Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO| REZULTATELE controalelor la centrele rezidențiale din Alba: Bilanțul intituțiilor participante

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autoritățile din Alba au prezentat miercuri 19 iulie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul Prefecturii, rezultatele acțiunilor de control desfășurate la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și la cele destinate copiilor instituționalizați de pe raza administrativă a județului Alba.

La conferință au partipat prefectul Nicolae Albu și conducătorii instituțiilor implicate în activitatea de control: directorul ITM Alba, Izabela Ursaleș, șeful IPJ Alba, Florin Dogaru, comandantul ISU Alba, Ovidiu Costea, directorul DSP Alba, Alexandru Sinea și directorul AJPIS, Flaviu Cozuc.

În cele 5 zile au fost controlate 92 de centre rezidențiale din județ, dintre care 42 pentru copii, 23 pentru persoane vârstnice, 27 pentru persoane cu dizabilități, unul pentru alte persoane dependente/cu dizabilități și unul neautorizat.

Numărul total de sancțiuni aplicate este de 527 de sancțiuni, în valoare de 504.000 lei.

AJPIS a verificat de 67 de centre și a luat 22 de măsuri. Măsurile au vizat în special actualizarea documentației, a declarat Flaviu Cozuc.

Un caz special a fost la Abrud, cu 22 de beneficiari, care este acreditat dar nu a depus licență de funcționare. Inspectorii au dat un termen de 30 de zile pentru obținere a licenței, altfel se va lua măsura închiderii și relocării.

DSP Alba a verificat 92 de centre rezidențiale, atât de persoane vârstnice cât și de copii, din județ. Au fost aplicate 8 amenzi în valoare de 57.000 de lei și zece avertismente. Printre abaterile cele mai frecvente constatate inspectorii DSP au fost blocul alimentar necorespunzător, lipsă spațiu de depozitare, lipsă examinări medicale periodice, lipsă cursuri de igienă sau chiar igienizare deficientă a spațiilor de cazare, a menționat directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

ITM Alba a acționat cu 10 inspectori de muncă care au verificat 481 de lucrători de la centree și s-au constatat 142 de neconformități și s-au aplicat tot atâtea măsuri dispuse. Un număr de 101 contravenții din care 85 avertismente și 16 amenzi în valoare de 44.500 lei. Cele mai frecvente deficiențe constatate în domeniul relațiilor de muncă sunt nerespectarea legală privind durata legală de muncă, nerecompensarea orelor suplimentare cu timp liber corespunzător, neefctuarea controlului medical periodic de către lucrători, a declarat Izabela Ursaleș, directorul ITM Alba.

OPC Alba a efectuat controale la 91 de centre și au dat 125 de sancțiuni, după cum urmează: 27 de amenzi în valoare de 260.000 de lei, 98 de avertismente și s-a oprit definitiv de la comercializare produse în valoare de 8.000 de lei, a transmis Emil Nistor.

DSVSA Alba a acționat în teren cu 4 inspectori și a verificat 90 de centre. Inspectorii au identificat 38 de abateri și au dat amenzi de 97.200 de lei. Au fost confiscat și oprite pentru a fi preparate materii prime de 110 kg.

Ovidiu Costea a declarat că ISU Alba desfășoară periodic controale în aceste unități. Săptămâna trecută au fost încheiate 76 de documente de control care au vizat respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor și siguranța beneficiarilor și utilizatorilor și obținerea autorizaților de siguranță la incendiu. 64 de centre dețin acest act adminstrativ, 18 sunt puse în funcțiune fără obținerea autorizației de securitate la incendiu, iar 6 centre nu necesită obținerea autorizației. Au fost constate 199 nereguli din care 158 sancțiuni contravenționale, în valoare de 32.000 lei.

Comisarul șef al IPJ Alba, Florin Dogaru a transmis că în urma controalelor la centrele rezidențiale nu au fost identificate persoane care să prezinte urme de violență și nu s-au înregistrat plângeri legate de acte de violență.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea