Rămâi conectat

Cultură Educație

”United in Music”, proiect ERASMUS la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia. Elevi și profesori din 4 țări, uniți prin muzica populară

Alexandra Mates

Publicat

în

comenius4În bună tradiție a proiectelor și a formărilor internaționale de tip ‘’ Comenius’’, desfășurate de-a lungul anilor, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia demarează, începând cu 1 octombrie 2015, un nou proiect internațional. Este vorba despre proiectul ”UNITED IN MUSIC” , finanțat cu suma de aproape 20.000 de euro, prin programul Uniunii Europene – ERASMUS +, acțiunea cheie 2 Parteneriate strategice în domeniul școlar.

Proiectul ”UNITED IN MUSIC ” cuprinde participanți din 4 regiuni europene (Lituania, Italia, România și Franța), cu scopul de a-i uni prin muzica populară. Pe durata a 2 ani, elevii cu vârste între 13 si 17 ani se vor familiariza cu moștenirea muzicii populare a colegilor lor printr-un web site al proiectului.

Pentru a crea produsul final, elevii vor lucra pe grupe și vor alege patru tipuri de muzică populară, iar cu ajutorul softurilor le vor înregistra audio și video și vor încărca materialele pe website-ul proiectului. Apoi, elevii vor învăța douăsprezece cântece populare locale și patru cântece ale partenerilor de proiect. Profilurile elevilor, glosarul – cuprinzând termeni muzicali cât și videoclipurile vor completa web site-ul.

Prima întâlnire a partenerilor de proiect din cele patru țări va avea loc în România, gazda fiind Liceul cu Program Sportiv. Aici, elevii implicați în proiect, împreună cu profesorii lor vor avea ocazia să se cunoască și să schimbe primele impresii.

La finele primului an de proiect va fi rândul Franței de a-și primi oaspeții. Acolo elevii vor interpreta împreună cu colegii lor muzica popular locală , într-un concert live.

Pe parcursul celui de-al doilea an de proiect, participanții vor trebui să fie inovatori și să învețe să transpună muzica popular locală într-una modernă. Workshopurile vor avea loc în Italia.

Documentele Europass vor fi utilizate pentru recunoașterea realizărilor echipelor. Așadar, munca echipelor va consta în aranjamente moderne ale pieselor populare și în rescrierea unor cântece pe teme date (prietenie, frăție, unitate). Aceste cântece transformate în producții moderne vor fi interpretate de către participanți în cadrul ultimei mobilități care va avea loc în Lituania.

Echipa de proiect consideră că activitătile propuse precum și produsul final vor avea un impact major asupra participanților atât local cât și international, în special asupra elevilor și asupra profesorilor. Estimează că munca depusă le va stimula creativitatea, încrederea în sine , va promova toleranta și va încuraja deschiderea către orizonturile U.E., descoperind țările europene prin intermediul melosului.

Poate cel mai important obiectiv de atins este acela ca dragostea față de muzică, filtrată prin munca elevilor din patru regiuni europene diferite va impune tradiții sustenabile de a face muzica împreună.

comenius2Debutul proiectului a fost prefațat în cadrul LPS Alba de o serie de manifestări care au marcat și Ziua Internatională a Limbilor (expoziții de prezentare a țărilor participante în proiectul Erasmus +, de artă culinară tradițională locală, sesiune de referate), activități care s-au bucurat de un real interes din partea elevilor participanți.

Țările și scolile implicate în proiect: Tara coordonatoare Lituania: Varenos ‘’Azuolo’’ gimnaziu, Romania: Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, Franta: College Nat Maxence Van Der Meersch, Italia: Liceo delle Scienze Umane e Musicale ‘’Sebastiano Satta’’.

Responsabilii echipei de proiect de la Liceul cu Program Sortiv Alba Iulia: profesorii Jurca Mirela, Marcu Nicusor, Muresan Roxana, Mateica Daniela, Popa Ovidiu, contabil: Breazu Nina, impreuna cu echipa de proiect, profesorii Todoran Simona, Taran Ioan, Mihaltan Maria, Ivancu Alexandra, Holhos Andra, Oltean Larisa, Costea Cristina, Tuculete Marinela, Cristea Luciana, Cos Daniela, Crasnic Ioana, Mircea Dana, Marginean Angela, Savu Anca, David Constantina, Giurgiu Dorina și David Aranka îi vor coordona pe cei 20 de elevi selectați pentru a face parte din acest proiect interesant.

Perioada de desfășurare a proiectului este de 2 ani, până în luna octombrie a anului 2017.

[nggallery id=1056]

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului

Bogdan Ilea

Publicat

în

Astăzi: 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului S-au împlinit 103 ani de la momentul în care arhitectul Victor Ștefănescu a pus piatra de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului. Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea