Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un medic din Alba, judecat pentru prescrierea unor medicamente echivalente drogurilor, condamnat definitiv la 1 an de închisoare cu amânarea executării

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Medicul din Cugir judecat pentru infracțiunea de prescriere a unor medicamente echivalente drogurilor, fără a fi necesar, a fost condamnat definitiv la 1 an de închisoare, cu amânarea executării pedepsei.

Sentința definitivă a fost pronunțată la Curtea de Apel Alba Iulia în 29 mai 2019. La instanța de fond, medicul B. Anton Ștefan a primit 9 luni de închisoare, tot cu amânarea executării, pe o perioadă de 2 ani.

”Aplică inculpatului B. A. Ș. pedeapsa principală de 9 luni închisoare la care adaugă sporul obligatoriu de 3 luni închisoare, inculpatul urmând a executa pedeapsa de 1 an închisoare. Aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal pe o perioadă de 1 an.

Aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b şi g din Codul penal. Menţine soluţia de amânare a aplicării pedepsei precum şi restul dispoziţiilor din sentinţa penală apelată, în măsura în care nu contravin prezentei decizii”, se precizează în minuta deciziei de la Curtea de Apel.

Instanţa a mai dispus desfiinţarea celor 153 de prescripţii medicale întocmite în fals de către inculpat şi l-a obligat pe acesta la cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Potrivit celor reţinute în rechizitoriu, medicul de familie B. Anton Ştefan a prescris, în perioada ianuarie 2014 – martie 2015, mai multor pacienţi, pe baza reţetelor medicale întocmite, medicamente asimilate drogurilor de mare risc, fără ca acestea să fie necesare din punct de vedere medical, iar medicamentele respective au fost ulterior ridicate de la farmacie de către alte persoane cărora le erau necesare pentru tratarea unor boli de care sufereau.

De asemenea, în rechizitoriu s-a mai menţionat că în perioada 2014-2016, medicul, ”aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ocazia întocmirii unui număr de 153 reţete medicale, a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la diagnosticul stabilit unor pacienţi, prescriindu-le anumite medicamente, care ulterior au fost ridicate de către alte persoane”. Instanța a mai dispus anularea tuturor rețetelor prescrise în fals.

Pe un număr de 13 reţete a fost prescris şi apoi eliberat compusul ”codeine fosfat”, substanţă considerată drog de mare risc. Casa de Asigurări de Sănătate Alba a înregistrat un prejudiciu material în sumă de 9.850,25 lei, care a fost acoperit integral de către inculpat.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea