VIDEO| Cum arată autostrada A10 Sebeș Turda, lotul 2, filmat complet, la finalul anului 2020
Cum arată autostrada A10 Sebeș Turda, lotul 2, filmat complet, la finalul anului 2020. Ce șanse sunt să circulăm în 2021?
Antreprenorul lotului 2 al A10 Sebeș Turda, Aktor, a mărit constant mobilizarea în ultimele 4-5 luni, ale anului 2020, lucru care se și vede, iar lotul 2 a început să arate a autostradă!
Aktor a reușit să încheie anul 2020 ajungând în stadiul fizic de 78,10% fiind asfaltați (în mare partea e vorba de stratul de bază) circa 20 de kilometri din cei 24,5 cât are tot segmentul de autostradă. De asemenea, au fost montați parapeți metalici pe o portiune de circa 9 kilometri.
Citește și: VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, s-a deschis circulația rutieră pe vechiul amplasament al DN1, în zona Alba Iulia Nord
În zona Sântimbru este turnat asfalt și sunt montați parapeții metalici, dar tot aici, aproape de Oiejdea, la kilometrul 19 este noul punct cheie al lotului 2 al autostrăzii Sebeș Turda.
În urma infiltrațiilor de apă în spatele zidului de sprijin, exista un strat saturat de apă, intercalat între 2 straturi de argilă, care produce împingeri asupra zidului de sprijin. Pentru limitarea deplasărilor tronsoanelor din zidul de sprijin, antreprenorul a realizat umpluturi în fata acestora, pe calea 2 a autostrăzii A10. În acest moment, există deplasari între tronsoanele zidului de sprijin. Antreprenorul Aktor a comandat deja un studiu care probabil va fi finalizat în jurul datei de 15 ianuarie 2021. Expertul ce realizeză studiul va propune proiectanților, o soluție pentru problema intervenită la kilometrul 19, ce poate presupune folosirea unor soluții de drenare a apei, ancore suplimentare sau execuția unor piloți forați suplimentari.
În zona Oiejdea, la final de an, în luna decembrie, s-au început lucrările la viitorul CIM, dar finalizarea lui nu reprezintă un impediment pentru o eventuală deschidere pe autostradă.
Pasajul peste calea ferată de la nodul rutier Teiuș este una din problemele care este în curs să fie soluționată, în luna decembrie, Aktor având în această zonă o mobilizare fără precedent. La pasajul peste calea ferată mai sunt de ridicat și montat grinzile din tablier metalic pe două deschideri, operațiune care va putea fi efectuată numai după finalizarea zidurilor de sprijin și realizarea umpluturilor la cele două culee, probabil undeva la finalul lunii martie 2021.
Citește și: VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 1, asfaltatorii români au turnat asfalt zi și noapte, dar primesc banii cu… pipeta!
Partea de jos a orașului Teiuș, renumită cândva pentru bălțile imense, este asfaltată până la Rădești, iar cu mici intermitențe până dincolo de Sâncrai, la joncțiunea cu lotul 3.
Viitoarele poduri peste Râul Mureș, de la Rădești și Sâncrai sunt suprabetonate, iar la cel de la Rădești pe o parte au fost turnate și plăcile de legătură.
În anul 2021 Aktor mai are de realizat 560.000 mc de umpluturi, 77.000 mc balast 0-63, 45.000 de mc BSC și mai ales de turnat 160.000 tone de asfalt.
Datorită mobilizării foarte bune a antreprenoruluii grec din ultimele 4 luni ale anului 2020 și dacă se va rezolva problema alunecării de teren de la kilometrul 19, există șanse reale ca în anul 2021 să circulăm pe autostradă între Alba Iulia și Cluj Napoca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu
FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii12 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată