Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: Parteneriat între DSP Alba şi Asociaţia Speromax pentru a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilităţi

Alexandra Mates

Publicat

în

Astăzi, începând cu ora 10.00, a avut loc o conferinţă de presă în care Asociaţia SM SPEROMAX Alba, prin preşedintele Dragoş Zaharia, a încheiat un parteneriat de colaborare cu DSP Alba, prin directorul executiv Horea Timiş, cu intenţia de a promova prin programe comune drepturile pacienţilor de la noi din judeţ şi de a concepe adnotări comune pentru noua Lege a Sănătăţii, aflată încă în dezbatere.

 „Accesibilitatea instituţiilor publice pentru persoanele cu dizabilităţi” este un studiu pe care Asociaţia SM SPEROMAX Alba îl realizează anual. Astfel, Dragoş Zaharia, preşedintele Speromax a făcut astăzi public rezultatul studiului.  Cu ajutorul a 15  studenţi din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia au fost sondate 22 de instituţii, firme de interes public. Aşadar, din cele 51 de sedii ale instituţiilor sondate, 40  au rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi: Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Alba are 2 rampe din trei necesare, IPJ Alba are 18  sedii cu rampă din 22, ITM Alba nu are la nici unul dintre cele patru sedii rampă de acces, Parchetul Alba Iulia şi E-On Gaz nu au rampe de acces. S-a constatat că 23 de instituţii au locuri de parcare pentru persoanele cu handicap, 6 nu au deloc, iar bare de susţinere au doar 19 dintre instituţii, pe când  9 dintre acestea nu au deloc. Accesul cu câini însoţitori este permis doar în sediul a 13 instituţii, 17 dintre acestea interzicând accesul acestor animale. Niciuna dintre firmele de interes public nu au covoare de ghidare pentru nevăzători, a declarat coordonatorul proiectului, sociolog Corina Muntean.

Dintre cei 3224 de angajaţi ai instituţiilor, firmelor de interes public, doar 29 sunt persoane angajate cu diferite dizabilităţi.

 Un exemplu pentru noi toţi şi un caz special este  Societatea de Transport Public Alba Iulia, care din totalul celor 80 de autobuze şi microbuze deţinute sunt accesibilizate pentru persoanele cu dizabilităţi 64 de autobuze, 16 microbuze iar 24 sunt adaptate pentru scaune cu rotile şi cadre. Toate autobuzele au oprire comandată, anunţarea staţiei video şi audio, a mai informat Corina Muntean.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ALERTĂ în Alba: O minoră de 13 ani, din Alba Iulia, dată DISPĂRUTĂ de familie. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: O minoră de 13 ani, din Alba Iulia, dată DISPĂRUTĂ de familie. A plecat de acasă și nu a mai revenit Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din municipiul Alba Iulia. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea