Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Valeriu Zgonea la Alba Iulia, despre proiectul Roşia Montană: Avem nevoie de locuri de muncă, dar trebuie să votăm în cunoştinţă de cauză

Dragoş Suciu

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a susţinut în această seară o conferinţă la Prefectura Alba, fiind însoţit de Mircea Titus Dobre, deputat din Constanţa şi preşedintele PSD Alba, deputatul Ioan Dîrzu. Acesta a vorbit despre proiectul minier de la Roşia Montană susţinând că cel mai important este ca Parlamentul să ia o decizie în  cunoştinţă de cauză, gândindu-se în primul rând la crearea locurilor de muncă, precum şi la protecţia mediului înconjurător. Al treilea om din stat a spus că dacă proiectul minier nu va începe, datoria lor este să găsească altă modalitate ca oamenii din acea zonă să aibă locuri muncă. Valeriu Zgonea consideră că din punct de vedere economic pentru judeţul Alba ar fi bine să înceapă proiectul, dar nu fără o documentare prealabilă. El va merge duminică, 22 septembrie, la Roşia Montană.

Mâine o sa fac o deplasare, este important pentru noi să fim foarte documentaţi. Săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, membrii comisiei speciale vor fi prezenţi la faţa locului. Toate grupurile politice care doresc să meargă acolo vor avea posibilitatea”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor.

Valeriu Zgonea doreşte ca protestatarii şi susţinătorii proiectului să ajungă la un consens. „Fiecare roman vrea sa aibă un loc de muncă. Trebuie rezolvate problemele unde şomajul este ridicat. O familie de mineri trebuie să aibă un loc de muncă, dar sunt preocupat şi de protecţia mediului. Am credinţa că membrii comisiei speciale vor fi în stare să aducă consens între cei care vreau proiectul şi cei care sunt contra. Trebuie să investim pentru a le oferi şi celorlalţi şansa de a-si găsi un loc de muncă”, a explicat Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai spus că membrii Parlamentului trebuie să ia o decizie în cunoştinţă de cauză, după ce s-au dus la faţa locului, nu din fotoliu privind la televizor. „Avem obligaţii internaţionale, am câştigat alegerile şi acum trebuie să le dăm oamenilor un loc de muncă, să le asigurăm un viitor, dar trebuie ascultaţi si cei care nu doresc demararea proiectului”, a spus preşedintele criticând dur modul în care cei din PDL votau în anii 2009 – 2012, atunci când, spune acesta s-au pierdut un milion de locuri de muncă.

„Guvernarea are întotdeauna şi opoziţie, întotdeauna când ai plecat din opoziţie ai speranţa să ajungi la guvernare. Este foarte bine că, în 2013, sunt voci împotriva proiectului. Pentru noi este important să convingem pe toţi că am găsit cea mai bună soluţie, dialog şi consens după ce i-am ascultat pe toţi”, a spus mai spus Zgonea, la Alba Iulia, care vrea de această dată ca românii să decidă pentru că Parlamentul reprezintă voinţa poporului român şi unica putere legiuitoare. Chiar şi protestatarii din Piaţa Universităţii sunt invitaţi la Roşia, să vadă situaţia. „Se găsesc resurse pentru a asigura deplasarea celor care vor să meargă la faţa locului”.

Acesta spus că Victor Ponta şi Crin Antonescu au dat asigurări înainte de câştigarea alegerilor că angajamentele internaţionale ale statului român vor fi respectate, iar preşedintele Traian Băsescu a îndemnat parlamentarii să voteze în cunoştinţă de cauză şi să asculte toate părerile pro şi contra. Întrebat de jurnalişti despre despăgubirile la care ar putea fi supus statul român, Zgonea a spus că este prematur să vorbim despre aşa ceva, dar aceia care au semnat contractul trebuie să plătească în faţa statului, pentru că nu putem lua decizii emoţionale, acestea trebuie luate cât mai corecte şi raţionale.

„Aştept primul raport al comisiei speciale. Nu trebuie să discutăm doar de componenta ecologică, descărcarea arheologică, avizul construcţiei care aduce sume importante. Dacă România are capacitatea de a răscumpăra acest proiect, dacă am reuşi să o facem cu banii noştri nu e nicio problemă. Pierderea unui milion de locuri de muncă în 2009 – 2012 ar trebui sa ne facă să fim mai reţinuţi”, a spus acesta, care a lăudat apoi grupurile politice din acest Parlament pentru dezbaterile intensive cu privire la anumite proiecte de lege.

Zgonea a mai spus că trebuie evitate migrările masive ale tinerilor pentru că se investeşte foarte mult în sistemul de educaţie, pentru a pierde generaţii întregi când în România se pot face locuri de muncă.

Preşedintele Băsescu a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea referendumului. Valeriu Zgonea consideră acest lucru un abuz şi un joc politic.

La finalul conferinţei Valeriu Zgonea a spus că preşedintele Băsescu  a abuzat de dreptul pe care îl are prin faptul că a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu legea referendumului.

Preşedintele României a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conţine prevederi care „înfrâng” principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor. Traian Băsescu susţine că ar trebui ca legea să prevadă că pentru validarea referendumului este necesar un cvorum de 50% plus unu.

Valeriu Zgonea crede că prin aceasta preşedintele vrea să întârzie intrarea în vigoare a legii referendumului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

O nouă performanță a elevei Damaris Vasinc, de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș: Premiul I la etapa județeană a Concursului „Memoria Holocaustului” și calificare la etapa națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă performanță a elevei Damaris Vasinc, de la Colegiul Național ”Lucian Blaga” Sebeș: Premiul I la etapa județeană a Concursului „Memoria Holocaustului” și calificare la etapa națională Damaris Vasinc elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Lucian Blaga din Sebeș s-a calificat la etapa națională a Concursului „Memoria Holocaustului”, după ce a obținut […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea