Rămâi conectat

Ştirea zilei

FOTO. 100.000 de români și un singur fotograf: Povestea soldatului care a făcut singurele poze în 1918 cu un aparat ce a costat o pereche de boi

Dragoş Suciu

Publicat

în

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”, după ce a mers 11 kilometri cu aparatul pe bicicletă.

Dintre fotografiile făcute de Samoilă Mârza la 1 Decembrie 1918, șase au fost realizate la Alba Iulia, cu scene de masă și oameni la tribune oficiale, iar alte trei au fost făcute în dimineața zilei respective, cu delegația sa în satul Galtiu. Samoilă Mârza nu a avut acces în Sala Unirii, locul în care s-a hotărât și semnat actul Marii Uniri, iar astfel de acolo nu există nicio fotografie.

Nu există explicații sigure cum de singurele fotografii de la cel mai mare act de voință al tuturor românilor au fost făcute de un tânăr de 32 de ani, venit dintr-un sat de lângă Alba Iulia. Cert este că nici Samoilă Mârza nu știa că el urma să fie singurul ”fotograf al Unirii”. Pe de o parte, unele surse istorice susțin că fotograful oficial al orașului, Arthur Bach, angajat de către organizatorii Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, ar fi boicotat evenimentul, însă altele arată că el nu a fost contractat deoarece nimeni nu s-a gândit la acest aspect.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: cum s-a făcut Marea Unire de la Alba Iulia din 1918 – scurtă cronologie

Istoricul Muzeului Național al Unirii, Tudor Roșu, a declarat că potrivit unei nepoate de-a lui Samoilă Mârza, tatăl acestuia a vândut doi boi pentru a-i cumpăra aparatul de fotografiat.

”Cu aparatul respectiv a făcut poze toată viața și a venit cu delegația din satul lui, Galtiu, la Marea Unire, fără să conștientizeze la momentul respectiv că este nu este alt om cu aparat de fotografiat. Ulterior află treaba asta și, sigur, după aceea fotografiile lui primesc o valoare deosebită fiind singurele de la eveniment”, a spus Tudor Roșu.

La 20 de ani după Marea Unire, Samoilă Mârza primește certificat de singur fotograf al Unirii.

”După cum se demonstrează ulterior, nu sunt numai cinci fotografii, sunt mai mult de cinci. E numărul de clișee pe care muzeul le-a achiziționat în anii 1960, direct de la Samoilă Mârza. Celelalte existente probabil s-au distrus (…) Să revenim la fotografiile Unirii, sunt trei fotografii cu scene de masă, unde se vede mulțimea și trei de la tribunele oficiale. Mai sunt încă trei, se pare, cu delegația din satul Galtiu, în Galtiu, chiar în dimineața venirii spre Alba Iulia la 1 decembrie. Samoilă Mârza mai are cu sfințirea steagului de la Viena, în 14 noiembrie și imediat după Unire are cu intrarea Armatei Române la Alba Iulia în 18 decembrie”, a spus Tudor Roșu.

Potrivit lui Roșu, o parte din fotografii Samoilă Mârza le-a donat mai multor personalități din politică, între care Iuliu Maniu, Ion I. C. Brătianu sau Regele Ferdinand.

Fotograful Unirii a imortalizat, după 1 decembrie 1918, mai multe evenimente majore din perioada interbelică, între care șantierul unde s-a construit Catedrala Încoronării, vizita Regelui Ferdinand din anul 1919 la Alba Iulia, încoronarea Regelui Ferdinand cu Regina Maria sau manifestările organizate pentru marcarea a 10 ani de la Marea Unire.

În timpul Primului Război Mondial, Mârza a fost încadrat în serviciul topografic şi fotografic al armatei, fiind trimis pe frontul din Italia. Anterior, el făcuse cursuri de fotografie.

Samoilă Mârza s-a născut la 18 septembrie 1886, în satul Galtiu, comuna Sîntimbru, judeţul Alba, într-o familie de ţărani. La împlinirea vârstei de 7 ani, în anul 1893, este înscris în clasa I a şcolii poporale greco-catolice confesionale din parohia Sîntimbru-Galtiu, protopopiatul Alba Iulia, absolvind şase clase primare, după care urmează cursurile a şase clase de liceu la Alba Iulia.

Înainte cu patru zile de 1 Decembrie 1918, Samoilă Mârza s-a întors în satul natal, Galtiu, iar în dimineaţa de 1 Decembrie a pornit şi el spre Alba Iulia, după ce a făcut trei fotografii cu săteni care mergeau la Marea Adunare Naţională.

Fotograful şi-a cărat aparatul cu burduf, trepiedul şi clişeele de sticlă pe bicicletă, pe distanţa de aproape 11 kilometri dintre Galtiu şi Alba Iulia.

În ultimii ani ai vieţii, Samoilă Mârza a trăit în sărăcie, fiind nevoit în anumite momente să-şi vândă chiar şi clişeele pe care imortalizase evenimente istorice importante.

Muzeul Naţional al Unirii a reuşit să cumpere în 1967 de la Samoilă Mârza aparatul folosit pentru a imortaliza evenimentele din 1 Decembrie 1918, dar şi clişeele cu fotografiile de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

În pofida importanţei istorice a muncii sale, fotograful Samoilă Mârza a trăit mereu aproape de sărăcie, dovadă fiind şi faptul că timp de aproape 60 de ani a folosit acelaşi aparat foto vechi, cu care imortalizase evenimentele de la 1 Decembrie 1918.

Samoilă Mârza este înmormântat în Cimitirul Maieri din Alba Iulia, iar la căpătâiul său este pusă una dintre fotografii Unirii.

În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în sala mare a cazinoului militar s-au adunat cei 1.228 de delegaţi aleşi din toate categoriile sociale şi veniţi de pe întreg cuprinsul pământului transilvan pentru a vota Unirea Transilvaniei cu România.

În cadrul Marii Adunări Naţionale s-a prezentat Rezoluţia de Unire care cuprindea un amplu şi avansat program de reforme democratice care urmau să stea la temelia noului stat. Rezoluţia adoptată de Marea Adunare Naţională, primită cu entuziasm de mulţimea masată pe întinsul platou din spatele cetăţii, a pecetluit Unirea Transilvaniei cu România şi a conturat totodată sensul dezvoltării democratice a societăţii româneşti.

Rezoluţia Marii Adunări Naţionale a fost citită delegaţilor de către Vasile Goldiş, iar apoi a fost votată.

Pe 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU în Alba Iulia: ARDE acoperișul unei case. Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în Alba Iulia: ARDE acoperișul unei case. Intervin pompierii

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Alba Iulia, Strada Gheorghe Doja.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de autorități, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unei case.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pompierii intervin cu două autospeciale cu apă și spumă.

Incendiul se manifestă la acoperișul unei locuințe, pe aproximativ 20mp.

Forțele prezente la locul incendiului la momentul actual lucrează pentru localizarea acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Extinderea Centrului de consiliere si sprijin pentru părinţi si copii „Sfânta Maria”, din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Extinderea Centrului de consiliere si sprijin pentru părinţi si copii „Sfânta Maria”, din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Pe masa consilierilor locali din Municipiul Alba Iulia se află, în cadrul ședinței din data de 7 februarie, un proiect de hotărâre pentru extindere pe verticală a unei clădiri din oraș, pentru amenajarea unui centru pentru persoane vulnerabile.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia a identificat nevoia a peste 42 de copii aflaţi cu vârste între 14-18 ani, analizand familii cu nevoi materiale şi financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului creşte, precum şi riscul de abandon şcolar şi chiar de a nu fii înscrişi în sistemul naţional de învăţământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Având în vedere că la nivelul municipiului Alba Iulia, nu există alte centre de zi de natură publică sau privată, sau de tip ONG care să acopere nevoia actuală faţă de această categorie de vârstă, susţinem că serviciile noastre se pot raporta în rândul beneficiarilor de pe întreaga comunitate a municipiului.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia a identificat şi soluţia de satisfacere a acestei nevoi, astfel, în cadrul ”Componentei 13 – Reforme sociale”, respectiv prin Investiţia II: „Crearea unei reţele de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie”, se va depune o cerere de finanţare pentru înfiinţarea şi construcţia unui Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi şi dotarea acestuia pentru o bună funcţionalitate, cu o valoare maximă eligibilă de 484.000 Euro iară TVA, cu respectarea cerinţelor din ghidul specific.

Pentru imbunatatirea situaţiei, se propune extinderea pe verticala a clădirii unde la parter funcţionează Centrul de consiliere si sprijin pentru părinţii si copii „Sfanta Maria” prin adaugarea unui etaj peste parterul existent, cu o suprafaţa construita de 359.10 mp, cu scopul amenajării unui centru pentru persoane vulnerabile.

Funcţiunile existente la nivelul parterului se vor păstră, cu excepţia zonei in care sunt amenajate cabinetele medicale, aceasta zona fiind înlocuita cu casa scării pentru acces la etaj – incapere unde se va amplasa atat o scara de acces la etaj cat si un lift pentru accesul persoanelor cu dizabilitati.

La etaj se vor amenaja o sala de sport, o sala de mese cu chicineta, un birou de consiliere psihologica, un birou personal, o biblioteca – sala de lectura, o sala de activitati si grupuri sanitare pe sexe. Tot aici se va amenaja o a doua zona de grupuri sanitare pentru personalul centrului si o zona tehnica.

Finisajele exterioare se vor realiza astfel: la nivelul pereţilor exteriori de la etaj se va monta un termosistem cu grosimea totala de 30 cm din vata minerala – 20 cm in grosimea structurii metaice si 10 cm la exterior, care se va finisa cu tencuieli decorative de exterior, montate peste o placa OSB. Aceleaşi tencuieli decorative se vor aplica si la nivelul parterului. Acoperişul va fi tip terasa, pe structura metalica.

Valoarea totala a investiţiei, inclusiv TVA: 2.789.485,04 lei, din care C+M – 1.760.299,17 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Îţi arăt eu ţie viol!” PEDEAPSA primită de un bărbat din Alba care și-a amenințat vecinii: „Îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

„Îţi arăt eu ţie viol!” PEDEAPSA primită de un bărbat din Alba care și-a amenințat vecinii: „Îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui”

Un bărbat s-a ales cu o amendă penală de aproape 5.000 de lei, din partea Judecătoriei Alba Iulia, după ce a amenințat o femeie și pe soțul acesteia, spunând că „soțul ei nu va prinde pensia” și „îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia”.

La data de 21 mai 2020 inculpatul a ameninţat-o pe femeie spunându-i că „soțul ei nu va prinde pensia”, iar ulterior l-a ameninţat pe bărbat spunându-i că „îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia” şi în data de 07 iulie 2020, în jurul orei 18.00, inculpatul a ameninţat-o pe femeie spunându-i „îţi arăt eu ţie viol”, ameninţări prin care le-a provocat persoanelor vătămate o stare de temere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din declaraţia femeii reiese faptul că deasupra locuinţei sale locuia la data faptelor inculpatul, în prezent acesta fiind evacuat din acel imobil, între aceştia existând mai multe neînţelegeri, pe fondul împrejurării că inculpatul le-a adresat şi în trecut cuvinte şi expresii jignitoare, fără niciun motiv.

Persoana vătămată a relatat că în data de 21.05.2020, in jurul orei 17.30, a intrat în scara blocului, însoţită fiind de fiul său, în vârstă de 9 ani, iar inculpatul, fiind sub influența alcoolului, i-a adresat cuvinte şi expresii jignitoare și a ameninţat-o spunându-i că soțul ei nu va prinde pensia.

Totodată, din declaraţia persoanei vătămate rezultă că în data de 07.07.2020, în jurul orei 18.00, în timp ce se deplasa în scara blocului, inculpatul a ameninţat-o spunându-i „îţi arăt eu ţie viol. Femeia a precizat că expresiile adresate de inculpat i-au provocat o stare de temere.

Din declaraţia bărbatului rezultă faptul că se află în stare conflictuală cu vecinul său de mai mulţi ani, iar în data de 21.05.2020, în jurul orei 17.30, a fost sunat de către soţia sa, care i-a spus că a avut unele probleme cu inculpatul, la acea vreme vecin al persoanelor vătămate.

În momentul în care persoana vătămată a ajuns l-a întâlnit pe inculpat, care se afla sub influenţa băuturilor şi care l-a ameninţat spunându-i că îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia, ameninţări care i-au creat persoanei vătămate o stare de temere.

Din declarația unei martorei rezultă faptul că are cunoștință despre faptul că inculpatul se află în situație conflictuală cu părinții martorei, iar în luna mai 2020 mama ei i-a comunicat telefonic că inculpatul a amenințat-o că dacă o prinde o va viola.

De asemenea, martora a precizat că inculpatul l-a amenințat pe tatăl ei, acestuia din urmă fiindu-i teamă că inculpatul le-ar putea face vreun rău membrilor familiei sale.

„În baza art. 206 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., art. 41 alin. 1 Cod penal şi art. 43 alin. 5 Cod penal raportat la art. 61 alin. 4 lit. b) C.pen., cu referire la art. 396 alin. 1 şi 2 C.proc.pen. condamnă pe inculpat, cu antecedente penale, la pedeapsa amenzii în cuantum de 4.800 lei stabilită prin înmulţirea unui număr de 240 zile amendă cu suma de 20 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de amenințare, în dauna persoanelor vătămate”, se arată în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea