Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Venitul minim de incluziune 2024: Care sunt schimbările care pot duce la pierderea banilor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Venitul minim de incluziune 2024: Care sunt schimbările care pot duce la pierderea banilor

Ministerul Educației a stabilit procedurile de verificare a condiției legate de frecventarea școlară. Inspectoratele școlare județene sunt responsabile de monitorizarea și raportarea lunară a absențelor copiilor din familiile beneficiare de ajutor pentru familia cu copii către agențiile pentru plăți și inspecție socială. Schimbarea a fost recent publicată în Monitorul Oficial.

portofel cu bani

Citește și: AJPIS Alba: 3.802 de beneficiari de venit minim de incluziune în Alba, în ianuarie 2024. Plăți de peste 2 milioane de lei

Venitul minim de incluziune este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii. Pentru a beneficia de ajutorul pentru familia cu copii, în afară de un venit net lunar mic pentru fiecare membru al familiei, copiii trebuie să frecventeze în mod regulat școala.

Legea specifică clar că fiecare copil din familie trebuie să fie înscris și să participe fără întrerupere la educația preuniversitară, cu excepția absențelor motivate medical. În caz contrar, valoarea ajutorului se va reduce în funcție de numărul de absențe, conform unei grile prestabilite.

Astfel, acest nou sistem urmărește să promoveze nu doar sprijinul material pentru familiile vulnerabile, ci și implicarea activă a copiilor în educație, asigurând astfel o perspectivă mai solidă și mai sigură pentru viitorul lor.

Venitul minim de incluziune, care a intrat în vigoare în ianuarie 2024, înlocuind ajutoarele sociale anterioare, este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul de incluziune și ajutorul pentru familia cu copii. Potrivit Legii 196/2016, acest venit se actualizează anual, în luna martie, cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

Pentru anul 2023, INS a raportat o inflație de 10,4%, ceea ce ar fi determinat o majorare a venitului minim de incluziune în martie 2024. Cu toate acestea, într-o mișcare excepțională, nivelul acestuia a fost deja actualizat de la începutul anului cu rata inflației din 2022, respectiv cu 13,8%.

Așadar, în anul 2024, beneficiarii venitului minim de incluziune se bucură de o dublă majorare: prima dată în ianuarie, odată cu inflația din anul precedent, și a doua oară în martie, conform procedurii obișnuite.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pastorala de Paște 2024 a cardinalului Lucian: ”Moartea și învierea Domnului pentru mântuirea noastră ne dezvăluie cât de importanți suntem pentru Dumnezeu” Scrisoare Pastorală la Sărbătoarea Învierii Domnului 2024 ✠ Cardinal LUCIAN prin harul și mila Bunului Dumnezeu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea