Vaci cu BOALA LIMBII ALBASTRE depistate într-o gospodărie din Câmpeni – A fost notificată Prefectura Alba iar orașul intră în carantină

boala limbii albastreCălin Andreș, primarul din Câmpeni a declarat, joi, pentru ziarulunirea.ro, că a fost confirmată existența bolii limbii albastre într-o gospodărie din oraș.

Este vorba despre 5 bovine dintre care una a murit, pe care proprietarul le-a adus de la locul de pășunat, unde au fost ținute până recent. Probele prelevate de la aceste animale au fost analizate la București în laboratorul specializat, unde s-a confirmat boala.

ELIT

La nivelul administrației locale s-a întrunit Comitetul de urgență care a decis să ia măsurile specifice în acest caz, respectiv instituirea carantinei pe o distanță de 20 de km în jurul localității, fiind emisă în acest sens și o notificare către Prefectura Alba.

Potrivit reprezentantului DSV Alba cel mai probabil boala s-a transmis, prin înțepături de insecte, de la animale din zona județului Hunedoara unde a fost depistat recent un alt focar. Se vor efectua vaccinări iar târgurile din zonă vor fi închise până la eliminarea în totalitate a pericolului.

”Ca urmare a diagnosticarii bolii in cadrul Laboratorului National de Referinta Pentru Bluetongue, aflat in cadrul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti ,  in baza analizelor efectuate pe probele de sange expediate de catre LSVSA Alba (analize care se efectueza numai in cadrul acestui laborator) a unui focar de   bluetongue ( „boala limbii albastre”) intr-o gospodarie din localitatea Campeni, la un numar de 5 bovine, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Alba a dispus urmatoarele masuri:

Instituirea zonei de control pe o raza de 20 km in jurul focarului cu boala  cu urmatoarele restrictii:

–  circulatia restrictionata a rumegatoarelor atat in  interiorul zonei de control (animalele pot fi transportate cu conditia ca  ziua transportului  acestea sa nu prezinte nici un semn clinic de febra catarala ovina(Bluetongue) cat si in ceea ce priveste accesul acestora din zona de protectie in zona de control(fara posibilitatea de reintoarcere in zona de protectie)

– interzicerea functionarii targurilor de animale in interiorul zonei de control pe o perioada nedeterminata

– interzicerea accesului in zona de control a  animalelor provenind din alte zone

– expedierea animalelor din zona de control in zona de protectie de pe teritoriul Romaniei numai pentru taiere imediata, cu conditia ca in ziua transportului sa nu prezinte semne clinice de boala

– monitorizarea in continuare a starii de sanatate a tuturor rumegatoarelor (bovine , ovine, caprine) din zona de control, urmata de prelevarea de probe in vederea stabilirii statusului acestora

In acest context, Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a notificat toate primariile, medicii veterinari de libera practica, Asociatiile Crescatorilor de taurine, punand la dispozitia acestora  o lista cuprinzand toate localitatile aflate in zona de control in vederea respectarii tuturor masurilor impuse zonei respective, a observarii de catre toti proprietarii a starii de sanatate a rumegatoarelor  si  raportarea oricaror semne clinice medicilor veterinari de libera practica, semne ce pot fi atribuite infectiei cu virusul bluetongue pentru a se putea lua toate masurile necesare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DSV Alba.

————————————–

Boala limbii albastre este o boală virală care afectează ovinele, bovinele, caprele şi alte rumegătoare. Boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna.

Boala limbii albastre se caracterizează prin inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii, dar cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.

Boala limbii albastre nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.

Această boală transmisă prin vectori nu se poate controla prin depopularea fermelor infectate sau aflate în pericol. Principala măsură veterinară (şi posibil singura) ca reacţie la boala limbii albastre este vaccinarea, însoţită de măsuri auxiliare precum restricţia şi supravegherea mişcării animalelor. Vaccinarea cu toate vaccinurile posibile ajută la reducerea bolii clinice şi a pierderilor, la controlarea extinderii bolii şi la facilitarea comerţului sigur în rândul animalelor vii.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

5 Comentarii

dolfi 20 noiembrie 2014 at 21:17

nu inteleg ce-i cu poza de politician atasata articolului! Va rog explicati!

fix in fix 21 noiembrie 2014 at 3:24

Mda… era de asteptat… insecte care transmit boala… la 0 grade afara… la munte in noiembrie… sa i-o spuna lu` cucu… nu noua.
Halal explicatie… de Craciun o sa zica: „boala s-a transmis prin cadourile neverificate ale Mosului”… Hai ma, chiar atat de tampiti ne credeti? Ii exact, ca si cu pesta porcina… aduceam porci infestati de la unguri, focarele le depisteaza numai romanii cu buna sau cu rea credinta, mai degraba varianta doi, asta inseamna embargo 7 ani = pierderi de sute de milioane de euro in randul fermierilor = preturi derizorii oferite producatorilor = faliment si repet, in toata europa nu „exista” pesta porcina…numa la noi… ii ca si cum ziceau englezii acum cativa ani ca ei nu au cazuri de gripa aviara, dar eu personal stiam cel putin trei ferme unde au omorat toate gainile ca erau infestate… da ei „Nu” aveau gripa aviara… din afacerea asta castiga cateva persoane, iar pe producatori ii falimenteaza in momentul cand s-a reusit stabilizarea efectivului de bovine, ovine si caprine.

ion 22 noiembrie 2014 at 1:48

Nu cunosc aspecte legate de ilegalitati economice prin evolutia acestei boli in zona.Stiu ca perioada de incubatie a boli poate fi de 2-3 luni,asa ca imbolnaviri ar putea sa apara si la craciun.Simplu.

fix in fix 23 noiembrie 2014 at 13:36

Boala se transmite prin tantari, ori in luna noiembrie, sa apara focar tocmai la Campeni, este imposibil !

fix in fix 23 noiembrie 2014 at 13:39

Iti spun eu prietene ce inseamna pentru un fermier aparitia acestei boli in judet. In luna august, un vitel de 3 luni (140-150 de kg) se vindea la 1700-2000 lei. Acum in luna noiembrie s-au vandut si cu 6-700 de lei.
Fa un calcul si o sa-ti dai seama ce inseamna.

Comentariile sunt oprite