Rămâi conectat

Actualitate

Val de scumpiri înainte de sărbători. Unele alimente costă chiar şi cu 50% mai mult față de anul trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

Val de scumpiri înainte de sărbători. Unele alimente costă chiar şi cu 50% mai mult față de anul trecut. Majorarea accizei la combustibili este, în opinia analiştilor economici, principalul motiv al scumpirilor.

În prag de sărbători, preţurile alimentelor au explodat. Ouăle, carnea, untul şi multe alte produse de bază costă chiar şi cu 50% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Deşi nu ne apropiem de sărbătoarea Paştelui, ci de cea a Crăciunului, preţul ouălor a crescut considerabil în ultimele două luni. Cu aceeaşi bani pentru care la finele lunii septembrie puteam cumpăra 10 ouă, acum putem putem lua numai şase.

Veştile proaste nu se opresc însă aici. ”Carnea s-a scumpit de anul trecut până anul ăsta cu vreo 50 şi ceva la sută”, a spus Sorin Minea, președintele Romalimenta.

Printre produsele atinse de scumpiri se numără şi untul. Dacă în august 2016, preţul unui kilogram cu 82% grăsime era de 3,5 euro, în august 2017 a ajuns la 7 euro.

Valul de scumpiri din industria alimentară este pusă de analiştii economici pe seama avansului costurilor pe care trebuie le suporte producătorii.

”Să nu uităm că s-a majorat acciza la combustibili şi vom găsi cheltuielile de transport, au mai apărut nişte taxe micuţe şi se vor reflecta în costuri”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.

Indiferent de explicaţii, un lucru este cert: costul mesei de Crăciun de anul acest va fi sensibil mai mare faţă de anul trecut.

Sursa: antena3.ro

Save


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Câți români intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă sau la cabană cu cei dragi? STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câți români intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă sau la cabană cu cei dragi? STUDIU

Cei mai mulţi români (64%) intenţionează să-şi petreacă sărbătorile de iarnă acasă, într-un cadru restrâns al familiei, în timp ce 21% optează pentru o celebrare extinsă în familie, iar 11% preferă să sărbătorească acasă, alături de prieteni, potrivit unei cercetări realizate de o companie de cercetare de piaţă, relatează Agerpres.

De asemenea, 16% declară că vor merge acasă la rude, 9% la prieteni şi doar 7% spun că vor pleca la munte, în ţară.

Totuşi, când vine vorba de preferinţe şi dacă ar putea alege orice destinaţie, 37% ar prefera să petreacă sărbătorile într-o cabană la munte, 23% pe o plajă tropicală, 22% declară că ar rămâne tot acasă, iar 17% ar prefera un oraş plin de viaţă, cu lumini festive.

CITEȘTE ȘI: 1 DECEMBRIE 2023, la Alba Iulia. PROGRAMUL manifestărilor de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Paradă militară, concerte și foc de artificii

Datele studiului realizat de iSense Solutions relevă că sărbătorile de iarnă încep cu moş Nicolae, iar 51% dintre români declară că îşi vor pregăti ghetuţele pentru ca moşul să le aducă daruri şi tot jumătate dintre români (51%) vor vizita târgurile de Crăciun ca şi experienţă autentică de sărbători. Când vorbim despre tradiţii, fie ele moştenite din familie sau de ordin religios, peste jumătate dintre români declară că primesc colindătorii (58%), în timp ce 30% merg la biserică şi 22% ţin Postul Crăciunului.

Ca activităţi şi obiceiuri de sărbători, 70% declară că vor găti produse tradiţionale, 71% vor oferi cadouri, 82% vor împodobi bradul şi 66% vor aşeza cadourile sub brad. Dintre cei care au declarat că vor împodobi bradul, peste jumătate preferă bradul artificial (58%), 23% preferă un brad natural tăiat, în timp ce doar 12% aleg un brad natural în ghiveci şi 3% un brad din propria curte.

Tradiţiile ce ţin de colindat sunt mai puţin practicate, astfel că 26% dintre români aleg să meargă la colindat în Ajunul Crăciunului, 8% merg cu pluguşorul şi 5% merg cu capra/ursul.

Meniul celor care vor găti bucate tradiţionale include sarmale în foi de viţă sau varză (64%), celebra salată boeuf (64%), cozonaci (53%), cârnaţi proaspeţi sau afumaţi (45%), piftie (45%), vin fiert (39%), mămăligă, pentru a o servi împreună cu bucatele tradiţionale (30%), caltaboşi (28%), tobă (26%) şi turtă dulce (11%). Pentru mâncărurile pregătite, aceştia declară că vor cheltui în medie 740 lei.

Cercetarea arată că românii oferă cadouri şi fac gesturi frumoase pentru cei dragi. 89% dintre români afirmă că vor oferi cadouri familiei, 44% prietenilor şi 26% colegilor de muncă. Cei care intenţionează să cumpere cadouri preferă achiziţionarea online (69%), din supermarketuri (65%), din mall-uri (54%), de la târgurile de sărbători (33%), din magazinele de artizanat/handmade (23%) sau din magazine de antichităţi ori second-hand (7%). Majoritatea îşi face o listă de cadouri şi le cumpăra din timp (69%), iar restul merg cu doar câteva zile înainte de sărbători şi le cumpără (31%). În ceea ce priveşte bugetul alocat, media sumei alocate pe cadouri este de 816 lei.

Datele prezentate fac parte din studiul iSense Solutions Omnibus, cercetare reprezentativă pentru populaţia utilizatoare de Internet din mediul urban. Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 520 de respondenţi, în perioada 13 – 16 noiembrie, marja maximă de eroare +/-4.3%, la un nivel de încredere de 95%.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare