Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sănătatea și natură

Varza – un excelent medicament natural

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Originară din Europa, această legumă există de cel puţin trei mii de ani. Astăzi, consumatorul poate alege între mai multe soiuri de varză. Dar pentru a ajunge la acest rezultat, au fost necesare secole de răbdare şi nenumărate încrucişări.
Indicaţii
Varza merită un loc aparte în medicina naturistă. Ea dă forţă şi vitalitate. Timp de şase sute de ani, varza a fost principalul medicament al românilor. Consumatorul nu o cunoaşte suficient pentru că, în general, folosirea ei nu depăşeste stadiul culinar. Este o mină de săruri minerale: calciu, sulf, fosfor, potasiu, magneziu, cupru etc. şi de vitamine: C, B, A, H, K. Clorofila pe care o conţine favorizează producerea hemoglobinei din sânge, al cărei rol este vital în transportul oxigenului. Varza contribuie la tratarea anemiilor şi stărilor de oboseală. Ea revitalizează şi remineralizează bolnavii şi convalescenţii. Extraordinara eficienţă a verzei se observă atât în tratamentele interne, cât şi în cele externe. În ultimele decenii, varza a fost obiectul a numeroase studii. Din leac „băbesc”, ea a primit statutul de medicament natural. Varza poate fi folosită în tratamentul a circa 80 de boli. Puterile ei se întind până la prevenirea cancerului de origine metabolică. În tratamentele externe, efectele pozitive sunt incomensurabile. Printre practicienii terapiilor naturiste îl putem aminti pe doctorul Blanc, de la azilul din Romans, care a obţinut la pacienţii săi rezultate uimitoare, cu cataplasme cu frunze de varză. Deci, varza are un efect de regenerare a ţesuturilor. Recent, doi cercetatori americani au descoperit că varza conţine un antibiotic natural care, asociat cu vitamina H, explică proprietăţile sale cicatrizante. În afara puterii sale antinecrozante, varza se dovedeşte a fi şi un puternic antiscorbutic, un excelent reechilibrant nervos şi un stimulent al imunităţii naturale. Diabeticii o pot consuma, deoarece varza contribuie la reglarea valorii glicemiei, fapt demonstrat de experienţe, chiar dacă principiul activ nu a fost descoperit încă de oamenii de ştiinţă. Pentru a obţine efecte pozitive, se recomandă să se consume varza cel puţin trei săptămâni. Se va mânca mai des varza crudă, cu foile bine spalate, tăiate fâşii şi servite ca aperitiv cu puţin ulei de măsline, sare şi suc de lămâie. Unele persoane care nu suportă varza consideră că procedează bine fierbând-o în două ape. Această operaţie nu numai că distruge o mare parte din preţioasele ei elemente, ci o face şi deosebit de indigestă. De aceea, este mult mai simplu şi mai sănătos să fie fiartă pe abur sau înăbuşit, pentru a-şi păstra aproape intacte elementele componente şi pentru a deveni perfect asimilabilă de către stomacurile delicate. Toate legumele din familia verzei sunt bune: broccoli, varza de Bruxelles etc. Dar cel mai des utilizate în medicina populară pentru eficienţa lor sunt varza roşie şi varza albă, aceasta din urmă fiind mai bogată în clorofilă. Urmată cu regularitate, cura de varză previne bolile degenerative.
Trecem în revistă câteva boli ameliorate sau vindecate datorită verzei.
Frunza de varză, uz intern
Acnee: varză crudă sau fiartă.
Ascită: varză crudă sau fiartă înăbuşit. Profesorul L Binet a studiat proprietăţile verzei la un bolnav ce prezenta ascită: „La un astfel de bolnav, afirma el, supus unui regim îmbogăţit cu varză de toate soiurile, se constată o creştere puternică a diurezei: în aceste condiţii, după câteva zile de tratament, se înregistrează o puternică creştere a eliminărilor urinare, şi am văzut mulţi pacienţi a căror stare s-a ameliorat uimitor datorită acestei metode.”‘
Constipaţie: în acest caz se foloseşte lichidul obţinut după primele clocote ale apei în care a fiert varza; se bea o ceaşcă înainte de fiecare masă.
Diaree, dizenterii: se consumă varza fiartă şi se bea apa în care a fiert varza.
Eczeme: varza crudă sau fiartă înăbuşit.
Dureri musculare, reumatismale, guta: se consumă în mod regulat varza crudă şi fiartă pe abur sau înăbuşit.
Infecţii intestinale: varza acră, două linguri în fiecare dimineaţă. Bineînţeles, este vorba de varza acră obţinută prin fermentaţie cu sare, nu prin metode chimice.
Scorbut: varza crudă. îmbătrânire: varza crudă şi fiartă.
Frunze de varză – uz extern
Dureri musculare, reumatism, gută: cataplasme aplicate de trei ori pe zi.
Nevralgii (dentare, faciale, reumatismale, sciatică): aplicarea foilor pe toată zona dureroasă. Alinarea se produce lent. În aceste cazuri, se recomandă să nu se lase foile până la apariţia senzaţiei de caldură. Seara se schimbă cataplasma şi se lasă toată noaptea.
Pneumonie: se acoperă tot toracele cu frunze de varză. Se păstrează această catapiasmă cam patru ore. Seara, se face o nouă cataplasmă şi se lasă toată noaptea.
Pleurezie, pleurita, tuberculoza: catapiasma în timpul nopţii.
Astm, bronşita: aplicarea foilor de varză în zona inferioară a plămânilor, ca şi pe piept şi pe gât.
Ulcer varicos, varice, flebite, arterite: se aplică trei straturi de frunze de varză, fixate cu un bandaj nu prea strâns şi se lasă toată noaptea.
Rinichi (colici nefritice, litiază): catapiasma cu frunze de varză; se lasă patru ore în timpul zilei, şi se aplică o cataplasmă pe toată durata nopţii.
Ficat (colici hepatice, ficat mărit, insuficienţă hepatică, afecţiuni ale vezicii biliare): se pun cataplasme din trei sau patru straturi de foi, de trei ori pe zi, şi o cataplasmă seara, care se lasă până dimineaţa.
Suc de varză – uz intern
Doza medie este de două pahare pe zi. Dureri musculare, reumatism, gută.
Ulcer gastric, gastrită: până la trei pahare de suc între mese. Rezultatele sunt adesea spectaculoase!
Enterite, infecţii intestinale.
Rahitism.
Stări de irascibilitate nervoasă.
Oligurie.
Paraziţi intestinali: un pahar pe zi, trei dimineţi la rând, pe stomacul gol. Acest tratament poate dura trei sau patru luni.
Ulcer duodenal, colită, boala lui Chron: Raymond Dextreit afirmă că sucul de varză este cel mai eficient dintre toate pansamentele gastrice şi cicatrizante, dacă se bea de la un sfert la o jumătate de litru de suc pe zi, în mai multe prize, între mese.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului

Mădălina Opriș

Publicat

în

15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea