Rămâi conectat

Politică Administrație

Un nou proiect REGIO 2014-2020 la Zlatna: Centru de servicii sociale pentru vârstnicii din Țara Moților

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă investiție REGIO va prinde contur în orașul de pe Ampoi, ca urmare a semnării – de către domnul Silviu Ponoran, Primarul orașului Zlatna și de domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru – a proiectului de finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru realizarea de investiții în domeniul social.

Practic, cu fonduri totale de peste 2,8 milioane lei, se vor amenaja două centre de îngrijire fără componentă rezidențială – pentru un centru de zi și o unitate de îngrijire a vârstnicilor la domiciliu – în fosta clădire a Primăriei din centrul orașului. Proiectul ”Amenajare clădire centre sociale fără cazare pentru persoane vârstnice, oraș Zlatna” a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, în prezența domnului Ion Dumitrel, Președintele Consiliului Județean Alba și lucrările vor fi gata până în octombrie 2020.

Finanțarea este acordată în cadrul Axei Prioritare 8 a Programului REGIO 2014-2020, pentru investiții în infrastructura socială care contribuie la dezvoltare, la nivel regional și local, reducând inegalitățile în ceea ce privește starea de sănătate și promovând incluziunea socială, prin îmbunătățirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale. Obiectivul general al acestei cereri de finanțare urmărește creșterea calității vieții și facilitarea participării persoanelor vârstnice cu dizabilități, la activități recreative și de integrare socială în cadrul noului centru de zi. Concret, prin acest proiect se dorește creșterea gradului de acoperire cu servicii sociale pentru grupul vulnerabil de persoane vârstnice din zona Munților Apuseni, în special pentru cei de pe Valea Ampoiului.

”Alături de cetățenii din Zlatna am stabilit o listă concretă de priorități de la care nu avem voie să ne abatem. Că e vorba despre locuri de muncă, infrastructură rutieră, de îmbunătățirea serviciilor sociale sau de sănătate, de viața cultural-artistică, sau activități sportive, treaba noastră este să identificăm soluții și resurse pentru rezolvarea acestora. Accesăm fonduri europene acum și pentru creșterea calității serviciilor sociale oferite la nivelul orașului Zlatna. În termen de 24 luni de la semnarea contractului de finanțare vom deschide acest centru de zi pentru persoane vârstnice, și vom înființa unitatea de îngrijire la domiciliu. Vom licenția serviciile sociale prestate, respectiv pentru centru de zi și unitate de îngrijire la domiciliu, în termen de 6 luni de la finalizarea implementării proiectului. Suntem siguri că, prin această investiție vom crea un cadru de confort pentru vârstnicii noștri din Zlatna și zona adiacentă”, a declarat domnul Silviu Ponoran în momentul semnării acestui proiect.

Locul de implementare a proiectului este în centrul orașului Zlatna, pe Calea Moților nr. 12, unde a funcționat Primăria orașului. Această clădire neutilizată și degradată va fi transformată în centru de zi, iar o parte din cetățenii întregului oraș vor beneficia de serviciile unității de îngrijire la domiciliu, nou înființate. Se estimează că peste 40 de persoane vor beneficia direct, începând cu luna noiembrie a anului viitor, de o infrastructură socială de zi reabilitată și modernizată, precum și de noile servicii de îngrijire. Pentru cel puțin încă 100 dintre persoanele vârstnice ale zonei, serviciile echipei din cadrul acestei asociații vor fi extrem de importante pentru un trai decent. Investițiile în dotările necesare infrastructurii sociale contribuie la dezvoltarea operaționalității la nivel local, reducând inegalitățile și îmbunătățind accesul la servicii de calitate în domeniu. Valoarea totală a proiectului este de 2.811.395,63 lei, din care 2.715.417,73 lei (peste 600.000 euro) fiind fonduri nerambursabile, restul provenind din contribuția beneficiarului.

”Investițiile în domeniul social în orașele mici și cu resurse limitate sunt mai mult decât necesare. Administrația publică din Zlatna utilizează eficient această pârghie a parteneriatului și noi conlucrăm deja pe un proiect de infrastructură medicală. Creșterea calității serviciilor sociale, a implicării în activități de zi și a îngrijirii la domiciliu trebuie să ducă la creșterea calității vieții vârstnicilor. Vrem să asigurăm seniorilor noștri o viață cât mai puțin stresantă, pentru a dovedi că suntem aproape de nevoile lor și astfel le și mulțumim oarecum pentru contribuția lor de-a lungul timpului la dezvoltarea întregii noastre societăți”, a declarat domnul președinte Ion Dumitrel.

Derularea investiției va presupune realizarea lucrărilor de reabilitare a clădirii fostei primării, în sensul refacerii tuturor branșamentelor la utilitățile edilitare stradale, precum și a instalațiilor interioare, inclusiv a încălzirii centrale. Pentru noua funcțiune se vor utiliza resurse de energie regenerabilă, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice și a unui sistem de panouri solare, corelate cu implementarea unui sistem de management energetic al clădirii. Se vor face lucrări de reabilitare termică a anvelopei, a sistemului de încălzire și furnizare a apei calde de consum, se vor schimba instalațiile electrice și se vor reface împrejmuirile, dar și alte amenajări în incintă, inclusiv mutarea accesului principal.

Clădirea reabilitată va avea o zonă medicală: cu un cabinet medical, o sală recuperare și un cabinet de consiliere (psihologic), dar și o zonă de recreere cu bibliotecă, sală de lectură și o sală multifuncțională. La acestea se adaugă o zonă de servit masa și spații anexe. În cadrul centrului de zi, vor fi prestate o serie de servicii specifice precum: consiliere psihosocială și informare, consiliere juridică, terapii de recuperare și relaxare, organizare și implicare în activități comunitare și culturale, asistență și suport pentru familia persoanei vârstnice.

În ceea ce privește unitatea de îngrijire la domiciliu, se are în vedere prestarea următoarelor tipuri de servicii: ajutor pentru realizarea activităților de bază ale vieții zilnice, consiliere familială, integrare socială și participare, informare, evaluare, îngrijire personală, terapii de recuperare, îngrijiri medicale, activități de adaptare la mediul ambiant.

”Avem deja patru contracte de finanțare pe această axă, a căror valoare totală cumulată depășește 11 milioane lei și sperăm să atragem și mai multe resurse nerambursabile pentru îmbunătățirea calității vieții vârstnicilor noștri. Aceste aspecte dovedesc interesul edililor în atragerea de fonduri europene pentru binele comunității. Starea de sănătate a populației în fostele orașe monoindustriale, cum este și Zlatna, nu este una foarte bună, iar investițiile în domeniul social sunt mai mult decât necesare. Pentru această perioadă, sunt contractate atât investiții la reabilitarea Spitalului cât și, de acum, în dezvoltarea facilităților de zi pentru vârstnici. Reprezentanții administrației publice locale, a căror atribuție este și de a monitoriza direct și de a susține creșterea calității serviciilor sociale, sunt interesați de creșterea calității vieții vârstnicilor”, a precizat, după evenimentul de semnare a acestui contract de finanțare, domnul Simion Crețu, Director general ADR Centru. (Z.U.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire

Bogdan Ilea

Publicat

în

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire Cei aproximativ 300 de elevi care învață la școala din Șugag urmează să beneficieze de condiții de reabilitare după ce primăria a lansat în SEAP proiectul „Reabilitare moderată a clădirilor publice – Clădirea Școlii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea