Un reportaj BBC dezvăluie că România importă deșeuri din Europa, deși este sufocată de gunoaie. Care sunt motivele

Un reportaj BBC dezvăluie că România importă deșeuri din Europa, deși este sufocată de gunoaie. Care sunt motivele

Deși România este invadată de gunoaie, paradoxal, suntem importatori de deșeuri. Acest lucru i-a nedumerit pe jurnaliștii BBC, care au ajuns la noi în țară și au încercat să găsească e explicație.

Reporterii BBC au aflat că firmele de reciclare din România, care se ocupă de reprocesarea deșeurilor din țară, riscă să rămână fără activitate din cauza lipsei de… materie primă. Din acest motiv, importă deșeuri selectate din țări precum Marea Britanie.

ELIT

Corespondentul BBC, Nick Thorpe, a ajuns în România și a căutat răspunsuri.

Nick Thorpe: De ce o țară care este inundată de gunoaie importă și mai multe din străinătate? România are o problemă cu reciclarea…

Constantin Damov, directorul unei firme de reciclare, i-a spus corespondentului BBC că doar 50 la sută din capacitate este acoperită cu materiale locale, în timp ce celelalte 50 de procente sunt completate cu materiale din exteriorul țării.

Nick Thorpe: Dacă nu importați aceste materiale, ce se întâmplă cu fabrica?

Constantin Damov: E foarte simplu, ne reducem activitatea la jumătate.

Industria de reciclare din România depinde de gunoaiele străine, pentru că la noi nu există colectare selectivă. Nick Thrope a văzut că problema nu este tratată cu seriozitate nici măcar în București, capitala țării: „Oamenii din București nu sunt preocupați de selectare. De fapt, aruncă orice în același tomberon.”

O tânără i-a mărturisit corespondentului BBC că selectează deseurile doar la locul de muncă, pentru că este obligată, însă acasă nu o face.

O femeie a spus că sortează gunoaiele, separă plasticul sau sticla, dar firmele de colectare pun deșeurile împreună.

Concluzia corespondentului BBC este aceea că legislația ar fi trebuit să reglementeze activitatea de reciclare și să o alinieze standardelor UE, însă lucrurile par să meargă și mai rău. Firmele colectoare nu fac față volumului uriaș de gunoaie și nu reușesc să le sorteze.

Potrivit informațiilor corespondetului BBC, aproximativ 90 la sută din deșeurile produse în România ajung la gropile de gunoi, „cele oficiale și neoficiale”. Niciun oficial din Ministerul Mediului nu a fost disponibil să ofere vreo explicație pentru BBC.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...