Rămâi conectat

Societate

VIDEO: „Statu la vase în lunea Paştelui” – un frumos obicei din comuna Şugag

Alexandra Mates

Publicat

în

Un frumos obicei din comuna Şugag – judeţul Alba, ale cărui origini se pierd în negura timpului, adună în curtea bisericii, a doua zi de Paşte, pe toţi tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui.  Îmbrăcaţi în tradiţionalul costum popular şugăjan şi având fiecare pereche în faţa lor o masă aranjată cu cozonaci, ouă roşii, prăjituri şi flori, primeau binecuvîntarea pentru o viaţă lungă şi fericită de la preoţii satului, iar naşii, rudele şi prietenii le făceau daruri cu cele de trebuinţă în gospodărie. Ciocneau apoi un ou roşu şi închinau împreună un pahar de vin sau rachiu dulce.

Din anul 2008, după 18 ani de uitare, cu ajutorul unor tineri inimoşi din comunitate şi al specialiştilor de la Centrul de Cultură Augustin Bena Alba ,,Statu la vase în lunea Paştelui” a revenit în calendarul tradiţional al judeţului Alba.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură Augustin Bena Alba în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Şugag şi Biserica Ortodoxă din Şugag.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Societate

Opinii - Comentarii

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est

Bogdan Ilea

Publicat

în

29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est La 29 martie 2004, cele șapte state invitate la Summit-ul NATO de la Praga să devină membre ale Alianței (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Romania, Slovacia, Slovenia), printre care și România, au depus instrumentele de aderare la Departamentul de Stat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea