Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Legenda nuielușei de Moș Nicolae, „darul” pe care Moșul îl lasă în ghetuțe copiilor care nu au fost cuminți

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Nuielușa sau varguta de Moș Nicolae este o tradiție străveche și are o legendă aparte. Este „darul” pe care Moșul îl lasă în ghetuțe copiilor care nu au fost cuminți.

Tradiția spune ca ghetuțele să fie curate, iar darurile vor umple încălțările copiilor cuminți. Însă, pe cei obraznici și neascultători îi așteaptă o surpriză neplăcută: în locul cadourilor așteptate, se află o nuielușă. Aceasta are rolul de le aminti micuților ca până la anul, să devină ascultători, iar în locul nuielușei, vor veni din nou darurile.

Moș Nicolae, sau Sfântul Nicolae, s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei din Asia. De mic copil, Sfântul Nicolae (în limba greaca înseamnă biruitor de popor) uimea cu minunile făcute, dovedindu- se un ales a lui Dumnezeu. După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit toată averea săracilor și a ctitorit mănăstirea Sionului aflată lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!
Citește și: mesaje de Sfântul Nicolae

În ultima parte a vieții sale, Sfântul Nicolae s-a retras la mănăstirea Sionului, unde a și fost înmormântat în anul 352 pe data de 6 decembrie. Opt ani mai târziu, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul Sfântul Nicolae. Imprastiindu-se vestea că din mormântul său izvorăște mir, creștinii de pe tot pământul au făcut pelerinaje, vindecându- se de boli incurabile și având parte de tot felul de minuni.

Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae – cum a luat naștere

Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae a devenit celebră în toată lumea, dar a plecat tot de la o faptă făcută de Nicolae în timpul vieții. Sfântul Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. De aici a rămas în tradiție ca, celor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr.

Citește și: MESAJE de MOS NICOLAE. SMS-uri, urări și felicitări pe care le poți trimite de Sfântul Nicolae

Nuielușa lui Moș Nicolae are însă și o parte bună. Dacă este pusă în apă și înflorește până de Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat, iar dacă nu, supărarea lui Nicolae este mult prea mare – așa spune povestea nuieluşei lui Moş Nicolae. Povestea străveche spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din orașul în care locuia, aducându-le noaptea o pungă de galbeni, drept zestre, în timp ce fetele dormeau.

Fetele stăteau într-o casă foarte sărăcăcioasă, iar tatăl lor se gândea chiar să-și vândă copilele pentru a se îmbogăți. Nici rugămintele și nici plânsetele celor trei fete nu l-au înduplecat pe bătrânul cel cu inimă rea. Sfântul Nicolae a auzit despre această nenorocire care se petrecea în orașul sau și noaptea, pe furiș, a aruncat o pungă cu galbeni în camera fetei celei mai mari.

Așa, fata a reușit să se mărite foarte repede. La fel a procedat Moș Nicolae și cu celelalte două surori în următorii doi ani și toate trei s-au măritat cu zestrea de la Sfântul Nicolae.

Creștinii din acele vremuri au păstrat memoria a numeroase minuni făcute de Sfântul Ierarh Nicolae- mare făcător de minuni. A adus la viață un corăbier căzut de pe catarg, a oprit prin rugăciune și post furtuna de pe mare sau a vindecat boli incurabile.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea