Rămâi conectat

Cultură Educație

”United in Music”, proiect ERASMUS la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia. Elevi și profesori din 4 țări, uniți prin muzica populară

Publicat

în

comenius4În bună tradiție a proiectelor și a formărilor internaționale de tip ‘’ Comenius’’, desfășurate de-a lungul anilor, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia demarează, începând cu 1 octombrie 2015, un nou proiect internațional. Este vorba despre proiectul ”UNITED IN MUSIC” , finanțat cu suma de aproape 20.000 de euro, prin programul Uniunii Europene – ERASMUS +, acțiunea cheie 2 Parteneriate strategice în domeniul școlar.

Proiectul ”UNITED IN MUSIC ” cuprinde participanți din 4 regiuni europene (Lituania, Italia, România și Franța), cu scopul de a-i uni prin muzica populară. Pe durata a 2 ani, elevii cu vârste între 13 si 17 ani se vor familiariza cu moștenirea muzicii populare a colegilor lor printr-un web site al proiectului.

Pentru a crea produsul final, elevii vor lucra pe grupe și vor alege patru tipuri de muzică populară, iar cu ajutorul softurilor le vor înregistra audio și video și vor încărca materialele pe website-ul proiectului. Apoi, elevii vor învăța douăsprezece cântece populare locale și patru cântece ale partenerilor de proiect. Profilurile elevilor, glosarul – cuprinzând termeni muzicali cât și videoclipurile vor completa web site-ul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prima întâlnire a partenerilor de proiect din cele patru țări va avea loc în România, gazda fiind Liceul cu Program Sportiv. Aici, elevii implicați în proiect, împreună cu profesorii lor vor avea ocazia să se cunoască și să schimbe primele impresii.

La finele primului an de proiect va fi rândul Franței de a-și primi oaspeții. Acolo elevii vor interpreta împreună cu colegii lor muzica popular locală , într-un concert live.

Pe parcursul celui de-al doilea an de proiect, participanții vor trebui să fie inovatori și să învețe să transpună muzica popular locală într-una modernă. Workshopurile vor avea loc în Italia.

Documentele Europass vor fi utilizate pentru recunoașterea realizărilor echipelor. Așadar, munca echipelor va consta în aranjamente moderne ale pieselor populare și în rescrierea unor cântece pe teme date (prietenie, frăție, unitate). Aceste cântece transformate în producții moderne vor fi interpretate de către participanți în cadrul ultimei mobilități care va avea loc în Lituania.

Echipa de proiect consideră că activitătile propuse precum și produsul final vor avea un impact major asupra participanților atât local cât și international, în special asupra elevilor și asupra profesorilor. Estimează că munca depusă le va stimula creativitatea, încrederea în sine , va promova toleranta și va încuraja deschiderea către orizonturile U.E., descoperind țările europene prin intermediul melosului.

Poate cel mai important obiectiv de atins este acela ca dragostea față de muzică, filtrată prin munca elevilor din patru regiuni europene diferite va impune tradiții sustenabile de a face muzica împreună.

comenius2Debutul proiectului a fost prefațat în cadrul LPS Alba de o serie de manifestări care au marcat și Ziua Internatională a Limbilor (expoziții de prezentare a țărilor participante în proiectul Erasmus +, de artă culinară tradițională locală, sesiune de referate), activități care s-au bucurat de un real interes din partea elevilor participanți.

Țările și scolile implicate în proiect: Tara coordonatoare Lituania: Varenos ‘’Azuolo’’ gimnaziu, Romania: Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, Franta: College Nat Maxence Van Der Meersch, Italia: Liceo delle Scienze Umane e Musicale ‘’Sebastiano Satta’’.

Responsabilii echipei de proiect de la Liceul cu Program Sortiv Alba Iulia: profesorii Jurca Mirela, Marcu Nicusor, Muresan Roxana, Mateica Daniela, Popa Ovidiu, contabil: Breazu Nina, impreuna cu echipa de proiect, profesorii Todoran Simona, Taran Ioan, Mihaltan Maria, Ivancu Alexandra, Holhos Andra, Oltean Larisa, Costea Cristina, Tuculete Marinela, Cristea Luciana, Cos Daniela, Crasnic Ioana, Mircea Dana, Marginean Angela, Savu Anca, David Constantina, Giurgiu Dorina și David Aranka îi vor coordona pe cei 20 de elevi selectați pentru a face parte din acest proiect interesant.

Perioada de desfășurare a proiectului este de 2 ani, până în luna octombrie a anului 2017.

[nggallery id=1056]

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare