Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

VIDEO: Erori descoperite în cadrul ANCHETEI de la spitalul din Alba Iulia, privind cazul băiețelului cu arsuri la mână. Cadrele medicale nu au respectat procedura, iar copilul NU TREBUIA externat, ci transferat la Cluj

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

spital-albaSpitalul Județean de Urgență Alba a prezentat, vineri, primele rezultate ale anchetei desfășurate în cazul băiețelului de 9 luni care a suferit arsuri la mânuță din cauza unei branule. Comisia a stabilit parcursul acestuia în spital, iar concluzia la care s-a ajuns este că echipa de medici și asistente care s-a ocupat de caz nu a respectat în totalitate procedurile pe care le-a impus cazul. O altă greșeală făcută, ar fi externarea băiețelului. Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, spune că acesta nu trebuia lăsat acasă, ci transferat direct, cu o ambulanță, la spitalul din Cluj-Napoca.

În cadrul conferinței de presă, desfășurată vineri la spitalul din Alba Iulia, reprezentanții unității au prezentat ”filmul” parcursului băiețelului, de la momentul în care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe, în noaptea de 26 septembrie, ora 2.33 și până la externare.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

”Starea la prezentarea în urgență a copilului a fost foarte gravă. S-a prezentat cu febră malignă, 40,5 Grade Celsius. În urma consultărilor care s-au derulat ulterior s-a stabilit că a fost vorba de otită. Problema cea mai mare în momentul prezentării în UPU a fost starea gravă și convulsiile. S-a intervenit foarte rapid. A ajuns la ora 2.33, iar la 2.41 era deja luat în primire în Urgență și a început terapia intensivă. A fost solicitată doamna doctor Oargă, pentru a supraveghea de asemenea pacientul și s-a început perfuzia cu anticonvulsivante. S-a montat o branulă, un cateter venos pe mâna dreaptă și s-au administrat pe acest cateter, după câte am înțeles, bicarbonat de sodiu, algocalmin, diazepam, toate acestea pentru a stopa convulsiile. După 30 – 40 de minute s-a reușit cât de cât stabilizarea pacientului, care a fost trimis pentru investigații în Radiologie, unde i s-a făcut o radiografie pulmonară și ulterior a fost transferat pe secția de Pediatrie. În acest timp, copiului i s-a mai pus un cateter intravenos pe cealaltă mână, pentru a i se administra alte subsanțe. A ajuns pe secția de Pediatrie, unde s-a constatat că fața dorsală a mânii și antebrațul drept erau tumefiate, dar nu mai avea branulă. Aceasta fusese îndepărtată, și avea un aport venos pe cealaltă mână care nu era funcțional, din care cauză a suprimat această branulă și s-a mutat un alt cateter venos la picior. În final, după câteva zile, pacientul din punct de vedere a afecțiunii pentru care s-a prezentat a fost bine, s-a externat ameliorat, singura problemă care a rămas a fost aceea de la mâna dreaptă. În timpul internării a fost solicitat și domnul doctor Filip, de la Chirurgie plastică și reparatorie, care a consultat pacientul și a făcut o minimă intervenție cu recomandări terapeutice. Pacientul s-a externat și a fost rechemat pentru control în Ambulatoriul de Specialitate, dar pentru afecțiunea pentru care s-a prezentat în Pediatrie, mai exact pentru episodul febril și convulsii. Din acest punct de vedere, copilul era bine. S-a constatat că evoluția de la nivelul mâinii nu era deloc favorabilă și a fost din nou consultat de un medic chirurg din Ambulatoriul de speciatitate, care i-a recomandat pansamente și tratament. Acesta a fost parcursul.

Din investigațiile și discuțiile pe care le-am avut, noi am tras concluzia în final că afecțiunea aceasta a copilului a fost de fapt insuficienta urmărire a abordului venos de pe mâna dreaptă. La un copil așa mic, este normal uneori să se întâmple. Și nu se pune cateterul pentru că venele sunt foarte mici ori se iasă din venă, din cauza faptului că a făcut convulsii. Dar nu s-a urmărit suficient perfuzia. De asemenea, am constatat lipsa de menționare în foaia de observație a consultului de specialitate chirurgical și lipsa diagnosticului de afecțiune la nivelul mâinii la externare”, a declarat dr. Dan Crainic, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia.

Citiți și FOTO: ANCHETĂ la Spitalul din Alba Iulia, după ce un băiețel de 9 luni și jumătate a suferit arsuri la mânuță din cauza unei branule pusă de cadrele medicale

Managerul spitalului, Nicoleta Coșarcă, a spus că, pe parcursul pacientului au fost stabilite mai multe erori legate de procedura care trebuia respectată de către medici în acest caz și că urmează să decidă dacă în continuare intervine Comisia de disciplină sau Comisia de Etică.

Potrivit acesteia, în fișa UPU nu a fost consemnat incidentul, decât la Pediatrie.

”În fișa UPU nu se consemnează nimic în legătură cu incidentul așa cum prevede procedura privind raportarea incindentelor. Cu toate acestea, se vede că în Pediatrie se consemnează în foaie că ajunge cu tumefacția mâinii. Este un prim pas care nu a fost respectat din punct de vedere procedual(… )În pediatrie, din punct de vedere al conduitei terapeutice pentru febră și pe tot parcursul internării se vede că au fost făcute tratamentele și investigațiile corespunzătoare…. Nu este însă trecut în foia de observație consultutul medicului de chirurgie plastică. Pacientul se externează în 29 septembrie, nu există o scrisoare medicală, ci numai un bilet de externare în care i se recomandă să se prezinte în data de 4 octombrie la control, pentru a se vedea evoluția post internare pentru afecțiunea de bază. Se prezintă în 4 octombrie, doamna doctor Oargă vede că nu este în regulă partea necrozată și îi solicită medicului chirurg să facă manopere specifice. Chirurgul plastician vede că evoluția nu a fost favorabilă și vorbește cu colega din Cluj pentru a prelua cazul și a-l duce mai departe. Rațiunea este corectă, specialitatea dânsului nu este chirurgie plastică infantilă. Deci, decizia este corectă, dar copilul nu a fost transferat și a plecat prin efort propriu cu mămica”, a spus Nicoleta Coșarcă. 

Aceasta a adăugat că trebuia eliberată o scrisoare medicală, astfel încât să fie informat și medicul de familie și să i se recomande și modul de urmărire a necrozei de la mâna dreaptă.

” Dacă s-ar fi consemnat lucrurile acestea în foaia de observație și dacă s-ar fi efectuat transferul în momentul în care am considerat că ne este depășită capacitatea de intervenție probabil că am fi scurtat și suferința copilului și a mamei. Nu mă pot pronunța asupra modului în care ar fi evoluat plaga, dar constat că acest copil nu ar fi trebuit externat, ci pur și simplu transferat în condiții decente, cu ambulața, la Cluj Napoca”, a mai spus Nicoleta Coșarcă.

Totodată, aceasta a ținut să precizeze că se bucură că băiețelul în acest moment este bine și că nu i-au fost atinse tendoanele.

Citiți și Cazul băiețelului care a suferit arsuri la mână după ce a fost tratat la Spitalul din Alba Iulia: Din primele cercetări a fost o complicație, nu malpraxis

Copilul se află în prezent la un spital din Cluj-Napoca, unde urmează ca medicii să stabilească dacă va fi nevoie de o doua intervenție la mâna unde a suferit arsuri, cu grefă de piele.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea