Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un parc din Blaj va fi modernizat cu aproape 4,2 milioane lei: Fântână arteziană, alei, skatepark, mobilier specific pentru parc și spații verzi reamenajate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Azi, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, domnul Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, și domnul Simion Crețu, director general ADR Centru, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Amenajarea unui spațiu verde în incinta imobilului inscris în CF nr 77100 – Parc Veza Blaj”, a cărui valoare totală este de aproape 4,2 milioane lei, pentru modernizarea a circa 9.000 mp și crearea unei zone publice de agrement și recreere în orașul supranumit „Mica Romă”. Până la finalul lunii septembrie 2020, în acest municipiu emblematic de pe Valea Târnavelor vor fi realizate lucrări pentru dotarea zonei într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg.

Proiectul este finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, respectiv Prioritatea de investiții 5.2, care urmărește revitalizarea orașelor, regenerarea și decontaminarea terenurilor industriale dezafectate, inclusiv zonele de reconversie urbană. Obiectivul general al proiectului este de a asigura refuncționalizarea terenurilor și suprafețelor degradate situate în intravilanul municipiului Blaj, în vederea îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașului, reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Municipalitatea consideră că astfel se vor îmbunătăți și serviciile publice oferite utilizatorilor de parcuri și spații verzi, de terenuri de joacă și de sport la nivel urban.

Investiții la Blaj:

Concret, prin acest proiect se vor amenaja 8.848 mp din zona Parcului Veza, în termen de 15 luni de la startul lucrărilor de execuție. În urma lucrărilor va crește cu 0,79 ha suprafața zonelor verzi ale Municipiului Blaj, față de cele 36 ha curente, respectiv de la 17,15 mp zonă verde/cap de locuitor la 17,53 mp zonă verde/cap de locuitor. Dotarea zonei publice de agrement și recreere din Blaj se va realiza într-o manieră modernă, eco-eficientă și protectivă, accesibilă publicului larg și cu dizabilități, prin următoarele construcții: fântână arteziană, grupuri sanitare, alei, skatepark, mobilier specific pentru parc, spații verzi complet reamenajate, aparate de iluminat și supraveghere, sistem de irigații automatizat, racorduri la toate utilitățile necesare. Din punct de vedere funcțional, trebuie menționat faptul că vor fi montate 12 bănci, 20 coșuri de gunoi, 6 pergole, 3 cișmele, 1 loc de joacă și 10 grupuri sanitare.

”Pentru municipiul Blaj, acest proiect este deosebit de important. Investind fonduri europene în modernizarea Parcului Veza, dovedim cetățenilor noștri atât faptul că suntem interesați de dezvoltarea tuturor zonelor din oraș, dar și că ne preocupă investițiile care nu consumă foarte mult din bugetul public, dar sunt relevante pentru comunitate și pentru turiști. Din discuțiile avute cu conducerea ADR Centru știm că turismul este ramura economică prin care Regiunea Centru a depășit zone mult mai cunoscute din țară. În ceea ce priveste numărul de înnoptări din Blaj, acesta a crescut considerabil, de la 8.575 de înnoptări în anul 2013, la aproape 20.000, în 2016. Numărul turiștilor este într-o continuă creștere, fapt datorat desfășurării evenimentelor sportive și culturale, dintre care amintesc doar „Sărbatoarea Mierii” și festivalul ”Blaj Alive”, dar și datorită echipei de volei feminin pe care o sprijinim foarte mult și care este o forță la nivel european. În noul Parc Veza conceptul care a stat la baza realizării investiției constă în realizarea unei oaze verzi, naturale, cu intervenții minime asupra spațiului natural. Vom avea și o fântână arteziană cu jet din pavaj, mobilier specific pentru parc, care ține cont de cei care îl vor folosi, dar și o clădire cu destinație administrativă și grup sanitar, amplasată central, precum și un Skatepark pentru tineri, cu un traseu având diferite grade de dificultate”, a declarat domnul primar Gheorghe Valentin Rotar.

Valoarea totală a proiectului „Amenajarea unui spațiu verde în incinta imobilului înscris în CF nr 77100 – Parc Veza Blaj” este de peste 4,175 milioane lei, din care aproape 4 milioane lei sunt fonduri nerambursabile solicitate din FEDR și bugetul de stat (98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, adică 882.523,57 euro), diferența fiind reprezentantă de contribuția beneficiarului, Primăria municipiului Blaj, la cheltuielile eligibile și la cele neeligibile. Proiectul se va derula pe o perioadă de aproape 24 luni, până în data de 30 septembrie 2020. Parcurile, cu infrastructura de agrement și turism reabilitată se adreseaza tuturor categoriilor sociale și de vârstă, prezentând facilități specifice și dotări pentru recreere, sport și joacă. Edilii estimează că numărul de vizite în localitate va crește după implementarea acestui proiect.

Pe lângă această inițiativă, municipalitatea din Blaj mai are depuse spre finanțare cereri de alocare de fonduri nerambursabile prin POR 2014-2020 în domeniul investițiilor pentru modernizarea unităților de învațământ și extinderea Spitalului Municipal, pentru îmbunătățirea calității vieții populației, proiecte a căror valoare totală depășește 9 milioane euro.

„Este cel de-al treilea proiect pe care îl semnăm pe această prioritate de investiții la nivel regional, ridicând astfel valoarea sumelor atrase la circa 15 milioane lei, adică mai mult de o treime din suma alocată la nivel regional. Mai sunt încă cinci proiecte în faza precontractuală și considerăm că vom atrage toate fondurile destinate acțiunilor prin care se îmbunatățește mediul urban. Vorbind despre municipiul Blaj, vorbim despre o urbe care se dezvoltă mai repede decât media orașelor din Regiunea Centru. Aici investițiile publice sunt corelate cu investițiile private, rata șomajului s-a redus simțitor în intregul areal de pe Valea Târnavelor și rezultatele activităților edilitare sunt vizibile direct în creșterea calității vieții. În Blaj, au mai fost finanțate, prin POR 2007-2013, obiective din infrastructura publică, respectiv una dintre cele mai importante artere rutiere ale orașului. Și pentru viitor municipalitatea are pregătite proiecte, care sunt acum în faze de evaluare și de selecție, înainte de contractare. Prin această inițiativă, edilii doresc să ofere noi posibilități de petrecere a timpului liber, localnicilor și turiștilor. Acest obiectiv se alatură, în această perioadă de finanțare, proiectelor de reabilitare a parcurilor din municipiul Gheorgheni și din orașul Luduș, fapt care indică interesul autorităților publice locale de a investi și de a atrage fonduri europene pentru reabilitarea și refuncționalizarea zonelor urbane degradate. Spre deosebire de alte țări europene, România are o situație net deficitară privind suprafața medie a spațiului verde pe locuitor, aceasta devenind o problema a urbanizării actuale. Prin intermediul Prioritatii de Investiții 5.2 a Programului Operațional Regional 2014-2020 pot fi alocate fonduri nerambursabile și pentru reamenajarea și revitalizarea spațiilor publice abandonate și neutilizate, astfel încât acestea să devină spații de agrement cu funcțiuni multiple toate acestea, contribuind la îmbunătățirea mediului urban și a creșterii calității vieții locuitorilor”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

[nggallery id=6289]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO: Andra și Sarah eleve la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, calificate la etapa națională a olimpiadelor de limba engleză și logică

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Andra și Sarah eleve la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud, calificate la etapa națională a olimpiadelor de limba engleză și logică Două eleve de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” din Aiud s-au calificat la etapele naționale ale olimpiadelor de limba engleză și logică. Citește și: FOTO Rebeca, Denis și Paul, elevi la Colegiul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea