Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO Râs superb, la plimbare prin zăpadă, într-o pădure din Apuseni. Imagini rare cu felina, surprinse de camerele de supraveghere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Râs superb, la plimbare prin zăpadă, într-o pădure din Apuseni. Imagini rare cu felina, surprinse de camerele de supraveghere

Un exemplar superb de râs a fost recent surprins de camerele de monitorizare a faunei la plimbare prin zăpada pufoasă, într-o pădure din Parcul Natural Apuseni.

Râșii, animale foarte discrete și greu de observat în libertate, sunt cele mai mari feline din Europa. Râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate, putând face salturi mari. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori ies la vânătoare.

Citește și: Povestea lui Tică Darie, tânărul care s-a mutat în Roșia Montană, merge mai departe: Deschide un magazin de haine din lână merinos în centrul localității

Râsul este al treilea mare prădător al Europei, după urs și lup. Zona de vânătoare a acestuia poate ajunge la suprafețe mari de peste 400 km pătrați, în funcție de disponibilitatea hranei. Vânează prada prin ambuscadă și intră adesea în conflict cu lupii atunci când încalcă teritoriul haitelor.

„Râsul (Lynx lynx) este a treia specie ca dimensiune dintre mamiferele carnivore ce se întâlnesc pe teritoriul Parcului Natural Apuseni și al României. Acesta preferă habitatele forestiere, cu covor vegetal ierbos înalt în care se camuflează perfect.

YouTube video

Toate speciile de râşi sunt carnivore, iar un adult are nevoie de 1-2 kilograme de carne pe zi. Hrana constă în căprioare, rozătoare, veverițe, păsări, capturând adesea și cocoși de munte. Animal deranjat serios de prezența umana, acesta și-a restrâns habitatul la zonele cele mai sălbatice și inaccesibile omului, din partea vestică și nordică a parcului, zone incluse în Zona de Protecție Integrală”, au transmis reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj, Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.

Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa. (Sursa video Facebook/ Romsilva)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Consilier Local din Alba Iulia, lovit de o trotinetă în Cetate. S-a ales cu o vânătaie și durere de gleznă Consilierul local Paul Victor Florea a fost în urmă cu două zile ”victima” unei trotinete condusă de un turist în Cetatea Alba Carolina. Din fericire, acesta s-a ales doar cu o vânătaie și o durere […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea