Ştirea zilei
Victorie a arheologiei albaiuliene în Parcul Custozza – Camera de tezaur a Legiunii a XIII-a Gemina conservată in situ
În cazul controversatului proiect de transformare a Parcului Custozza din Cetatea Alba Carolina în piaţetă publică s-a ajuns la un prim compromis între viziunea specialiştilor arheologi şi cea proiectantului. Este vorba despre o decizie istorică pentru felul în care va arăta viitoarea piaţetă dar şi pentru cum, probabil cea mai importantă descoperire arheologică din Castrul Roman Apulum. Camera de tezaur va putea fi văzută de albaiulieni şi turişti. Conservarea şi valorificarea in situ se referă la faptul că în loc de pavele, deasupra acestui edificiu vom avea sticla specială prin care se vor putea admira vestigiile romane.
Banii, la fel de importanti si acum 1700 de ani
În centrul edificiului aflat chiar în faţa Universităţii “1 Decembrie 1918”, propus spre valorificare in situ, se găseşte camera de tezaur (aedes). Specialiştii susţin că în centrul bazei militare sau castrului roman, exista un altar cunoscut sub numele de aedes. Acesta adăpostea stindardele şi tezaurul unităţii. În centrul altarului erau acvila şi imagio care erau încercuite de stindardele fiecărei unităţi. Altarul preceda ca importanţă toate celelalte structuri. Argument este faptul că dacă alte clădiri erau construite din lemn, această structură era construită din piatră. Altarul servea deasemenea ca loc de întâlnire pentru trupe şi ca centru religios. În această încăpere se păstrau soldele legionarilor romani din cadrul Legiunii a XIII-a Gemina, steagurile şi alte valori. La săpăturile care au scos la iveală camera de tezaur a fost descoperită o monedă din timpul Împăratului Gordian III, care datează această clădire în secolul III d.H. Edificiul care ţinea locul unui seif este construit din blocuri mari de piatră fasonată, ceea ce îl face, chiar şi acum, o construcţie foarte solidă. Acesta este probabil unul din motivele principale pentru care s-a decis păstrarea şi valorificarea sa in situ. Se presupune că ceea ce va fi păstrat la suprafaţă, pe lângă această cameră de tezaur, ar fi şi un Porticus cu baze de coloane şi încă o cameră aflată în partea de sud a încăperii tezaurului. Camera de tezaur reprezintă poate cel mai important edificiu al Principiei Castrului Roman Apulum, altfel spus fostele clădiri în care îşi avea sediul administrativ guvernatorul provinciei, inclusiv biroul acestuia.
Restul vestigiilor din situl arheologic Custozza vor fi conservate primar prin protejarea cu straturi de nisip şi un material special care se pune deasupra acestora. Proiectul de reabilitare a zonei istorice a Cetăţii Alba Iulia este executat de firma Grup Corint SA, dar lucrările efective sunt realizate în subantrepriză de societatea Florea Grup.
Prezentarea ultimelor descoperiri în legătură cu săpăturile arheologice preventive din castru legiunii a XIII-a Gemina de la Apulum în anul 2011 a fost făcută ieri, 23 noiembrie, de Constantin Inel, director adjunct la Muzeul Unirii, în cadrul Sesiunii Ştiinţifice – “Unitate, Continuitate şi independenţă în istoria poporului român – 93 de ani de la Marea Unire din 1918”.
Bogdan PRESECAN

Ştirea zilei
FOTO| Apel al Primăriei Alba Iulia, pentru identificarea unor tineri care au vandalizat tavanul pasajului de la Parcul Unirii
FOTO| Apel al Primăriei Alba Iulia, pentru identificarea unor tineri care au vandalizat tavanul pasajului de la Parcul Unirii
Primăria Municipiului Alba Iulia face apel la cetățeni pentru a găsi câțiva tineri, care au fost surprinși, de către camerele de supraveghere, în timp ce vandalizau pasajul de la Parcul Unirii.
„Astăzi dorim să facem mari câteva personaje, care apar în următoarele imagini.
Așa că pregătiți, vă rugăm, butonul de share.
Povestea, pe scurt:
În câteva seri liniștite, de toamnă, într-un loc la fel de liniștit – pasajul pietonal din Cetate – câțiva tineri s-au gândit să sară. Probabil ca să verifice dacă limita e cerul sau tavanul. Și fiecare dintre ei s-a lămurit rapid, cu prețul unor bucăți de plafon doborâte dintr-o lovitură.
Acum e momentul să folosiți share-ul pregătit la început. Daca îi cunoașteți, ne dorim să-i cunoaștem și noi. Și colegii de la Poliția Locală chiar mai mult decât noi. La numărul de telefon 0258 989, ne puteți furniza informații.
Oamenii chiar merită identificați și “ felicitati”.
Vă mulțumim”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Alba Iulia, prin intermediul paginii de socializare.
Ştirea zilei
UPDATE| INCENDIU la Strungari: Camera tehnică a școlii din localitate, cuprinsă de flăcări. Localnicii au lichidat focul
UPDATE| INCENDIU la Strungari: Camera tehnică a școlii din localitate, cuprinsă de flăcări. Localnicii au lichidat focul
Secția de pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Pianu intervin pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Strungari.
Din primele informații, incendiul a fost raportat prin sistemul unic de Urgență 112 și ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la camera tehnică a Școlii din localitate.
În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă.
UPDATE: A fost afectat hornul centralei termice care făcea trecere din camera tehnică înspre școală.
Incendiul a fost lichidat de către cetațenii prezenți în proximitatea școlii.
Nu au fost afectate școala sau camera tehnică.
Ştirea zilei
FOTO VIDEO| Lansarea cărții „Pase încrucișate în careu”, un volum cu tematică sportivă a jurnalistului Dumitru Henegar
FOTO VIDEO| Lansarea cărții „Pase încrucișate în careu”, un volum cu tematică sportivă a jurnalistului Dumitru Henegar
Astăzi, 12 noiembrie, a avut loc lansarea de cărții „Pase încrucișate în careu”, un volum cu tematică sportivă a jurnalistului Dumitru Henegar.
Jurnalistul Dumitru Henegar, redactor șef adjunct al Ziarului Unirea, vine în fața publicului cu o nouă carte cu tematică sportivă.
Volumul ”Pase încrucișate în careu” propune o istorie a campionatelor mondiale de fotbal și o avancronică a ediției 2022 a Cupei Mondiale, cea din Qatar, care va începe peste câteva zile.
Totul sub forma unui mix de texte de sinteză, careuri rebusistice și integrame.
Noua carte va fi lansată sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ora 12.00, în cadrul unui eveniment special programat la Sala Unirii din Alba Iulia.
„Am încercat să pun pe hârtie această carte, am încercat să fiu cât mai aproape de sufletul iubitorilor de fotbal și am spus că toți cei care vor reuși să rezolve aceste probleme sunt câștigători.
Împătimiții jocului cu balonul rotund au posibilitatea să guste din dulceața cuvintelor încrucișate”, a declarat Dumitru Henegar, aflat la o emisiune la Radio Unirea FM.
-
Actualitateacum 4 ore
Alertă ALIMENTARĂ: Un produs al magazinelor LIDL a fost retras de pe raft. Suspiciune de infectare cu bacteria Listeria
-
Actualitateacum 11 ore
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
VIDEO OFICIAL| S-A DESCHIS Târgul de Crăciun de la Sibiu: SURPRIZE la ediția cu cel mai mare număr de căsuțe
-
Curier Județeanacum 2 ore
UPDATE FOTO| Bărbatul de 63 ani, dat DISPĂRUT, a fost GĂSIT de polițiști pe raza comunei Galda
-
Actualitateacum 23 de ore
FOTO | Fenomen extrem de rar, surprins în Munții Rodnei
-
Sportacum 22 de ore
FOTO: Industria Galda, campioana turului în Liga a 4-a, după victoria de la Zlatna, în nocturnă
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
DREPT LA REPLICĂ| Primarul Pleșa a camuflat autobuzele în tufe, în loc să le puna in circulație pe traseele din municipiu!
-
Politică Administrațieacum 22 de ore
Începe transformarea din temelii a arterelor principale din Alba Iulia: Marți demarează lucrările pentru lotul 1 din primul proiect de mobilitate