau de la tăietorii de lemne care se aflau la momentul accidentului în zonă.

Așa au ajuns, din fericire, primii la fața locului padurarii, care au tras focuri de armă astfel încât să fie auziți de răniți, iar aceștia să ii ghideze înspre locul unde se aflau. Locația exactă în care s-a petrecut tragedia aviatică se află la circa 10 kilometri distanța de Horea. Primii nouă km pot fi parcurși cu autoturisme de teren performante, iar o distanță de un kilometru și jumătate poate fi parcursă doar pe jos.

În jurul orelor 21.00- 21.30, echipajul format din salvamontiști însoțiți de câini de salvare și echipat cu tărgi și alte echipamente profesionale de prim ajutor și transport a primit coordonatele GPS corecte. La acea oră victimele accidentului erau deja evacuate de către localnici, din păcate nu în cele mai bune condiții. Mai puțin pilotul, în cazul căruia acțiunea de descarcerare a început după ora 1.00 noaptea.

 

Proceduri, lipsuri și responsabilități

Întrebat cui consideră că îi revine responsabilitatea întârzierii cu care s-a ajuns la victime, întârziere care a redus semnificativ șansele pilotului și studentei să fie salvati, salvamontistul a afirmat că legislația română este deficitară și o parte din vină o au companiile de telefonie mobilă.

-Dacă operatorii de telefonie mobilă ar fi avut acoperire în acea zonă, comunicarea ar fi funcționat eficient încă de la început, iar timpul de localizare a victimelor ar fi fost semnificativ redus. Statul ar putea să impună acestor societăți, care fac profituri uriașe în România, să monteze antene și în zonele în care numărul abonațiilor este mai mic.

-Dacă legislația ar fi permis, ca în anumite situații de urgență, cum a fost cazul acestei tragedii aviatice, structurile specializate ale statului să facă localizarea telefonului mobil, în colaborare cu operatorul de telefonie, așa cum se procedează în cazul infractorilor, atunci am fi avut coordonate corecte din primele momente, ceea ce ar fi schimbat cu totul datele problemei.

-Legat de coordonatele eronate transmise de STS către ISU și mai departe, salvamontistul susține că la toate acțiunile de salvare la care a participat în zone de munte greu accesibile, cei de la Serviciul de Telecomunicații Speciale transmiteau doar triangulația zonei țintă, un perimetru de zeci de kilometri. Acestea ar fi limitele competențelor și atribuțiilor legale ale STS în astfel de situații.

-Echipamentul cu care trebuie în mod obligatoriu să fie dotată o aeronavă, prin care se emit semnale tocmai pentru a putea fi localizată în situații de urgență, nu a funcționat pe avionul prăbușit în Apuseni.  Acesta este însă o altă explicație, care trebuie să vină de la ROMATSA – Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian.

În opinia salvamontistului, organizarea acțiunii de salvare ar fi trebuit să aibă un singur punct de comandă, prin care să fie coordonate toate echipajele – ISU, Salvamont, pădurari, SMURD, Albulanță, jandarmi montani, poliție, primarul pe raza căruia de competență are loc acțiunea, șamd. Astfel ar fi fost evitat haosul!

Imaginile video de mai jos sunt realizate de pompierii din cadrul Asociației pompierilor voluntari din Abrud

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Sistem inteligent de distribuție a gazelor naturale în comuna Câlnic: Undă verde din partea APM Alba

APM Alba a dat undă verde pentru înființarea sistemului inteligent de distribuție a gazelor naturale în comuna Câlnic, județul Alba.… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

10 Comentarii

colonelu' gogu 21 ianuarie 2014 at 19:14

„Trei echipaje de intervenție din Alba, Cluj și Bihor, au primit informații diferite privind coordonatele zonei accidentului. Datele au fost transmise de ISU via Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) Cluj.

Atât salvamontiștii din Alba, cât și echipajele Salvamont din Cluj și Bihor au primit informații greșite privind coordonatele zonei accidentului. Dacă inițial celor din Alba, ISU le-a transmis drept reper zona Mătișești, salvamontiștii din Cluj au fost trimiși în zona Beliș – Fântânele, iar cei din Bihor la Scărișoara.”

Asta spune tot, sts-ul este un serviciu mizerabil care se ocupa cu politia politica impotriva adversarilor lui basinescu: – interceptarea telefoanelor, postaceala pe net, plasarea de microfoane in masini si locuinte.
Are un buget de sute de milioane de euro si cand e vorba sa faca ceva pentru populatie face mai mult rau decat bine.

S.P.Q.R. 21 ianuarie 2014 at 19:15

Bai politicieni NESIMTITI !!! Tot ce furati si pradati,uite sa rasfringe asupra noastra,in cazul de fata,asupra unor oameni nevinovati.Sinteti niste INCOMPETENTI,INCEPIND DE LA PRESEDINTE,PREFECTI,PRIMARI,ETC…Pacat ca nu au loc,oameni PROFESIONISTI,gen DR.R.ARAFFATcare si-ar face treaba cum trebuie,insa nu sint lasati,sau li de pun bete in roate.In cazul de fata,echipajele de salvare,ar fii actionat EFICIENT SI RAPID,daca lucrurile,convergeau intr-o singura directie,dar cum tot ce conduceti voi capusele,in tara asta,este pervertit si spurcat prin atingerea voastra,se ajunge la asemenea DRAME.SPER sa vina odata ziua aceea,cind va fii o insurectie nationala,sa scapam de putorile de voi,sa ducem lucrurile inspre normal,in tara asta.CUM ESTE POSIBIL,CA 3 I.S.U.SA ACTIONEZE,IN 3 ZONE DIFERITE,NICIDECUM LA FATA LOCULUI.Asa ceva,este de NECONCEPUT,ESTE INCALIFICABIL ! Oamenii din I.S.U.,isi faceau treaba,nu ma indoiesc,insa cum este HAOS IN ROMANIA,TOT ASA A FOST SI LA FATA LOCULUI. NICI NU VREAU SA MA GINDESC,CE VA FII,LA MARELE CUTREMUR,CARE VA VENII IN ROMANIA !!!!! PFFF,….JALE IMENSA,CIT CUPRINDE ! Dar eu sper,ca la acel cutremur devastator,sa moara cit mai multi politicieni si banditi care au jefuit tara,ca sa nu fim nevoiti,sa intervenim rapid.Asa scapa si tara asta,odata ptr TOTDEAUNA de hoti.Se mai primeneste un pic aerul,FARA VOI !!! Sint extrem de revoltat,ptr asemenea drame,in care pina la urma,nu este VINOVAT NIMENI.Si totusi,cineva ar trebuii sa plateasca.Asta se poate numii,sabotaj si subminarea unei situatii voit. INCA O DATA,…IN LOCUL PREFECTILOR DIN CELE 3 JUDETE,AS INTRA IN PAMINT DE RUSINE !!! DAR DE UNDEEE,LA NISTE NESIMTITI.

soimul de munte 22 ianuarie 2014 at 11:00

da de ce tine arafat asta al tau avionul nou in garaj, stii? macar spune-ne si noua

colonelu' gogu 21 ianuarie 2014 at 19:16

@admin: baga-mi comentariul sau astepti aprobare de la sts?

Marcel 21 ianuarie 2014 at 21:53

…din 1945 noi nu am mai avut razboi in tara, dar totusi tara este plina de generali si colonei, eu ma intreb , ce au facut acesti oameni pt. tara?!! toata viata lor au impins o foaie de hartie de la unul la altul si au fost avansati pt. „merite deosebite” iar in adevaratele situati de urgenta sunt incapabili sa le gestioneze, de ce ??!! Pt. ca au fost avansati doar lingai,rudele sau cei care au mituit pe cei ” incoruptibili” si din aceasta cauza tara noastra este praf si suntem pe ultimul loc in Europa, pt. ca ne conduc niste incapabili si analfabeti.

ion 21 ianuarie 2014 at 22:08

RUSINE,RUSINE,RUSINE,PENTRU POLITIA ROMANA ,CARE DETIN ACEL SISTEM DE LOCALIZARE CARE CHIPURILE POATE FI FOLOSIT DOAR CU APROBAREA PROCURORILOR,O ALTA HAITA DE AFACERISTI ,RUSINE RUSINE,RUSINE,BINE CA TINEM O ARMATA DE POLITISTI CARE STAU DOAR LA PANDA ,SA DEA AMENZI SI SA IA MITA,COT LA COT CU PROCURORII.BINE CA FRAIERUL DE ROMAN CARE MUNCESTE VA DA TAXE PESTE TAXE,CAND VA MAI TREZITI MAI FRATI ROMANI???

S.P.Q.R. 21 ianuarie 2014 at 23:58

@ION…i-ti raspund eu…=NICIODATA= Si asta ptr ca,in mare sintem o natie,de IDIOTI. Vedem ca,de abia supravietuim,dar nu miscam un deget. La unul,care vine si te bate toata ziua non-stop,…nu-i dai flori…INDURI CIT INDURI,PINA INTR-O ZII,CIND PUI MANA PE UN TOPOR SI I-L IMPLINTI IN NUMELE TATALUI. PUNCT !!! SI TI S-A TERMINAT CALVARUL.Asa si cu ROMANIA SI ROMANII. Dar,ca sa faci asemenea gest,i-ti trebuie barbatie si sa ai C***E,…NU FUSTA CA MUIERILE.Uite la ucrainieni(mai nou)….bulgari….greci…..ROMANII=NIMIC !!! LA NOI „CURGE LAPTE SI MIERE” !!! De aia,nu misca nimeni,un deget . Mai vorbim,peste vreo 10 ani,cind in ROMANIA(daca va mai exista ca tara)…..va fii un imens DESERT !!!

S.P.Q.R. 22 ianuarie 2014 at 0:00

@ion…i-ti raspund eu=NICIODATA=…

Alex 22 ianuarie 2014 at 6:09

Ce trist…s-au pierdut atatea vieti din cauza unor dobitoci, system..habar n-am cui e vina la urma urmei. Ce merge mai in tara lu Papura Voda? Chiar asa pe fata se fura tot- chiar si interesul? Muncitori necalificati, neinformati, dezorganizati, neinteresati…halal, se rasucesc stramosii in mormintele seculare…mi-e tarsa ca sunt romanca de prea multe ori…

cornelius 22 ianuarie 2014 at 10:58

Sînt de acord cu multe dintre comentariile de aici, România este o țară minunată însă condusă de politicieni corupți si incompetenti în procent de 99% ce nu văd decît propriile conturi bancare așa am ajuns rusinea europei, toți ne consideră tigani iar căpușele ce sug în continuare sîngele poporului se lăfăiesc în vile luxoase si concedii exotice, parlamentari europeni incompetenti ce nu stiu nici cele mai elementare reguli gramaticale( cred că știți cu toții la cine mă refer)
Dumnezeu să-i primească si să-i odihnească pe cei morți.

Comentariile sunt oprite