Rămâi conectat

Actualitate

VEȘTI PROASTE pentru bugetari: NU vor mai putea ocupa același post ani în șir. SPORURILE ar putea fi eliminate, iar creșterea veniturilor va fi legată de performanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

VEȘTI PROASTE pentru bugetari: NU vor mai putea ocupa același post ani în șir. SPORURILE ar putea fi eliminate, iar creșterea veniturilor va fi legată de performanță

Premierul Florin Cîţu a vorbit luni despre analiza privind sporurile pentru bugetari, precizând că aceasta nu a fost finalizată şi se lucreaxă în parale cu bugetul pentru 2021.

El a vorbit despre variante în discuţie privind ocuparea posturilor de către funcţionari: „Sunt mai multe variante. De exemplu o rotaţie – să nu mai rămână aceeaşi poziţie de 20 de ani de zile, după un mandat sau două mandate de director general în funcţie să trebuiască să schimbi locul în altă parte”. Şeful Guvernului a mai precizat că intenţia este creşterea procentului privind realizarea investiţiilor din fonduri europene.

Ar însemna ca funcţionarii să dea un concurs anual?

„Sunt mai multe variante. Chiar să ştiţi că sunt variante, urma să fie introdus de Ministerul Finanţelor Publice, lucru care se întâmplă în UE de foarte mult timp şi la Comisia Europeană. De exemplu o rotaţie – să nu mai rămână aceeaşi poziţie de 20 de ani de zile, după un mandat sau două mandate de director general în funcţie să trebuiască să schimbi locul în altă parte. Deci sunt multe exemple la UE în guvernanţa administraţiei publice”, a afirmat Florin Cîţu, întrebat luni la Parlament dacă ar fi o variantă ca funcţionarii să dea anual concurs.

Chestionat dacă va fi efectuată o analiză asupra sporurilor bugetarilor, premierul a răspuns: „Nu este finalizată. Se face în paralel cu analiza pe buget, cu bugetul pentru 2021”.

„Aici este vorba de o reformă pe care vrem să o introducem pe doi ani de zile. O mare parte din ce vom adopta în 2021 va avea impact în 2022. Deci nu ne gândim doar la bugetul pe 2021, ne gândim pe doi ani de zile. Eu aşa mă uit la acest buget şi la investiţii şi la cheltuielile de personal. La tot acest ansamblu ne uităm pentru cei doi ani de zile. Să vă spun eu de investiţii, vor creşte anul acesta cheltuielile cu investiţiile. Vom păstra acelaşi principiu ca anul trecut de a finanţa o cât mai mare parte de investiţii din fonduri europene. În şedinţa de Guvern, cred că acum două sau trei şedinţe de Guvern am cerut ministerelor să identifice acele proiecte de investiţii care pot fi transferate pe PNRR. Acest efort pe care l-am făcut anul trecut şi a dat rezultate, aproape jumătate din banii cheltuiţi anul trecut pe investiţii au fost decontaţi. Dorim să creştem acest procent. Cea mai mare parte din banii cheltuiţi la buget, de fapt pe investiţii să fie pe fonduri europene”, a completat Cîţu.

Premierul Florin Cîțu mai spune că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor, care să aducă mai multă eficiență în instuțiile de stat și în baza căreia veniturile să crească în funcție de performanța angajaților. Și legea pensiilor ar trebui modificată, mai spune el.

„În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România. Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimuine inechitățile din adminstrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani. Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor. Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării. Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate”, a spus Cîțu.

El a precizat însă că bugetul pe acest an va fi făcut în baza legislației aflate acum în vigoare.

„La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri. Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an”, a spus Cîțu.

„Sunt mai multe variante, lucruri care se întâmplă în UE de mult timp, de exemplu o rotație, să nu mai avem în aceeași poziție pe cineva 20 de ani. După un mandat sau două mandate să trebuiască să schimbi locul în altă parte. Sunt multe exemple de bună practică în UE pe care le vom folosi”, a adăugat el.

În ceea ce privește sporurile pe care le primesc bugetarii, premierul spune că analiza nu a fost încă finalizată.

„E vorba de o reformă care se va întinde pe doi ani de zile. O mare parte din reformele pe carre le vom adopta vor avea impact în 2022”, a mai spus premierul.

Sursa: stiripesurse.ro, digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vremea se răcește brusc în România. Prognoza METEO pentru următoarele zile indică condiții de brumă în unele zone din Transilvania Meteorologul ANM Mihai Huştiu a explicat că vremea a intrat într-un proces accentuat de răcire, iar începând de luni vom avea temperaturi și mai scăzute. Până la mijlocul săptămânii viitoare vom avea parte de ploi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea