Ziarul Unirea

UPDATE: Firmă din Blaj acuzată că a vândut carne de cal cu etichete false

Conducerea Agenției Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor acuză o firmă din Blaj că ar fi vândut carne de cal pe care ar fi etichetat-o drept carne de vită.

Mihai Ţurcanu, preşedintele ANSVSA, a declarat pentru gandul.info că inspectorii agenției au găsit miercuri, într-un depozit din Ilfov, pachete de carne de cal etichetate drept carne de vită şi care proveneau de la un depozit din Alba.

ELIT

Ţurcanu a precizat că administratorul depozitului din Alba ar fi recunoscut că falsifica etichetele. „De două-trei săptămâni ANSVSA a demarat controale la unităţi din toată ţara. Am recoltat probe din depozite. Una dintre probe a ieşit pozitivă (carnea de cal era etichetată drept carne de vită n.n.). Carnea a fost livrată de la un depozit din Alba Iulia. Inspectorii ANSVSA au găsit grave abateri la Alba Iulia. Unitatea a fost închisă„, a declarat Ţurcanu.

Potrivit prefectului de Alba, Gheorghe Feneşer, firma de unde provin pachetele de carne se află în Blaj. Feneșer a mai spus firma a cumpărat carnea din abatoare din Botoşani şi Bucureşti, firma din Blaj fiind doar un intermediar care a vândut marfa mai departe.

Deocamdaă nu s-a confirmat faptul că ar fi vorba de carne de cal etichetată drept carne de vită. Am dispus efectuarea de analize, iar rezultatul îl vom ști în 2-3 zile. În lăzile care conţin carne se găsesc câte 10 pachete. Legea spune că pe fiecare pachet trebuie să fie etichetă. Cei de la abatoare pun etichetă doar pe cutie, astfel că firma din Blaj a făcut copii după eticheta originală și a pus-o pe fiecare pachet, pentru ca cel care cumpără carnea la pachet să ştie ce conţine. În urma alertei rapide primite de DSVSA Alba s-a dispus ridicarea întregii cantități de carne de la firma respectivă, aproximativ 400  kg, iar împreună cu poliția economică și garda financiară s-au ridicat documentele contabile și calculatoarele firmei pentru verificări amănunțite”, a declarat prefectul de Alba.

Acesta a mai precizat că este vorba despre o cantitate totală de aproximativ 1.000 de kilograme din care jumătate s-a comercializat iar restul a fost ridicată de DSVSA Alba până la stabilirea rezultatului analizelor. De asemenea, societatea a fost închisă până la finalizarea verificărilor.

UPDATE: ”Urmare a dispoziţiilor preşedintelui ANSVSA, de verificare a unităţilor care comercializează, procesează,depozitează şi comercializează carne, în data de 13.02.2013 a fost recoltată o probă de ‘vrăbioară de vită’, de la o societate comercială din jud. Ilfov. Produsul incriminat a fost recepţionat de la un depozit frigorific din jud. Alba.

În data de 19.02.2013, Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară a emis buletinul de analiză prin care se confirmă că proba a fost pozitivă pentru carne de cal, negativă pentru carne de bovine şi câine.

Ca urmare, conform procedurilor ANSVSA a iniţiat alerta în sistemul rapid de alertă. În data de 19.02.2013, reprezentanţii DSVSA Ilfov au verificat societatea comercială de la care a fost recoltată proba şi au fost identificate loturile de carne din care provine carnea, stabilindu-se că aceasta provine de la un depozit frigorific din judeţul Alba.

Întreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrată, şi au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piaţă conform listei de distribuţie.

În timpul investigaţiilor, administratorul depozitului a recunoscut că etichetau produsele cu etichete false, folosind numele sau datele unor unităţi autorizate. Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele două posibile unităţi de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferenţe semnificative.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVA a anunţat şi Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar preşedintele ANSVSA, dr. Mihai Ţurcanu a contact telefonic Prefectura judeţului Alba solicitând sprijinul pentru desfăşurarea anchetei.

În legătura cu speculaţiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl preşedintelui ANSVSA, precizăm ca acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. Având in vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculaţiile apărute în mass-media nu se justifică.

Menţionăm că respectiva carne era destinată consumului pe piaţa naţională şi nu comerţului intracomunitar şi în consecinţă, nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov şi situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene”, se arată într-un comunicat de presă transmis de ANSVSA.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INCENDIU la un autoturism pe DN1: Intervin pompierii cu o autospecială pentru localizarea și lichidarea flăcărilor

Un incendiu a izbucnit astăzi, 11 mai, în jurul orei 15:00, la un autoturism aflat pe DN1, în zona Rompetrol,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Dan 20 februarie 2013 at 19:01

Ia sa-l vedem pe Ponta cum se pedepseste pe el insusi! NO SHIT !

dolfi 20 februarie 2013 at 19:43

ponta ca ponta… dar iti dai seama ce șut in ouă a luat judetul Alba? Să-i vad acuma pe alde inaptii din politica locala, o mai turuie cu utopia aia de Cacpitală Culturală Europeana???

Pe langa ca avem cel mai mare somaj ca judet, ne stie lumea si de… cai breji ! 😀

toto 20 februarie 2013 at 19:58

esti tare dolfi!! cai breji calariti de ciuma puterii!!

Ramses 21 februarie 2013 at 1:13

De ce nu dati la populatie numele acestui impostar ,poate eu fac cumparaturi la magazile Montana Popa si nu am chef sa neghez ca un cal dupa !!! RUSINE Ziar Unirea pt mascarea hotului!!!

eu 21 februarie 2013 at 11:15

nu mai loviti in oameni, fara sa asteptati finalizarea anchetei si sa stiti daca sunt sau nu vinovati

cititor 21 februarie 2013 at 23:16

de aia erau asa de multi cai cu leucemie in zona muntilor apuseni ca in fiecare comuna depista veterinarul 30,40 de cai bolnavi si trbuiau dusi rapid la sacrificare poate aveau francezii etichete si nu mai aveau vaci.

Comentariile sunt oprite