VIDEO: Erori descoperite în cadrul ANCHETEI de la spitalul din Alba Iulia, privind cazul băiețelului cu arsuri la mână. Cadrele medicale nu au respectat procedura, iar copilul NU TREBUIA externat, ci transferat la Cluj

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

spital-albaSpitalul Județean de Urgență Alba a prezentat, vineri, primele rezultate ale anchetei desfășurate în cazul băiețelului de 9 luni care a suferit arsuri la mânuță din cauza unei branule. Comisia a stabilit parcursul acestuia în spital, iar concluzia la care s-a ajuns este că echipa de medici și asistente care s-a ocupat de caz nu a respectat în totalitate procedurile pe care le-a impus cazul. O altă greșeală făcută, ar fi externarea băiețelului. Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, spune că acesta nu trebuia lăsat acasă, ci transferat direct, cu o ambulanță, la spitalul din Cluj-Napoca.

În cadrul conferinței de presă, desfășurată vineri la spitalul din Alba Iulia, reprezentanții unității au prezentat ”filmul” parcursului băiețelului, de la momentul în care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, în noaptea de 26 septembrie, ora 2.33 și până la externare.

USR - Alegeri parlamentare 2020

”Starea la prezentarea în urgență a copilului a fost foarte gravă. S-a prezentat cu febră malignă, 40,5 Grade Celsius. În urma consultărilor care s-au derulat ulterior s-a stabilit că a fost vorba de otită. Problema cea mai mare în momentul prezentării în UPU a fost starea gravă și convulsiile. S-a intervenit foarte rapid. A ajuns la ora 2.33, iar la 2.41 era deja luat în primire în Urgență și a început terapia intensivă. A fost solicitată doamna doctor Oargă, pentru a supraveghea de asemenea pacientul și s-a început perfuzia cu anticonvulsivante. S-a montat o branulă, un cateter venos pe mâna dreaptă și s-au administrat pe acest cateter, după câte am înțeles, bicarbonat de sodiu, algocalmin, diazepam, toate acestea pentru a stopa convulsiile. După 30 – 40 de minute s-a reușit cât de cât stabilizarea pacientului, care a fost trimis pentru investigații în Radiologie, unde i s-a făcut o radiografie pulmonară și ulterior a fost transferat pe secția de Pediatrie. În acest timp, copiului i s-a mai pus un cateter intravenos pe cealaltă mână, pentru a i se administra alte subsanțe. A ajuns pe secția de Pediatrie, unde s-a constatat că fața dorsală a mânii și antebrațul drept erau tumefiate, dar nu mai avea branulă. Aceasta fusese îndepărtată, și avea un aport venos pe cealaltă mână care nu era funcțional, din care cauză a suprimat această branulă și s-a mutat un alt cateter venos la picior. În final, după câteva zile, pacientul din punct de vedere a afecțiunii pentru care s-a prezentat a fost bine, s-a externat ameliorat, singura problemă care a rămas a fost aceea de la mâna dreaptă. În timpul internării a fost solicitat și domnul doctor Filip, de la Chirurgie plastică și reparatorie, care a consultat pacientul și a făcut o minimă intervenție cu recomandări terapeutice. Pacientul s-a externat și a fost rechemat pentru control în Ambulatoriul de Specialitate, dar pentru afecțiunea pentru care s-a prezentat în Pediatrie, mai exact pentru episodul febril și convulsii. Din acest punct de vedere, copilul era bine. S-a constatat că evoluția de la nivelul mâinii nu era deloc favorabilă și a fost din nou consultat de un medic chirurg din Ambulatoriul de speciatitate, care i-a recomandat pansamente și tratament. Acesta a fost parcursul.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Din investigațiile și discuțiile pe care le-am avut, noi am tras concluzia în final că afecțiunea aceasta a copilului a fost de fapt insuficienta urmărire a abordului venos de pe mâna dreaptă. La un copil așa mic, este normal uneori să se întâmple. Și nu se pune cateterul pentru că venele sunt foarte mici ori se iasă din venă, din cauza faptului că a făcut convulsii. Dar nu s-a urmărit suficient perfuzia. De asemenea, am constatat lipsa de menționare în foaia de observație a consultului de specialitate chirurgical și lipsa diagnosticului de afecțiune la nivelul mâinii la externare”, a declarat dr. Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Citiți și FOTO: ANCHETĂ la Spitalul din Alba Iulia, după ce un băiețel de 9 luni și jumătate a suferit arsuri la mânuță din cauza unei branule pusă de cadrele medicale

Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, a spus că, pe parcursul pacientului au fost stabilite mai multe erori legate de procedura care trebuia respectată de către medici în acest caz și că urmează să decidă dacă în continuare intervine Comisia de disciplină sau Comisia de Etică.

Potrivit acesteia, în fișa UPU nu a fost consemnat incidentul, decât la Pediatrie.

”În fișa UPU nu se consemnează nimic în legătură cu incidentul așa cum prevede procedura privind raportarea incindentelor. Cu toate acestea, se vede că în Pediatrie se consemnează în foaie că ajunge cu tumefacția mâinii. Este un prim pas care nu a fost respectat din punct de vedere procedual(… )În pediatrie, din punct de vedere al conduitei terapeutice pentru febră și pe tot parcursul internării se vede că au fost făcute tratamentele și investigațiile corespunzătoare…. Nu este însă trecut în foia de observație consultutul medicului de chirurgie plastică. Pacientul se externează în 29 septembrie, nu există o scrisoare medicală, ci numai un bilet de externare în care i se recomandă să se prezinte în data de 4 octombrie la control, pentru a se vedea evoluția post internare pentru afecțiunea de bază. Se prezintă în 4 octombrie, doamna doctor Oargă vede că nu este în regulă partea necrozată și îi solicită medicului chirurg să facă manopere specifice. Chirurgul plastician vede că evoluția nu a fost favorabilă și vorbește cu colega din Cluj pentru a prelua cazul și a-l duce mai departe. Rațiunea este corectă, specialitatea dânsului nu este chirurgie plastică infantilă. Deci, decizia este corectă, dar copilul nu a fost transferat și a plecat prin efort propriu cu mămica”, a spus Nicoleta Coșarcă. 

Aceasta a adăugat că trebuia eliberată o scrisoare medicală, astfel încât să fie informat și medicul de familie și să i se recomande și modul de urmărire a necrozei de la mâna dreaptă.

” Dacă s-ar fi consemnat lucrurile acestea în foaia de observație și dacă s-ar fi efectuat transferul în momentul în care am considerat că ne este depășită capacitatea de intervenție probabil că am fi scurtat și suferința copilului și a mamei. Nu mă pot pronunța asupra modului în care ar fi evoluat plaga, dar constat că acest copil nu ar fi trebuit externat, ci pur și simplu transferat în condiții decente, cu ambulața, la Cluj Napoca”, a mai spus Nicoleta Coșarcă.

Totodată, aceasta a ținut să precizeze că se bucură că băiețelul în acest moment este bine și că nu i-au fost atinse tendoanele.

Citiți și Cazul băiețelului care a suferit arsuri la mână după ce a fost tratat la Spitalul din Alba Iulia: Din primele cercetări a fost o complicație, nu malpraxis

Copilul se află în prezent la un spital din Cluj-Napoca, unde urmează ca medicii să stabilească dacă va fi nevoie de o doua intervenție la mâna unde a suferit arsuri, cu grefă de piele.

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

14 Comentarii

VOLENTIR 14 octombrie 2016 at 18:27

pentru ce naiba sa mai avem atunci spital la Alba. Suplimentati numarul de ambulante si trimiteti toti bolnavii in cluj. Spitalul din Alba sa devina un fel de statie de transfer a pacientilor si nu un loc de tratament daca tot le depaseste competenta medicilor.

1 14 octombrie 2016 at 20:22

DA BA COPILU SI-A BAGAT MINA IN PRIZA :AVETI NOROC CA NU O FOST COPILU MEU,AMATORILOR

Wolf Edmond 14 octombrie 2016 at 21:40

Cazul nu are nimic de a face nici cu Comisia de disciplina si nici cu cea de etica. Nu s-a incalcat nici etica medicala si nici disciplina. Nefiind parte la analiza nu ma pot pronunta dar cred ca altfel trebuie analizat cazul. A pedepsi pe cineva numai pentru ca ,,poporul vrea sange” este o eroare mai mare decat cea care s-a produs fara voie, si nu va impiedica reproducerea evenimentului pe viitor.

Newbie 14 octombrie 2016 at 21:59

Nu inteleg de ce Cosarca e in halat!!! Doar nu e medic

Wolf 14 octombrie 2016 at 23:36

Am urmarit cu atentie inregistrarea video prezentata. In primul rand, nu inteleg zeflemeaua presei. In fata unui asemenea incident chiar si presa trebuie sa fie responsabila si sobra. Cautarea cu tot dinadinsul a unui vinovat, nu inseamna responsabilitate. Din relatarile managerului si directorului medical, inteleg ca atat comunicarea cat si colaborarea in cadrul spitalului dar si intre personal, pacienti si apartinatori, sunt cat se poate de deficitare. Nu mi se pare importanta consemnarea in documente dar transmiterea corecta si completa a informatiilor, da. La viteza cu care sunt nevoiti sa lucreze si la deficienta de personal cu care se confrunta, poate ca documentele mai pot astepta. Dar sa trimiti copilul acasa cu mana afectata fara a-i transmite mamei ca, la prima observare a unei evolutii nefavorabile, sa se prezinte cat mai repede la urgenta, asta da, mi se pare o eroare (prin omisiune). La stadiul in care se afla mana copilului la externarea din 29 septembrie, nu cred ca trebuia sa fie transferat la Cluj, medicul neavand cum sa anticipeze evolutia. Poate, la audierea mamei de catre terorifica comisie de ancheta, se vor clarifica mai multe lucruri.

m 15 octombrie 2016 at 1:32

mai wolf sau cum te-oi numi de fapt. nu ti se pare ca esti cam partinitor. parerea mea e ca sigur esti medic implicat direct sau apartinator al medicului sau personalului medical implicat direct. prea incerci sa iei apararea asa ziselor cadre medicale implicate. comentezi ambele articole pe aceasta tema prietene au gresit sa plateasca. nu mi se pare normal sa se intample ceea ce s-a intamplta si sa fie vinovata pana la urma mama copilului care probabil habar nu are de procesuri medicale. medicii astia, cu aere de doctori, prea se joaca, prea se cred dumnezei. au o atitudine de dispret fata de pacienti de zici ca ei stiu totul si de fapt se dovedeste ca nu stiu prea multe.

Wolf > m 15 octombrie 2016 at 9:31

Nu sunt nici medic si nici apartinator al personalului implicat. Sunt doar un om care incearca sa afle de ce sistemul sanitar a ajuns asa cum este perceput. Daca un strungar greseste o piesa, nu este o problema pentru ca materialul poate fi refolosit la fabricarea unei piese mai mici. Daca un medic greseste, o persoana poate ramane cu sechele pe viata sau poate deceda. Omul mort nu poate fi utilizat pentru fabricarea unui om mai mic. Responsabilitatea este enorma. Daca la aceasta responsabilitate se adauga lipsa resurselor, a aparaturii performante, presiunea timpului, a managerilor si a gravitatii cazului, plus spectrul privarii de libertate si al oprobiului public, va asigur domnule m, ca nu ati vrea sa fiti in pielea unui doctor. V-ati simti mult mai bine ca strungar. Ambele meserii sunt la fel de necesare. Medicii nu sunt dumnezei si nici nu se cred dumnezei. Ca in toate meseriile, si in medicina se poate gresi. Important este ca medicul sa recunoasca deschis ca a gresit iar nucleul de calitate din spital (nu consiliul de etica si nici cel de disciplina) sa analizeze cauzele si sa le elimine pentru ca acea greseala sa nu se mai reproduca. Faptul ca vinovatul plateste, nu elimina cauzele problemei. Actul medical nu se poate desfasura sub presiune. As dori ca pacient sa beneficiez de cea mai buna prestatie medicala. Dar in conditiile create de sistem sunt constient ca nu se poate.

Wolf > m 15 octombrie 2016 at 10:09

Vedeti Dvs, domnule m, in acest video din articol, avem o doamna manager obosita, speriata, rusinata, cu vocea si mainile tremurande, alaturi de un barbat in toata firea la fel de speriat dupa agitatia mainilor si cea faciala raspunzand unor intrebari de genul: cine a gresit, cati vor fi pedepsiti, s-a aflat vinovatul? Presa ar putea intreba in aceste ocazii nefericite atat pentru pacient si familia sa, cat si pentru institutie: cu ce greutati va confruntati, sunt fondurile destinate sanatatii suficiente, au medicii toate conditiile pentru a servi pacientul la cel mai inalt standard, a facut managementul spitalului tot ce trebuie pentru a nu aparea acest tip de incident nici acum si nici pe viitor, se comunica suficient de bine cu clientii spitalului, care este cauza incidentului? Etc., etc. Dar nu, nimic din toate astea. Important a ramas pentru presa si nu doar pentru ea, doar vinovatul si executarea lui. Pacat!

coip@ 15 octombrie 2016 at 11:31

Chiar Cosarca aia e doar o simpla economista ,pusa politic de stim noi cine….stie cu ce se maninca sanatatea,cum stiu eu de finante…

Wolf Edmond > coip@ 15 octombrie 2016 at 14:35

Nu vreau sa fiu pisalog. Domnii de la Unirea, observ ca ne permit sa discutam ca pe o retea de socializare si cred ca asta poate fi foarte util pentru toti. Doamna manager, in ciuda impactului evident pe care incidentul l-a avut asupra domniei sale, s-a prezentat chiar prea ,,profesional medical”, ca sa zicem asa, pentru un economist. Doamna manager face un management integrator, sprijinit pe opiniile fiecarui specialist din subordinea sa. De activitatea medicala, propriu zisa, raspunde insa domnul doctor din stanga domniei sale. Din parcursul conferintei de presa, eu observ un lucru, si anume ca implicarea managementului in activitatea cotidiana a spitalului este conjuncturala, nu zilnica. Daca nu avem un incident ca acesta de acum, managementul nu se implica, nu se informeaza, nu intervine. Este mai important pentru management un telefon de la ordonatorul principal de credite (consiliul judetean), decat imbunatatirea continua a calitatii serviciilor medicale. De ce acest lucru? Consiliul i-a pus in functie. Pe de alta parte, managementul spitalului, ar trebui ca, cel putin o data la doua luni, sa organizeze o conferinta de presa avand ca invitati la un fursec, nu doar reporterii ci si asociatii ale pacientilor, pacienti ca si noi care ne exprimam parerea aici si, bineinteles, sponsorii. Cu totii sa avem dreptul sa punem intrebari. Atunci, managementul si-ar schimba conduita. S-ar implica mai mult.

Times New Roman 15 octombrie 2016 at 17:30

Gargara cu ceai de ceapa!
Problema e simpla si sistemica: sanatatea e un domeniu de pe care se „sug” bani de cand ma stiu … toti managerii (din TOATE institutiile cu damf de „sanatate”) sunt numiti politic si pe pile, la randul lor isi numesc „echipele” pe pile si interese! Asa-zisele concursuri sunt niste facaturi tragi-comice! Specialistii tineri sau mai putin tineri pleaca pe rupte unde pot iar aici ramane cine mai vrea (nerespectati, injurati, plafonati, obositi, dezinteresati, etc.). Si din toata cloaca asta noi vrem performanta? Niciodata!

Wolf Edmond 15 octombrie 2016 at 18:55

Da domnule Times New Roman. Din cloaca asta noi vrem performanta, pentru ca altceva nu avem iar riscul cel mai mare este sa pierdem si aceasta cloaca. Atunci cei cu bani vor merge la unitatile sanitare cu plata, din tara sau strainatate, iar cei fara venituri vor pieri pe capete, nevazuti si nebagati in seama de nimeni. Parca avem toti aceleasi drepturi ca pacienti, nu? Tragedia nu este atat de mare pe cat o vedeti Dvs. Un incident ca acesta se intampla o data la cateva mii de cazuri sau, poate mai rar. Nu inchidem spitalul pentru asta. Facem ce putem, cu ce avem, si luptam pentru ca lucrurile sa mearga mai bine. Este singura cale. Sa intelegem mai bine problemele, sa le scoatem in evidenta, sa le analizam si sa le rezolvam. Nu sa inchidem ochii si sa asteptam sfarsitul.

toto 15 octombrie 2016 at 20:01

Este o situatie cat se poate de clara,la un copil ,daca vrei sa administrezi intravenos,trebuie sa-l supraveghezi,mai ales in cazul substantelor respective,se vedea foarte repede ,momentul in care lichidul nu mai patrundea in vena,evident se inchidea perfuzorul.Daca se administra doar ser fiziologic,sigur nu se necroza tesutul.Cazul denota lipsa de profesionalism sau lipsa de personal,la aceasta intrebare trebuie sa raspunda directorul medical al unitatii respective.Am constatat ,la noi se fac angajari masive la ministerul de interne,sa-i protejeze pe mafioti, si sa se spioneze intre ei,spun si ei ca fac ceva ,probabil in spital un medic si un asistent medical trebuie sa supravegheze un numar foarte mare de pacienti,deci dragi romani daca vreti sa aveti performanta in sanatate ,sustineti-o! Mutati resursele de la politic,de la servicii,justitie,politie ,spre sanatate,educatie.

Bianca 16 octombrie 2016 at 12:00

Mi se pare extrem de relevant discursul d-nei manager. Relevant atât pentru atitudinea reprezentanților sistemului medical față de o evidentă eroare – e de vină cineva, nu știm clar cine( probabil vreoasistentă), dar vina nu e prea mare- se putea întâmpla oricui și – aici s-a revenit de mai multe ori – copilul a fost tratat pentru afecțiunea pentru care venise la urgență. Acuma, pentru cea ,,dobândită” la spital, trebuia să vină o a doua oară, nu?
În plus, raportat la personalul medical, mai exact la asistente, personal nu am aproape defel așteptări. Cunosc( și credeți-mă că vorbesc în reală cunoștință de cauză) foarte multe cazuri în care asistentele/ asistenții medicale/ medicali angajate în ultimii 15 ani fac parte din cei mai slabi elevi, mulți cu bacalaureatul luat după terminarea / în timpul școlii sanitare sau, în cel mai fericit caz luat cu media minimă înainte de înscriere. A devenit chiar un trend în rândul absolvenților cu cele mai mici medii ideea de a ,,se face” asistente/ asistenți medicali. Nu mai pomenesc de cei care și-au găsit vocația asta la 40 de ani.
Nu am idee ce ziariști au participat la conferința de presă, dar eu aș fi fost extrem de deranjată de tonul și inflexiunile autoritar- șefist din vocea doamnei manager. Nu înțeleg nici rațiunea îmbrăcării halatului alb.
Medicii de familie pe care i-am avut de-a lungul timpului aveau în comun o recomandare pe care mi-au făcut-o toți de fiecare dată când aveam nevoie de un bilet de trimitere la un specialist, de o consultație – NU LA SPITALUL DIN ALBA. ÎN NICIUN CAZ!

Comentariile sunt oprite