Ziarul Unirea

VIDEO| Premieră medicală pentru județul Alba. La Spitalul municipal Blaj s-au efectuat primele angiografii, urmează stenturile!

Premieră medicală pentru județul Alba. La Spitalul municipal Blaj s-au efectuat primele angiografii, urmează stenturile!

Ieri, la Spitalul municipal Blaj au fost efectuate primele angiografii cu aparatul de aproape 3.000.000 de lei, ce a intrat în dotarea unității spitalicești. Blajul devine astfel unul dintre primele orașe care dă în folosință o aparatură de acest tip, de înaltă performanță, pentru care Guvernul României a alocat circa 2.000.000 de lei, restul sumei fiind suportată de la bugetul local al municipiului. Potrivit edilului Gheorghe Valentin Rotar, după aceste prime investigații noninvazive, în scurtă vreme, se va trece și la montarea de stenturi.

Dr. Mihai Nemeți, medic specialist Chirurgie cardiovasculară pe compartimentul de Chirurgie vasculară al Spitalului municipal Blaj, a confirmat pentru Ziarul Unirea nu doar caracterul de premieră al acestor investigații și intervenții, la nivelul municipiului și al județului, dar și importanța lor pentru pacienți, cei din Blaj, din Alba, ba chiar și din vecini, pentru că echipei de la Blaj i-a mers faima:

ELIT

„Odată cu investigațiile minim invazive pe care le putem face cu acest aparat de înaltă performanță reușim nu doar să oferim pacienților noștri un diagnostic rapid și precis, ci și intervenții în timp real. Practic, în aceeași zi, printr-o puncție, aflăm problema și o putem și rezolva, cu ocazia aceleiași intervenții. Pacientul pleacă a doua zi, după o intervenție minim invazivă care îi asigură o recuperare rapidă”. Intervențiile posibile folosind noul angiograf (tratamentul bolilor arteriale, cardiopatii ischemice cronice, boala anevrismală, ischemia acută etc.) sunt decontate prin Casa de Asigurări, indiferent dacă vorbim de pacienții din toată zona Târnavelor ori din județele învecinate: Hunedoara, Sibiu, Brașov.

Angiograful de la Spitalul municipal Blaj va fi operat atât de dr. Mihai Nemeți, cât și de dr. Ioan Bitea, medic primar cardiolog, care vine de câteva ori pe săptămână, de la Sibiu. Unul se va ocupa de partea periferică și membre, celălalt de cord. „Arterioscleroza este un proces generalizant, astfel că pacientul trebuie văzut și tratat în ansamblu, el putând prezenta, simultan, probleme atât la membre, cât și la inimă”, a adăugat medicul blăjean.

Și încă o veste bună: potrivit aceleiași surse, echipa departamentului de chirurgie vasculară ar putea spori, chiar din acest an, cu încă un medic chirurg, astfel că numărul pacienților care vor beneficia de noile servicii disponibile la Spitalul municipal Blaj va crește.