Rămâi conectat

Curier Județean

Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani ai României, născut în județul Alba, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ion Brad, unul dintre cei mai mari scriitori contemporani ai României, născut în județul Alba, a încetat din viață la vârsta de 89 de ani.

Scriitorul Ion Brad a murit miercuri, 6 februarie, în jurul orei 12:00, la București la vârsta de 89 de ani. Născut la 8 noiembrie 1929 la Pănade, comuna Sâncel, în județul Alba, el ajunge student la Cluj la Filologie în anul 1949. Ocupă funcția de redactor la prima revistă românească din Cluj, Almanahul literar devenită ulterior Steaua, apoi secretar al Uniunii Scriitorilor Cluj, redactor-șef la Cravata roșie și apoi redactor la numeroase ziare sau reviste ale epocii.

Urmează o carieră în domeniul cultural și diplomație, iar în perioada 1973-1982 a fost ambasadorul României în Grecia. La finalul anilor 1989 a fost director al Teatrului C.I. Nottara (1984-1990).

A publicat volume de versuri, proză sau memorialistică (amintim doar cele șase volume de memorii din experiența sa în Grecia: Ambasador la Atena). Poeziile și prozele sale au fost traduse în engleză, franceză, greacă, spaniolă, bulgară, rusă etc.  De asemenea el a tradus din limba greacă mai multe cărți.

Prin funcțiile avute ajunge să cunoască numeroase persoane importante la nivel de stat, dar și din lumea scriitorilor.

Printre cele mai cunoscute nume se numără Ion Agârbiceanu, Lucian Blaga, Emil Isac, Tudor Arghezi, Adrian Păunescu și mulți alții. De la marea majoritate a primit și dedicații pe diverse cărți. Nicolae Labiș îi scria pe volumul Primele iubiri: „Lui Ion Brad, cu stima pe care o merită pe deplin, cu dragostea pe care știe că i-o port, cu recunoștință pentru prietenia pe care mi-o poartă” (15 oct. 1956, București). Lucian Blaga îi scria pe volumul de Poezii din 1942: „Lui Ion Brad – cu bucuria nespus de rară de a fi întâlnit uniți în aceeași ființă un poet și un om.”

Marin Sorescu îi scria pe cartea Singur printre poeți – versuri: „Poetului Ion Brad, stima și admirația mea, odată cu această carte dedebut.1964.”  Octavian Paler îi scria în 1988 pe volumul Viața ca o coridă: „Lui Ion Brad la o noapte când halucinau în fața noastră marmorele Acropolei, o amintire în care se limpezesc până în adânc prețuirea mea pentru om și opera lui și prietenia ce i-o port trecută prin multe și rămasă neștirbită de timb. Februarie 1988, Octavian Paler.” Jurnalistul Ion Cristoiu îl cataloga pe Ion Brad într-un interviu oferit STIRIPESURSE.RO anul trecut ca fiind un scriitor „puternic” al vremii.

În anul 1959 a luat premiul Academiei Române pentru volumul de versuri Cu timpul meu, în 1972 a luat premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul Cele patru anotimpuri, iar în 1999 a luat  premiul de poezie „Transilvania” al Festivalului Internațional „Lucian Blaga”. Este cetățean de onoare al municipiului Cluj și Blaj (despre care a și scris numeroase volume).

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea