Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Biserica monument de la Geogel, veche de peste 250 de ani, a fost dată în folosință. Primul lăcaș de cult din Alba, refăcut cu fonduri europene

Ziarul Unirea

Publicat

în

Restaurările la biserica de lemn, monument istoric, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gravriil”, din satul Geogel au ajuns la final. Prima biserică din Alba refăcută din fonduri europene

Lucrările de restaurare a Bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Geogel, județul Alba au fost recepționate. Cu acest prilej, lăcașul de cult, monument istoric, vechi de peste 260 de ani a fost redat în folosință.

Declarată monument istoric în anul 1955, Biserica de lemn „Sfinții Mihail și Gavriil”, din localitatea Geogel, unde se slujește neîntrerupt de mai bine de 260 de ani a fost restaurată cu fonduri europene nerambursabile.

Începând cu anul 2017 a fost demarat prin Programul Operațional Regional 2014 2020 un proiect complex de conservare-restaurare a lăcașui de cult și a cimitirului din proximitate.

Citește și: Calendar creștin ortodox: Când pică Paștele ortodox în următorii ani: 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025

„Acești pași de restaure a acestei biserici monument istoric din parohia Geogel, comuna Ponor, județul Alba, Arhiepiscopiei Alba Iuliei, a început încă din 2010, la câteva luni de când am fost instalat în această parohie, continuând ulterior, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, din 2011 practic în aprofundarea acestor pași pentru resutaure a acestei biserici, adică demersuri, proiectant, arhitectură, specialiști”, a declarat preotul paroh Daniel Pașcanu.

YouTube video

„O restaure de bisercă și de monument istoric, în general, este o mare bucurie pentru ficecare dintre noi. Nicolae Iorga spunea că trecutul este o lumină pusă în negura prezentului ca să lumineze căile viitorului. Sunt convins că și această biserică din Geogel, după ce drumul aceste greu până aici va fi realizat, va fi o lumină pentru căile viitorului și a tuturor celor care vor veni în această localitate. Mie nu îmi rămâne decât să îi felicit pe cei care au participat la acest proiect de restaurare care a durat doi ani de zile. Cu toții știm cum arăta biserica înainte și cum arată acum. Pentru noi toți este o bucurie și o mândrie”, a declarat preotul Ioan Bogdan protopop Aiud.

Construcția din lemn are o structură unică în țară, datorită altarului din piatră și a elementelor de arhitectură

„S-a făcut o consolidare totală a picturii, s-au făcut consolidări locale, s-au făcut curățiile de depuneri de gudroane, de fum, de depuneri superficiale. În vară, odată cu seceta am fost nevoiți să reluăm consolidările. Partea cea mai dificilă a fost integrarea cromatică, prezentarea estetică pentru că trebuiau tratate diferențiat zonele, chituirile, în funcție de stilul autorului, încercând să avem în același timp o unitate estetică”, „Această biserică este o istorie a spațiilor de cult din Transilvania a procesului lor de transformare. Este conservată într-o formă exemplară. Vedem etapa de la mijlocul secolului al XVIII-lea, mai apoi din secolul al XIX-lea, iar mai apoi secolul XX. Cu aceste transformări avem noroc că o avem astăzi și ne bucurăm că am reușit să ducem la sfârșit acest proiect”, au declarat doi dintre cei care au participat la realizarea proiectului

Biserica de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Geogel, este primul lăcaș de cult din Arhiepiscopia Alba Iuliei care a fost restaurat din fonduri europene. În jurul acestuia a fost realizat un traseu turistic cu obiective naturale și culturale prin intermediul căruia toți doritorii sunt invitați să parcurgă valorile locului, parcurgând traseul Aiud-Râmeț- Ponor- Geogel- Mogoș- Abrud.

Sursa: trinitas.tv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea