Rămâi conectat

Actualitate

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare.

Romania are 5 milioane de angajați – 3,8 milioane la privat și 1,2 milioane la stat – care își așteaptă rândul la vaccinare. Ei vor fi înscriși pe liste de către angajatori, pentru că, momentan, doar persoanele juridice, adică firmele și instituțiile de stat, pot face înscrieri pe platforma pusă la dispoziție de Guvern.

Unii patroni de restaurante au spus insistent, că nu-și vor mai primi la muncă angajații care refuză vaccinarea.

Ce se întâmplă dacă angajatorul te obligă să îți faci vaccin? Ne explică Roxana Abrașu, avocat specializat în dreptul muncii.

„În reglementările actuale, prin care se implementează strategia de vaccinare la nivel național, sunt consacrate două principii. Primul este voluntariatul în vaccinarea contra COVID-19 și cel de-al doilea principiu este consimțământul informat.

Angajatorii au obligația să ia toate măsurile în vederea asigurării securității și sănătății angajaților la locul de muncă, astfel că prin personalu specializat, cum ar fi medicul de medicina muncii, poate fi implementat un plan de protecție și prevenție a salariaților prin raportare la nevoile și riscurile interne și în acest plan se poate menționa și efectuarea vaccinului”, a informat avocatul Roxana Abrașu.

Cu toate acestea, angajatorii nu pot impune vaccinarea angajaților și nu îi pot admonesta pe cei care nu vor să o facă.

„Pe de altă parte, având în vedere cadrul legal existent, garanatrea dreptului la muncă, garantarea libertăților fundamentale, angajatorii care condiționează prestarea muncii sau întoarcerea la muncă a salariaților de efectuarea vaccinului, în mod rezonabil se pot aștepta la reacții negative din partea salariaților”, a spus Abrașu.

Sursă: alephnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger

Ioana Neag

Publicat

în

România lovită de un nou val de ninsori. Temperaturile scad, iar în multe zone va fi ger Primăvara se lasă așteptată, conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie. Se anunță ploi, vânt, vreme extrem de rece pentru această perioadă, ger și ninsori la altitudini mai mari de 1.500 de metri. Specialiștii de la Administrația […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea