Rămâi conectat

Ştirea zilei

Vezi ce antrenor din Alba, fost polițist, a trimis la închisoare o handbalistă, pentru relații homosexuale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ultima persoană care a făcut închisoare în România pentru orientarea sa sexuală a fost anchetată și acuzată de Florin Brumaru, fost polițist în Alba Iulia, în prezent antrenor de juniori la Unirea Alba Iulia. Este vorba despre Mariana Cetiner, antrenoare de handbal la acea vreme (anul 1996), iar cazul a fost investigat de Gabriel Berceanu și prezentat în ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor.

Potrivit sursei citate Mariana Cetiner avea 38 de ani și absolvise IEFS-ul bucureştean

în 1981. A dobîndit numele de Cetiner după căsătoria cu un cetăţean turc în 1989, alături de care a şi locuit o vreme la Istanbul. A divorţat ulterior. Ca handbalistă, a fost cunoscută în ţară cu numele de fată, pe care nimeni nu îl dezvăluie astăzi. Prin urmare, e imposibil deocamdată de refăcut traseul carierei ei pe semicerc. În România lui 1995, întreținerea de relații homosexuale se pedepsea cu închisoare de la 1 la 5 ani, conform punctului 5 din articolul 200 Cod Penal, astăzi abrogat.

„Am fost dusă la Tîrgşor într-o celulă plină cu «crime», tăiau cu lama. Eu deja eram vizată de toţi gardienii. Le spuneau să vină, să mă incite. La care eu nu am dat niciun fel de replică. Cînd a venit apelul de dimineaţă am fost scoasă de haină afară şi bătută de doi ofiţeri. Pe urmă m-au luat de pe holul ăla şi m-au dus la filtru. Acolo m-au pus în cătuşe pe calorifer şi m-au bătut. Mi-au rupt coastele”, povesteşte Mariana.

Unul din anchetatorii fostei handbaliste Mariana Cetiner, condamnată la 3 ani de închisoare în 1996 pentru lesbianism, este Florin Brumaru (54 ani), antrenor de juniori astăzi la Unirea Alba Iulia. Fost fotbalist în Liga 1 la Victoria şi FC Bihor. Acesta era poliţist în 1995, anul arestării Marianei.

„Fata a fost arestată după un scandal uriaş, în care şi-a mărturisit public dragostea, printr-o criză de gelozie. A fost vorba de Articolul acela 200, care incrimina faptele legate de orientarea sexuală. Eu am intrat în Poliţie de la „zero” şi am rămas atîţia ani în sistem, aşadar, nu cred c-am rămas degeaba. Aşa că vă spun din start: în cazul Marianei Cetiner a fost vorba de o anchetă fără patimă. Aşa erau legile atunci, exista acel Articol 200″, a declarat Brumaru.

„Îmi amintesc de Mariana. Era o tipă robustă, blonduţă. Părea să fie un om în regulă, n-am avut probleme cu ea în timpul anchetei. Părea, ce-i drept, o fire extrem de persuasivă, genul care te poate convinge că are dreptate, era o fire puternică. Ne mai şi ameninţa, dar aşa e în anchetă”, a mai adaugat actualul antrenor de la Unirea.

Gazeta Sporturilor a publicat ieri reconstituirea destinului cutremurător al Marianei Cetiner: fostă jucătoare şi antrenoare de handbal, românca a fost arestată în 1995 şi condamnată anul următor la 3 ani de închisoare pentru „îndemnarea sau ademenirea unei persoane în vederea practicării de relaţii sexuale între persoane de acelaşi sex”. După aproape trei ani în care spune că a suferit torturi teribile în Penitenciarele Aiud şi Tîrgşor, Cetiner a fost eliberată în 1998 prin decret prezidenţial semnat de Emil Constantinescu și a cerut azil politic în Germania.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea