Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

”Un viitor fără pată!”, campanie împotriva cancerului de piele. Numărul cazurilor depistate în stadiu incipient, în creștere, în Alba

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Societatea Română de Cancer a lansat campania despre melanom, sub genericul „Un viitor fără pată!”. Numărul persoanelor din Alba care sunt diagnosticate cu cancer de piele crește constant, potrivit datelor Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Pozitiv este însă, faptul că în ultima perioadă melanomul malign este depistat în faze incipiente iar evoluţia afecţiunii după tratament este foarte bună.

Campania „Un viitor fără pată!” care a fost lansată la sfârşitul săptămânii și se termină la sfârșitul verii trecute are ca scop  informarea populaţiei asupra acestui tip de cancer, cauzele sale şi rata de vindecare a acestuia, în cazul în care este diagnosticat din timp. Acţiunea a fost lansată în condiţiile în care, în România numărul deceselor cauzate de această afecţiune este foarte ridicat.

„În judeţul Alba sunt sub tratament mai mulţi pacienţi cu cancer de piele. Nu putem spune că se înregistrează o creştere explozivă a cazurilor, dar este o creştere constantă. Cauza cea mai frecventă este expunerea prelungită la soare, mai ales în copilărie”, a explicat medicul oncolog Răzvan Curcă, şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Prin campania privind cancerul de piele se explică faptul că melanomul este o tumoare care apare pe piele sub forma unei proeminenţe colorate maro închis sau negru. De cele mai multe ori se poate simţi pe suprafaţa pielii, dar în unele cazuri aceasta este plană şi poate reprezenta forma de cancer cutanat cea mai agresivă. Cea mai importantă metodă de prevenţie a cancerului de piele este controlul periodic, la medicul dermatolog, a imperfecţiunilor apărute pe piele.

„Evoluţia acestui tip de cancer poate avea rezultate foarte bune dacă este depistat la timp. Este îmbucurător faptul că în judeţul Alba multe dintre cazurile noi diagnosticate prezintă leziuni incipiente, care pot fi tratate”, a explicat medicul oncolog Răzvan Curcă.

Potrivit celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, un număr de 1.121 de români au fost diagnosticaţi cu melanom malign al pielii, iar statisticile privind mortalitatea sunt îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).

Campania „Un viitor fără pată!”, care presupune mai multe acţiuni de informare în toată ţara, mai ales în grupul vulnerabil la această boală, cu vârsta cuprinsă între 25-29 de ani, îşi propune să atragă atenţia tinerilor şi asupra ratei de vindecare în cazul depistării precoce.

„Dacă este diagnosticat precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% cazuri”, a afirmat Rodica Cosgarea, medic primar dermatovenerologie, după cum se arată în comunicatul de presă al organizatorilor campaniei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea