Ziarul Unirea

Valoarea alimentară şi terapeutică a vişinelor

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Vişinele conţin: apă (77%), zaharuri (6,3%), acizi (2-4%), pectine (0,05-0,29%), substanţe tanoide (0,18-0,21%), proteine (0,7-1,9%), celuloză (0,24%), săruri minerale (sunt bogate în potasiu şi iod), protamina A, vitaminele B1, B2, C, PP, acid folie (0,04-0,50 mg la 100 g), vitamina B (0,21-1,32 mg,la 100 g) ş.a. Valoarea energetică a vişinelor este de circa 63 kcal la 100 g. Din vişine se prepară sucuri, dulceaţă, compot, gem, vişinată, sirop, precum şi numeroase produse de cofetărie: spumă, gelatină, îngheţată, şerbet, creme, sufleu, plăcintă, tartă, tort, ştrudel, budincă, omletă ş.a. Pentru dulceaţă, compot şi vişinată se preferă soiurile de vişine cu pulpa carnoasă şi cu sucul intens colorat în roşu (Mari timpurii, Timpurie engleză, Crişana, Mocăneşti, Oblacinska). În scopuri terapeutice, de la vişin se folosesc fructele şi cozile (pedunculii) fructelor. Cura de vişine (fructe proaspete sau sucul lor) este indicată îndeosebi diabeticilor, datorită taminei E (hipoglicemiante) şi levulozei. Având proprietăţi diuretice (favorizează eliminarea urinii), vişinele se folosesc în tratarea unor boli ale aparatului urinar (litiaze). Pentru pletorici, cardiaci şi obezi sunt indicate 1-2 zile pe săptămână, în care să se consume numai vişine şi cireşe (0,5-1 kg pe zi), fără alte alimente. Ceaiul (decoctul) din cozi de vişine se pregăteşte la fel ca şi cel din cozi de cireşe şi are aceleaşi proprietăţi terapeutice. Se foloseşte în boli de rinichi (litiază urică).

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Merişoarele (afinele roşii) denumite şi „insulina verde” – proprietăți

Merișoarele – proprietăți • Miraculoasele afine roșii sau merișoare • Ceai de merișor •  Rețete cu merișoare. Merişorul sau afinul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Varza murată – sursă de probiotice şi singurul aliment vegetal care conţine vitamina B12

Varza este regina incontestabilă printre legumele cu proprietăţi benefice organismului. A fost şi încă este folosită ca remediu universal, datorită… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism

Țelina – legumă bogată în fibre și vitamine A, B și C. Ce beneficii are pentru organism Ţelina este o… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă

Efectele miraculoase ale ceaiului negru: Ajută la slăbit, combate ridurile și menține dantura sănătoasă Ceaiul negru are multiple efecte benefice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI

Un singur PAHAR CU APĂ băut dimineaţa poate face MINUNI Dacă nu ne e sete, mulţi dintre noi uităm efectiv… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Leurda, planta medicinală vedetă a primăverii, datorită efectelor sale curative

Leurda planta medicinală • Leurda, proprietăţi şi beneficii • Leurda – remedii • Tinctura de leurdă • Reţete şi afecţiuni… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

(P) DENT ESTET Sibiu – primul loc în piața de stomatologie privată locală, la doar un an de la inaugurare, conform datelor financiare din 2019

Grupul DENT ESTET înregistrează în Sibiu, în anul 2019, încasări de 4.151.000 lei. Această nouă performanță financiară îl clasează pe… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Afinele, medicamentul natural care te tratează și îți menține sănătatea

Afinele – beneficii pentru sănătate • Totul despre afine – compoziția, boli care pot fi tratate, modul de păstrare și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro