Rămâi conectat

Cultură Educație

VIDEO: Osemintele domnitorului Mihai Viteazul, sabia lui Ștefan cel Mare și Icoana Maicii Domnului de la Meteora au poposit la Abrud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Moment istoric la Abrud, unde au poposit osemintele domnitorului Mihai Viteazul, alături de sabia lui Ștefan cel Mare și Icoana Maicii Domnului de la Meteora cu ocazia evenimentului ce marchează 100 de ani de la vizita istorică a regelui Ferdinand și a reginei Maria la Câmpeni.

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la vizita istorică a regelui Ferdinand și a reginei Maria la Câmpeni – atunci când în „Capitala Țării Moților” s-a inaugurat și un pod de fier peste râul Arieș – Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Detunata – 5 Moți – Avram Iancu” și Centrul pentru Politici Locale organizează la sfârșitul acestei luni evenimentul intitulat „Apusenii și Moții la Centenar Regal”.

https://www.facebook.com/trinitastv/videos/2345753152415767/

Ca principal inițiator al evenimentului ce marchează „centenarul unei vizite care a schimbat soarta Apusenilor și a României”, col. (r) Ioan Uțiu, președintele acestei asociații de cadre militare, a precizat faptul că acesta se va desfășura pe durata a două zile, ocazie cu care sunt așteptați ca în Apuseni să vină marți, 28 mai, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și principele Radu.

Evenimentul va debuta luni, 27 mai, atunci când în orașul Abrud vor sosi numeroși invitați care vor aduce și câteva lucruri cu valoare simbolică, de mare însemnătate pentru istoria țării noastre. Ulterior, tot în această localitate se va desfășura conferința „Apusenii și Moții la Centenar Regal”, iar activitățile acestei zile se vor încheia la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” cu o slujbă religioasă și un concert de muzică bisericească susținut de Cenaclul „Lumină Lină”. În ziua următoare, marți, 28 mai, la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca este așteptată Familia Regală, care va vizita Munții Apuseni pe traseul Cluj-Napoca – Turda – Baia de Arieș – Câmpeni – Abrud – comuna Avram Iancu – comuna Lupșa, cu întoarcere seara la Cluj-Napoca.

În timpul acestei deplasări, Familia Regală va avea o serie de întâlniri cu reprezentanții administrațiilor publice din localitățile vizitate, va participa la mai multe evenimente organizate special cu această ocazie și va vizita câteva obiective din zonă, unele având legătură strânsă cu perioada Monarhiei din istoria țării noastre.

În cadrul vizitei reprezentanților Casei Regale prin Apuseni, unul dintre cele mai importante momente se va desfășura la Câmpeni și va marca împlinirea a 100 de ani de la inaugurarea podului de fier de către Regele Ferdinand și Regina Maria, ocazie cu care se va dezveli și o placă cu denumirea acestuia.

De asemenea, un alt moment important al evenimentului este vizitarea Spitalului Orășenesc „Dr. Alexandru Borza” Abrud, construit cu sprijinul aceleași familii de monarhi în urmă cu aproape 100 de ani.

Prin urmare, în Țara Moților sunt așteaptați să sosească musafiri de seamă, evenimentul având o însemnătate simbolică deosebită pentru locuitorii de aici și ar trebui să rămână memorabil în istoria zonei, acesta fiind organizat în parteneriat cu Jandarmeria Română, Ordinul Militar „Sfânta Maria”, primăriile orașelor Baia de Arieș, Câmpeni, Abrud, a comunei Avram Iancu și a Fundației ”Pro Munții Apuseni”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Înscrieri la clasa pregătitoare 2024. Când se va încheia prima etapă Părinții își pot înscrie copiii în clasa pregătitoare. Prima etapă de înscriere se va încheia pe data de 14 mai. Părinţii ai căror copii au frecventat grădinița şi care vor împlini 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, au obligaţia de a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea