Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO. BRD, spot publicitar inspirat de evenimentele de la 1918 din Alba Iulia: Povestea singurului fotograf de la Marea Unire, care nu a fost lăsat să intre în Sala Unirii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

BRD lansează în anul Centenar primul spot publicitar inspirat de evenimentele de la 1 Decembrie 1918, când la Alba Iulia au fost 100.000 de români și un singur fotograf. Reclama îi are în plin plan pe Samoilă Mârza, soldatul reîntors din război, care a fost declarat ulterior singurul fotograf al Unirii, dar și pe fotograful Arthur Bach, care ar fi boicotat evenimentul.

YouTube video

Spotul publicitar face apel la emoții și are sloganul ”Istoria e scrisă de cei care nu renunță. BRD. Banca ta, echipa ta”, înfățișându-l pe Samoilă Mârza, ajungând cu mari eforturi de la Galtiu la Alba Iulia, pe bicicletă, în vreme ce toți se întreabă ”unde e Bach, de ce n-a ajuns?” ”pentru a surprinde nașterea unei națiuni”. Reclama se încheie cu refuzul delegaților pentru Samoilă Mârza de a intra în Sala Unirii, locul în care românii transilvăneni au votat Actul de Unire, însă unde este întâmpinat cu zâmbetul pe buze și cuvintele de bun-venit ”pe aici, domnule Bach”

Astfel, Mârza nu a fost primit la semnarea declarației de Unire și a făcut fotografii afară, la mulțime, dar și la tribunele oficiale.

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”, după ce a mers 11 kilometri cu aparatul pe bicicletă.

Dintre fotografiile făcute de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, șase au fost realizate la Alba Iulia, cu scene de masă și oameni la tribune oficiale, iar alte trei au fost făcute în dimineața zilei respective, cu delegația sa în satul Galtiu. Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, locul în care s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri, iar astfel de acolo nu există nicio fotografie.

Nu există explicații sigure cum de singurele fotografii de la cel mai mare act de voință al tuturor românilor au fost făcute de un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia. Cert este că nici Samoilă Mârza nu știa că el urma să fie singurul ”fotograf al Unirii”. Pe de o parte, unele surse istorice susțin că fotograful oficial al orașului, Arthur Bach, angajat de către organizatorii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, ar fi boicotat evenimentul, însă altele arată că el nu a fost contractat deoarece nimeni nu s-a gândit la acest aspect.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, în satul Galtiu, comuna Sîntimbru, judeţul Alba, într-o familie de ţărani. La împlinirea vârstei de 7 ani, în anul 1893, este înscris în clasa I a şcolii poporale greco-catolice confesionale din parohia Sîntimbru-Galtiu, protopopiatul Alba Iulia, absolvind şase clase primare, după care urmează cursurile a şase clase de liceu la Alba Iulia.

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti.

Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de către Vasile Goldiş, iar apoi a fost votată.

Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.

Citește și FOTO. 100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze în 1918 cu un aparat ce a costat o pereche de boi

Citește și Ion Arion, singurul martir al Unirii de la 1918, împușcat în tren în timp ce flutura tricolorul. Suspect, un maghiar, însă nu a existat niciun condamnat

Citește și FOTO. Sala Unirii din Alba Iulia, simbol și templu al României Mari, în care s-a semnat actul Marii Uniri, va fi restaurată după 50 de ani


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea