Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO: O mamă din comuna Valea Lungă, județul Alba, acuză autorităţile locale de rea voinţă în ceea ce priveşte sprijinirea recuperării fiului cu handicap grav

Ziarul Unirea

Publicat

în

valea-lungaMaximilian Maftei Miron Mărginean este un copilaș cu nevoi speciale din comuna Valea Lungă, pentru care mama a căutat cea mai eficientă soluție în ideea recuperării indicate de medicii specialiști.

Suferind de autism și încadrat în gradul de handicap grav cu asistent personal, Maximilian frecventează din anul 2014 Centrul pentru copii cu dizabilități multiple A.C.A.S. din Alba Iulia.

Aici are parte de atenție specializată zilnic, iar rezultatele nu au încetat să apară. Doar că, fiind vorba de un ONG, iar Maximilian neavând domiciliul în Alba Iulia (unde primăria subvenționează recuperarea copiilor cu nevoi speciale din municipiu), costurile recuperării lui prin centrul Asociației A.C.A.S. apasă exclusiv pe umerii părinților. Lunar, Maximilian are nevoie, strict pentru recuperare, de 1.192,75 lei, fără să mai punem în calcul transportul acestuia de la domiciliul din Valea Lungă până în Alba Iulia.

Simona Mărginean, mama copilului acum în vârstă de 6 ani, a încercat încă din 2014 să obțină sprijinul autorităților locale din Valea Lungă, pentru a nu îl priva pe cel mic de beneficiile frecventării centrului din Alba Iulia. Potrivit acesteia, ideea asocierii în parteneriat public-privat a comunei Valea Lungă cu Asociația pentru Consiliere și Asistență Specializată A.C.A.S. a fost încă de atunci respinsă de edilul Vasile Pușcă, care i-a oferit în schimb un ajutor de urgență în valoare de 2.000 de lei. În anul 2015, convinsă fiind că propunerea încheierii unui contract de acordare de servicii sociale pentru susținerea financiară a recuperării lui Maximilian la același centru ar fi fost sortită eșecului, a optat din nou pentru un ajutor de urgență care, însă, nu i-a mai fost alocat. Doar anul acesta, spune femeia, a mai primit 1.500 de lei, tot sub forma unui ajutor de urgență, o picătură în oceanul de cheltuieli al familiei pentru problema de sănătate a copilului. În data de 31 octombrie, în cadrul ședinței de consiliu local din Valea Lungă, s-a dezbătut și respins un proiect de hotărâre inițiat de Simona Mărginean cu sprijinul a 171 de cetățeni ai comunei, care au semnat în favoarea cauzei lui Maximilian.

”În temeiul prevederilor art. 36(2) lit. d, coroborat cu art. 36(6) lit. a pct.2, art. 45(2), lit. a și f ale art. 115(1) lit. b din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborat cu prevederile Ordonanței 68/2003 actualizată, art.12 alin. 3, serviciile publice de asistență socială, organizate la nivel județean și local, pot încheia convenții de parteneriat între ele, cu orice alți furnizori de servicii sociale și contracte de acordare a serviciilor sociale cu furnizorii de servicii sociale prevăzuți de Legea asistenței sociale”, se arată în expunerea de motive a proiectului care propunea tocmai asocierea cu Asociația A.C.A.S. și aprobarea alocării sumei de 1.192,75 lei pe lună din bugetul local pentru susținerea recuperării lui Maximilian.

Mai mult, susține Simona Mărginean, un precedent favorabil există la Vințu de Jos, unde autoritățile locale sprijină recuperarea în cadrul aceluiași centru pentru 3 copii cu probleme de sănătate mintală și nu numai. Acolo se poate, la Valea Lungă, nu. De ce oare?, se întreabă mama, în condițiile în care pentru sărbătorile câmpenești se cheltuie sume fabuloase, doar pentru manifestările pentru ”Mărie, dragă Mărie!” fiind alocate, anul acesta, aproximativ 62.000 de lei.

Contactat pentru a-și expune punctul de vedere, primarul comunei Valea Lungă, Vasile Pușcă, a declarat: ”La nivelul comunei avem un centru de asistență unde susțin 25 de copii și 20 de bătrâni, 8 copii cu grad de handicap din Valea Lungă beneficiază de asistent personal, m-am îngrijit ca mamele acestor copii să fie angajate și nu cred că există cineva în comună care să îmi poată reproșa lipsa de grijă față de copiii cu nevoi speciale. Și pe doamna Mărginean am ajutat-o ori de câte ori am avut posibilitatea, prin ajutor de urgență, doar că am senzația ca acești bani nu au mers unde trebuie. Am auzit că în 2014, când i-am acordat 2.000 de lei, și-a luat tractor, în 2016, când am putut să-i oferim 1.500 de lei, și-a luat mașină. Nu știu ce să mai cred. Noi nu ne putem compara cu Vințu de Jos, ei au bugetul de 2-3 ori mai mare decât noi. De altfel, și în recenta ședință de consiliu local, i s-a propus doamnei și soțului dânsei, care este consilier local, să accepte să contribuim fiecare, consilierii din indemnizația de consilier, pentru a ajuta la acoperirea costurilor pentru recuperarea copilului, pentru ultimele luni ale lui 2016. Au refuzat ajutorul, ”pomana”, cum au numit-o.

Reiterez acum ce le-am spus cu aceeași ocazie, anul viitor, în momentul alocării bugetare de la Guvern, voi analiza împreună cu consilierii locali sumele de bani de care vom dispune pe asistență socială și vom găsi o formă de a-i ajuta. Țin să precizez că pentru cei 25 de copii și 20 de bătrâni pe care îi avem în grijă la centrul de asistență socială al comunei, cheltuim în jur de 100.000 de lei pe an. Iar pentru asistenții personali am rămas descoperiți aproape în fiecare an, numai într-o lună apărând 4 noi cazuri pentru care am alocat bani de la bugetul local. Cu vorbă bună și fără rea credință cred că vom ajunge la un consens”.

Una peste alta, când oamenii mari se încurcă în orgolii, culori politice sau interese personale, cei mici au de suferit. Maximilian este un copil nevinovat, care nu își poate cere singur drepturile. În măsura în care cadrul legal pentru a-l ajuta există, refuz să cred că administrația locală din Valea Lungă nu va găsi calea de a contribui la recuperarea acestuia, alocând banii direct furnizorului de servicii, pentru a nu mai apleca urechea, așa cum suntem cu toții tentați, la gura lumii. Vom urmări acest caz și vom reveni cu, sperăm noi, soluția fericită la care s-a ajuns și cu zâmbetul lui Maximilian, drept răsplată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea