VIDEO| 25 octombrie 2020: Regele Mihai ar fi împlinit astăzi 99 de ani. Eveniment dedicat fostului monarh

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Cu ocazia zilei de naștere (în anul 1921) a Regelui Mihai I, duminică, 25 octombrie 2020, vor fi depuse flori la bustul suveranului din Piațeta Regelui (șoseaua Kiseleff).

În fiecare an, pe 25 octombrie, de ziua de naștere a Regelui Mihai I, Fundația Regală Margareta a României invită publicul, susținătorii și voluntarii săi la Ateneul Român, pentru Concertul regal caritabil, organizat pentru adunarea de fonduri destinate proiectului național Tinere Talente.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Cu aceeași ocazie, tot în Piațeta Regelui, la ora 11.00, va fi lansat în mod oficial concursul internațional de sculptură pentru realizarea statuii Regelui Mihai care va fi amplasată la Sinaia, în 2021, anul centenarului nașterii suveranului.

Ambele evenimente sunt organizate de Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș (APPRP). Vor participa prof. univ. dr. Marian Moiceanu, rectorul Universității de Arhitectură și Urbanism ”Ion Mincu”, prof. univ dr. Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, dl Ion Tucă, vicepreședintele – Director executiv al Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, artistul Valentin Tănase – creatorul bustului din Piațeta Regelui, inaugurat în prezența Regelui Mihai, în anul 2012, și membri ai Asociației Casa Majestății Sale.

La data la care comemorăm, în fiecare an, ziua de naștere a Regelui Mihai, APPRP anunță debutul concursului adresat artiștilor plastici din România și de peste hotare pentru realizarea primei statui dedicate Regelui, la Sinaia. Monumentul din bronz îl va reprezenta pe Regele Mihai în uniforma de Mareșal al Armatei române (1945), în mărime naturală.

Statuia va fi amplasată la Sinaia și va fi dezvelită în 25 octombrie 2021, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea Regelui, în baza protocolului semnat între APPRP, Primăria Orașului Sinaia și Ministerul Culturii. Va fi primul monument dedicat Regelui Mihai, în acest oraș care ocupă un loc aparte în destinul său.

Statuia Regelui Mihai este unul dintre primele proiecte ale Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș. Înființată în anul 2019, Asociația are misiunea de a proteja și revitaliza Domeniul Regal Peleș și de a promova patrimoniul acestuia, la nivel internațional.

Sursa: facebook – Familia Regala a Romaniei

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419