Ştirea zilei
VIDEO: Erori descoperite în cadrul ANCHETEI de la spitalul din Alba Iulia, privind cazul băiețelului cu arsuri la mână. Cadrele medicale nu au respectat procedura, iar copilul NU TREBUIA externat, ci transferat la Cluj
Spitalul Județean de Urgență Alba a prezentat, vineri, primele rezultate ale anchetei desfășurate în cazul băiețelului de 9 luni care a suferit arsuri la mânuță din cauza unei branule. Comisia a stabilit parcursul acestuia în spital, iar concluzia la care s-a ajuns este că echipa de medici și asistente care s-a ocupat de caz nu a respectat în totalitate procedurile pe care le-a impus cazul. O altă greșeală făcută, ar fi externarea băiețelului. Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, spune că acesta nu trebuia lăsat acasă, ci transferat direct, cu o ambulanță, la spitalul din Cluj-Napoca.
În cadrul conferinței de presă, desfășurată vineri la spitalul din Alba Iulia, reprezentanții unității au prezentat ”filmul” parcursului băiețelului, de la momentul în care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, în noaptea de 26 septembrie, ora 2.33 și până la externare.
”Starea la prezentarea în urgență a copilului a fost foarte gravă. S-a prezentat cu febră malignă, 40,5 Grade Celsius. În urma consultărilor care s-au derulat ulterior s-a stabilit că a fost vorba de otită. Problema cea mai mare în momentul prezentării în UPU a fost starea gravă și convulsiile. S-a intervenit foarte rapid. A ajuns la ora 2.33, iar la 2.41 era deja luat în primire în Urgență și a început terapia intensivă. A fost solicitată doamna doctor Oargă, pentru a supraveghea de asemenea pacientul și s-a început perfuzia cu anticonvulsivante. S-a montat o branulă, un cateter venos pe mâna dreaptă și s-au administrat pe acest cateter, după câte am înțeles, bicarbonat de sodiu, algocalmin, diazepam, toate acestea pentru a stopa convulsiile. După 30 – 40 de minute s-a reușit cât de cât stabilizarea pacientului, care a fost trimis pentru investigații în Radiologie, unde i s-a făcut o radiografie pulmonară și ulterior a fost transferat pe secția de Pediatrie. În acest timp, copiului i s-a mai pus un cateter intravenos pe cealaltă mână, pentru a i se administra alte subsanțe. A ajuns pe secția de Pediatrie, unde s-a constatat că fața dorsală a mânii și antebrațul drept erau tumefiate, dar nu mai avea branulă. Aceasta fusese îndepărtată, și avea un aport venos pe cealaltă mână care nu era funcțional, din care cauză a suprimat această branulă și s-a mutat un alt cateter venos la picior. În final, după câteva zile, pacientul din punct de vedere a afecțiunii pentru care s-a prezentat a fost bine, s-a externat ameliorat, singura problemă care a rămas a fost aceea de la mâna dreaptă. În timpul internării a fost solicitat și domnul doctor Filip, de la Chirurgie plastică și reparatorie, care a consultat pacientul și a făcut o minimă intervenție cu recomandări terapeutice. Pacientul s-a externat și a fost rechemat pentru control în Ambulatoriul de Specialitate, dar pentru afecțiunea pentru care s-a prezentat în Pediatrie, mai exact pentru episodul febril și convulsii. Din acest punct de vedere, copilul era bine. S-a constatat că evoluția de la nivelul mâinii nu era deloc favorabilă și a fost din nou consultat de un medic chirurg din Ambulatoriul de speciatitate, care i-a recomandat pansamente și tratament. Acesta a fost parcursul.
Din investigațiile și discuțiile pe care le-am avut, noi am tras concluzia în final că afecțiunea aceasta a copilului a fost de fapt insuficienta urmărire a abordului venos de pe mâna dreaptă. La un copil așa mic, este normal uneori să se întâmple. Și nu se pune cateterul pentru că venele sunt foarte mici ori se iasă din venă, din cauza faptului că a făcut convulsii. Dar nu s-a urmărit suficient perfuzia. De asemenea, am constatat lipsa de menționare în foaia de observație a consultului de specialitate chirurgical și lipsa diagnosticului de afecțiune la nivelul mâinii la externare”, a declarat dr. Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.
Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, a spus că, pe parcursul pacientului au fost stabilite mai multe erori legate de procedura care trebuia respectată de către medici în acest caz și că urmează să decidă dacă în continuare intervine Comisia de disciplină sau Comisia de Etică.
Potrivit acesteia, în fișa UPU nu a fost consemnat incidentul, decât la Pediatrie.
”În fișa UPU nu se consemnează nimic în legătură cu incidentul așa cum prevede procedura privind raportarea incindentelor. Cu toate acestea, se vede că în Pediatrie se consemnează în foaie că ajunge cu tumefacția mâinii. Este un prim pas care nu a fost respectat din punct de vedere procedual(… )În pediatrie, din punct de vedere al conduitei terapeutice pentru febră și pe tot parcursul internării se vede că au fost făcute tratamentele și investigațiile corespunzătoare…. Nu este însă trecut în foia de observație consultutul medicului de chirurgie plastică. Pacientul se externează în 29 septembrie, nu există o scrisoare medicală, ci numai un bilet de externare în care i se recomandă să se prezinte în data de 4 octombrie la control, pentru a se vedea evoluția post internare pentru afecțiunea de bază. Se prezintă în 4 octombrie, doamna doctor Oargă vede că nu este în regulă partea necrozată și îi solicită medicului chirurg să facă manopere specifice. Chirurgul plastician vede că evoluția nu a fost favorabilă și vorbește cu colega din Cluj pentru a prelua cazul și a-l duce mai departe. Rațiunea este corectă, specialitatea dânsului nu este chirurgie plastică infantilă. Deci, decizia este corectă, dar copilul nu a fost transferat și a plecat prin efort propriu cu mămica”, a spus Nicoleta Coșarcă.
Aceasta a adăugat că trebuia eliberată o scrisoare medicală, astfel încât să fie informat și medicul de familie și să i se recomande și modul de urmărire a necrozei de la mâna dreaptă.
” Dacă s-ar fi consemnat lucrurile acestea în foaia de observație și dacă s-ar fi efectuat transferul în momentul în care am considerat că ne este depășită capacitatea de intervenție probabil că am fi scurtat și suferința copilului și a mamei. Nu mă pot pronunța asupra modului în care ar fi evoluat plaga, dar constat că acest copil nu ar fi trebuit externat, ci pur și simplu transferat în condiții decente, cu ambulața, la Cluj Napoca”, a mai spus Nicoleta Coșarcă.
Totodată, aceasta a ținut să precizeze că se bucură că băiețelul în acest moment este bine și că nu i-au fost atinse tendoanele.
Copilul se află în prezent la un spital din Cluj-Napoca, unde urmează ca medicii să stabilească dacă va fi nevoie de o doua intervenție la mâna unde a suferit arsuri, cu grefă de piele.
Ştirea zilei
Astăzi, la Blaj: Comemorarea a 75 de ani de la scoaterea în afara legii, de către comunişti, a Bisericii Greco-Catolice
Astăzi, la Blaj: Comemorarea a 75 de ani de la scoaterea în afara legii, de către comunişti, a Bisericii Greco-Catolice
„Ceasul Vinerii Mari – 75 de ani de la dezlănțuirea prigoanei împotriva Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică” – aşa este denumit evenimentul comemorativ care va avea loc miercuri, 29 noiembrie, după-amiaza, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, dedicat comemorării scoaterii în afara legii la 1 decembrie 1948 a acestei Biserici. La eveniment, care are loc în prezența Cardinalui Lucian Mureșan și a tuturor episcopilor greco-catolici, este aşteptat să participe şi preşedintele Klaus Iohannis.
Pentru cei interesaţi, trebuie spus că reprezentanţii Arhiepiscopiei de Alba Iulia şi Făgăraş au anunţat că, din motive organizatorice, accesul în Catedrala „Sfânta Treime” va fi permis până la ora 16.30. De la 16.45 va fi celebrat un Te-Deum, după care vor fi evocate momentele dramatice care au culminat cu Decretul nr. 358 din 1 decembrie 1948 și, totodată, vor fi omagiaţi Fericiții Episcopi Martiri, beatificaţi de Papa Francisc în 2019.
După instaurarea dictaturii comuniste, în anul 1948, Biserica Română Unită cu Roma a fost scoasă în afara legii. Conform Decretului nr. 358 din 1 decembrie 1948, bunurile sale au fost preluate de către stat, iar bisericile şi casele parohiale au fost atribuite Bisericii Ortodoxe Române.
În acel moment, Biserica Greco-Catolică avea, după propriile aprecieri, în jur de 1,8 milioane de credincioşi, aproximativ 2.500 de biserici cu 1.700 de preoţi, o academie teologică, trei seminarii teologice, mănăstiri şi şcoli confesionale. Decretul venea după ce episcopii greco-catolici fuseseră deja arestați, în noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948. Au fost trimişi în închisori, la Sighet, Gherla, Aiud, acolo unde au fost supuşi torturii şi cei mai mulţi au şi pierit.
Citește și: Când pică Paștele ortodox și catolic în următorii ani – calendar
Biserica Greco-Catolică a continuat să existe în clandestinitate, datorită episcopilor hirotoniţi clandestin, în locul celor arestaţi, şi preoţilor rămaşi în rezistenţă. Se oficiau liturghii în locuinţe particulare.
După Revoluţia din decembrie 1989, una dintre primele măsuri adoptate de către Consiliul Frontului Salvării Naţionale a fost Decretul‑Lege nr. 9 din 31 decembrie 1989, prin care se abroga Decretul nr. 358/1948 şi se recunoştea oficial Biserica Română Unită cu Roma, Greco‑Catolică. În 14 martie 1990, Sfântul Scaun a numit conducătorii celor cinci dieceze greco‑catolice, în fruntea acestora fiind desemnat Mitropolitul Alexandru Todea. În acelaşi an, acesta a fost înălţat la rangul de Cardinal.
Dificultatea principală cu care s-a confruntat biserica după reintrarea ei în legalitate a fost lipsa lăcaşurilor de cult.
„În vederea reglementării situaţiei fostului patrimoniu al Bisericii Române Unite cu Roma, s‑a adoptat Decretul-Lege nr. 126 din 24 aprilie 1990, în care se stipulează că „bunurile preluate de către stat prin efectul Decretului nr. 358/1948, aflate în prezent în patrimoniul statului, cu excepţia moşiilor, se restituie, în starea lor actuală, Bisericii Române Unite cu Roma”. În acest act normativ se prevede că acolo unde numărul lăcaşurilor de cult este insuficient, raportat la numărul de credincioşi, Statul va sprijini construirea de noi lăcaşuri de cult prin punerea la dispoziţie a terenurilor aferente şi a unor fonduri băneşti.
Referitor la bunurile preluate de Biserica Ortodoxă Română, art. 3 al Decretului‑Lege nr. 126/1990 prevede: „Situaţia juridică a lăcaşurilor de cult, a caselor parohiale care au aparţinut Bisericii Române Unite cu Roma, Greco‑Catolică şi au fost preluate de Biserica Ortodoxă Română se va stabili de către o comisie mixtă, formată din reprezentanţi clericali ai celor două culte religioase, ţinând seama de dorinţa credincioşilor din comunităţile care deţin aceste bunuri”.
Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști
”Pe baza art. 2 al acestui Decret‑Lege, în urma activităţii Comisiei mixte, formată din reprezentanţi ai Guvernului şi ai Bisericii Române Unite cu Roma, 80 de clădiri şi terenuri intravilane au fost trecute din proprietatea Statului în cea a Bisericii, prin Hotărârea Guvernului nr. 466/1992”, se arată într-un material publicat pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte.
Această biserică a luat naştere în Transilvania la sfârşitul secolului al XVII‑lea, prin unirea cu Biserica Catolică a unei părţi a românilor ortodocşi, ca urmare a trei sinoade organizate la Alba Iulia, de către mitropoliții Teofil şi Atanasie Anghel.
De ce s-a făcut unirea cu Biserica Romei?
„Unirea a avut loc ca urmare a unui set complex de cauze. La finalul secolului al XVII-lea, românii din Transilvania erau doar tolerați de către sistemul politic al provinciei și se aflau într-o stare avansată de sărăcie și incultură, cu preoți în mare parte analfabeți și cu un statut social și economic asemănător țăranilor iobagi. Asupra lor s-au făcut și numeroase presiuni pentru a trece la calvinism, religia principilor maghiari din secolul al XVII-lea, rămase totuși cu efect puțin semnificativ.
Propunerea de unire cu Biserica Romei a fost făcută în contextul politic nou adus de integrarea Transilvaniei în Imperiul Austriac în 1691. Viena își dorea întărirea catolicismului, iar acest lucru se putea face atât prin sprijinirea procesului de refacere a episcopiilor latine, a seminariilor și a ordinelor călugărești din regiune, dar și prin atragerea la unirea cu Roma a credincioșilor ortodocși, urmând modelul oferit de rutenii din Polonia-Lituania, aplicat deja după 1688 și în nord-estul Ungariei, în zona Muncaciului și a Sătmarului.
Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște
Uniții ar fi primit recunoașterea ca religie oficială a Transilvaniei, obținând astfel toate drepturile de care se bucurau celelalte națiuni recepte. Însă oferta drepturilor mai fusese făcută și de luterani sau de calvini, iar mitropoliții români o respinseseră. Ce avea în plus propunerea de unire cu Biserica Romei a fost faptul că românii nu erau considerați eretici, că biserica lor era privită de Roma ca fiind egală, cu credință dreaptă, și că, în urma unirii, își puteau păstra ritul, tradițiile, limba liturgică, sărbătorile, respectiv specificul instituțional”, se arată într-un material publicat de Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia şi Făgăraş.
Concret, sinodul de la Alba Iulia, convocat în anul 1697, a acceptat cele patru principii obligatorii ale unirii cu Roma: recunoaşterea supremaţiei papale, existenţa purgatoriului, împărtăşirea cu azimă şi Filioque. Prin primirea acestor condiţii se garanta, aşa cum s-a arătat mai sus, românilor uniţi păstrarea ritualului tradiţional, respectarea sărbătorilor ortodoxe, alegerea episcopilor de către sinod (urmând să fie după aceea recunoscuţi de Papă şi împărat), egalitatea în drepturi a clerului şi a credincioşilor uniţi cu clerul şi credincioşii Bisericii Catolice. Aceste drepturi au fost confirmate în două diplome ale împăratului (1699‑1701), dar, din păcate, ele n‑au fost respectate decât în mică măsură.
Mulţi români transilvăneni au refuzat Unirea şi au fost chiar şi revolte împotriva acesteia, ca cea condusă de călugărul Sofronie de la Cioara, în anul 1759.
Sediul episcopiei românilor uniţi se află din 1737 la Blaj. Dintre personalităţile de seamă ale acestei Biserici amintim pe episcopul Ioan Inochentie Micu‑Klein, Gheorghe Şincai, Petru Maior, Samuel Micu, Timotei Cipariu, Simion Bărnuţiu, Alexandru Papiu Ilarian.
De‑a lungul timpului, în momentele importante ale istoriei românilor din Transilvania (Revoluţia de 1848, lupta memorandiştilor), conducătorii celor două biserici româneşti au conlucrat pentru promovarea intereselor românilor.
La 1 Decembrie 1918, actul Unirii Transilvaniei cu România a fost citit de episcopul greco‑catolic Iuliu Hossu, viitor cardinal, asistat de episcopul ortodox de Caransebeş, Miron Cristea, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Cei doi s‑au îmbrăţişat în faţa mulţimii adunate la Alba Iulia şi au declarat înţelegere frăţească. După 1919, Biserica Română Unită cu Roma a devenit unul din cultele însemnate din ţară, credincioşii greco-catolici reprezentând în 1930 7,9 la sută din populaţia ţării.
Citește și: Mesaje de Florii • Urări de Florii • Felicitări de Florii care pot fi transmise prin SMS de Florii
Constituţia României din anul 1923 stipula că „Biserica Ortodoxă Română este biserica dominantă, iar cea greco‑catolică are întâietate faţă de celelalte culte”, ambele fiind declarate biserici naţionale. Statutul juridic al Bisericii greco‑catolice şi relaţiile sale cu statul român au fost mai bine precizate prin Concordatul dintre Vatican şi România (1927‑1929). Documentul prevedea existenţa în România a trei rituri catolice: grec, latin şi armean. Pentru ritul grec se stipula următoarea structură organizatorică: o mitropolie la Blaj, cu patru dieceze sufragane: Oradea, Lugoj, Cluj ‑ Gherla şi Maramureş.
În activitatea sa, Biserica greco‑catolică a fost sprijinită de asociaţii ale laicatului. În 1928 a luat fiinţă Asociaţia Generală a Românilor Uniţi (AGRU). Studenţii greco‑catolici au întemeiat Asociaţia Studenţilor Transilvăneni Români Uniţi (ASTRU), iar femeile Asociaţia Femeilor Române Unite (AFRU). (M.B.)
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Lista păcatelor – “Cele 177 de păcate”, conform învăţăturilor creștin-ortodoxe
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Marea Unire de la 1918, pagina sublimă a istoriei românești. CRONOLOGIE
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE 2023. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Pe 25 noiembrie, creștinii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Ecaterina. Tradiții și obiceiuri
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum o zi
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
25 noiembrie: Înceta din viață marele inventator român Henri Coandă, unul dintre pionierii aviației