Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| De 1 Decembrie 2020, la Alba Iulia, în plină pandemie, FĂRĂ paradă militară, spectacole în aer liber și focuri de artificii. Gabriel Pleșa: ,,În inimile comunității, sărbătoarea va fi la fel de frumoasă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Festivitățile de la Alba Iulia din cadrul Zilei Naționale, care se sărbătorește în fiecare an în data de 1 Decembrie, vor avea loc într-un context mai strict anul acesta, date fiind condițiile sanitare, iar numărul de oameni care vor participa la acestea va fi mai redus.

Nicolae Albu, Prefectul județului Alba, a declarat pentru ziarulunirea.ro faptul că ,,noi deja am avut discuții cu conducerea Consiliului Județean și a Primăriei Alba Iulia, cu siguranță ne vom marca Ziua Națională așa cum se cuvine, dar în contextul actual. Vom lua o decizie împreună, în așa fel încât să ținem cont de toate recomandările medicilor și în același timp să ne marcăm și Ziua Națională așa cum se cuvine. În cel mai scurt timp o să avem un program integrat împreună, Prefectură, Consiliul Județean, Primăria Alba Iulia, pe care o să-l dăm către presă.”

YouTube video

Întrebat dacă vor exista restricții la intrarea în oraș pentru cei care vin din exterior, acesta a răspuns că ,,nu am stabilit încă, exact, vom ține cont și de Hotărârea de Guvern care va prelungi situația de alertă și cu siguranță, în timp util, o sa comunicăm tuturor programul. O să îl gândim în așa fel încât să marcăm toate evenimentele, să ne marcăm Ziua Națională, eroii, așa cum se cuvine, dar să ținem cont de contextul actual și să ne protejăm sănătatea cetățenilor. Acesta este cel mai important lucru acum, să protejăm sănătatea împreună și să depășim acest moment cât mai repede.”

De asemenea, Gabriel Pleșa, primarul Municipiului Alba Iulia, a declarat faptul că acest eveniment se va desfășura în condiții speciale, fără multe din activitățile cu care atât albaiulienii cât și vizitarorii orașului au fost obișnuiți pe parcursul anilor.

Citește și: mesaje de 1 Decembrie, Ziua Națională

Astfel, acesta a declarat faptul că ,,din nefericire, poate cel mai umbrit datorită pandemiei, după revoluție până acum, de când la Alba Iulia sărbătorim Ziua Națională a României, de 1 decembrie, dar sunt convins că în inimile românilor, în inimile comunității din Alba Iulia, sărbătoarea va fi la fel de frumoasă. E adevărat, fără fastul de altă dată, fără paradă militară, fără spectacole în aer liber și focuri de artificii, fără masă populară și alte evenimente frumoase prilejuite în fiecare an de Ziua Națională a României.

Ce vom putea face în acest an, cel puțin într-un proiect, care, împreună cu Prefectura și cu Consiliul Județean Alba, l-am creionat pentru zilele premergătoare la 1 decembrie și 2-3 zile după sărbătoarea națională. Sunt câteva simpozioane, sunt câteva întâlniri cu tematică, evident, istorică și patriotică, pe care le vom desfășura sau în Sala Unirii sau Muzeul Principia sau Muzeul Unirii, transmise, evident online.

În data de 30, depunerile de coroane se vor face într-un interval de două ore, la statuie lui I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, a regilor reîntregitori a României, Ferdinand și Maria și statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul.

În data de 1, vom avea depuneri de coroane, cele șase insituții pe care legea le prevede, la Monumentul Unirii, într-un cadru festiv, iar apoi, Te Deum-ul în curtea Catedralei Reîntregiri.

YouTube video

Din păcate, deși Alba Iulia așteaptă cu drag românii de pe orice meleaguri, va trebui să încercăm să evităm aglomerațiile urbane cu mai mult de 50 de oameni, tocmai de aceea forțele de ordine și noi, organizatorii vom încerca să fluidizăm lumea, chiar dacă merge să vadă locurile istorice ale orașului, dar să nu se creeze aglomerație urbană. Tocmai de aceea, nici comercianții care veneau în aceste zile nu vor mai veni în Cetate, în schimb vor exista punctele comerciale de tradiție, acele trăsuri în zona istorică.”

Întrebat dacă s-a discutat cu autoritățile despre numărul de turiști asteptați la Alba Iulia, acesta a declarat că ,,e foarte greu de estimat având în vedere pandemia, dar eu cred că fiind trei zile libere, sau chiar patru dacă punem și sâmbăta, s-ar putea ca români de pe toate meleagurile să vor să facă o excursie la Alba Iulia, măcar să vadă simbolurile Unirii, unității naționale. Tocmai de aceea, eu cred că vor fi prezenți câteva mii de turiști la Alba Iulia, în data de 1 Decembrie.”

Astfel, Ziua Națională de 1 Decembrie va fi, atât la Alba Iulia, cât și în toate localitățile din România, un eveniment mai restrâns ca și posibilități și ca și public, de vină fiind actuala pandemie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Oameni cu inima mare! Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud

Unirea Ziarul

Publicat

în

Voluntari din Franța și Germania au construit un parc de joacă pentru copiii din Aiud Timp de o săptămână mai mulți voluntari din Franța, Germania, dar și alte state europene s-au aflat la Aiud, unde au construit un loc de joacă pentru copii. Toate materialele din care s-a realizat parcul de joacă pentru copiii aiudeni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea