VIDEO| Linie de măcinare reabilitată și repusă în funcțiune de Cupru Min Abrud, după 20 de ani, la Uzina de Preparare Dealul Piciorului

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Linia 1 de măcinare existentă în cadrul Uzinei de preparare Dealul Piciorului, a fost repusă în funcţiune, după 20 de ani de către compania minieră Cupru Min Abrud. Investiţia s-a ridicat la circa 5 milioane de euro.

Capacitatea proiectată de prelucrare în cadrul Uzinei de Preparare este de 2.250.000 tone minereu/an, respectiv 7.500 tone/zi.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”Reparaţiile pentru punerea în funcţiune a liniei 1 de măcinare sunt necesare pentru asigurarea funcţionării fără întreruperi a Uzinei de Preparare. Prin punerea în funcţiune a acestei linii se asigură o rezervă în cazul reparaţiilor efectuate la celelalte linii de măcinare funcţionale”, se precizează în documentaţia aferentă investiţiei.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

La Uzina Cupru Min din Dealul Piciorului, comuna Lupşa, funcţionau două linii de măcinare a minereului. Valoarea totală a investiţiei se ridică la cca. 4.915.000 euro, respectiv 23.788.600 lei. Linia 1 măcinare se găseşte în interiorul clădirii uzinei de preparare şi a fost pusă în funcţiune în anul 1985. În timp a fost scoasă din funcţiune datorită uzurii, compania neavând resursele financiare pentru a demara repararea şi repornirea acesteia.

”Uzina de preparare prelucrează minereul cuprifer sărac provenit din cariera Roşia Poieni şi obţine concentrate cuprifere cu conţinutul peste 16,5 % cupru. Există în funcţiune 2 linii de măcinare-flotare (liniile 3 şi 4), fiecare linie având capacitatea anuală de prelucrare 2.250.000 t. În prezent se doreşte punerea în funcţiune şi a liniei 1 de măcinare ca o alternativă de funcţionare în cazul în care una dintre celelalte două linii nu este funcţională, deci se va funcţiona cu maxim 2 linii simultan, aşa cum este şi în prezent”, se mai susţine în document.

Compania este unicul producător din România care are ca obiect principal de activitate extracţia de minereuri neferoase, prepararea minereurilor cuprifere şi valorificarea concentratului cupros şi a metalelor preţioase. Cupru Min exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află 60% din rezervele de cupru ale României.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419