Rămâi conectat

Actualitate

Un frumos exemplu civic! Un român lăudat de autoritățile italiene, după ce a reparat voluntar parcul localității în care locuiește

Darius BUZGURE

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Un român lăudat de autoritățile italiene, după ce a reparat voluntar parcul localității în care locuiește

Ion Toma, un român stabilit în Italia, a fost lăudat de autoritățile comunale din Oliveri, situată în Provincia Messina, Sicilia, după ce a reparat pro bono parcul localității în care locuiește, potrivit postării de Facebook autorităților locale.

Acesta a cerut autorizație de la primăria Oliveri să curețe parcul, să planteze flori, să taie iarba și să decoreze spațiile dintre copaci.

„Spiritul civic nu are cetățenie, ci sălășluiește în sufletul fiecăruia dintre noi”, au scris reprezentanții Primăriei din Oliveri pe Facebook, unde au publicat mai multe fotografii cu rezultatele muncii românului nostru.

Bărbatul este șomer și nu are dreptul la „venitul de cetățenie” – un tip de ajutor social în Italia.

Potrivit postării Primăriei Oliveri, Ion Toma a vizitat parcul și apoi a cerut autorizație să îl curețe și să îl renoveze.

Redăm mai jos textul postării:

«Ion nu este din Oliveri. Louiește aici de puțin timp. Ca să fim sinceri, nici măcar nu este italian: el vine din România. Este unul dintre noii numeroși cetățeni „de import”, primiți cu dragoste în comunitatea noastră.

De ceva timp este interesat de inițiativele noastre și luptă alături de noi pentru frumusețea locurilor și a decorului urban.

„În această perioadă sunt șomer, am mult timp liber și aș vrea să fac ceva. Aș dori să creez noi spații verzi, cu flori.”

Ion nu are un loc de muncă deocamdată. El este șomer de ceva timp și nu are dreptul la „venitul de cetățenie” (tip de ajutor social în Italia – n.r.). Din fericire, spiritul civic nu are cetățenie, ci sălășluiește în sufletul fiecăruia dintre noi. El plutește într-o realitate paralelă și nu-i pasă de pașaportul de origine.

Cu câteva zile în urmă, a vizat parcul de joacă pentru copii.

„Aș vrea să obțin autorizația de a tăia iarba în parcul de joacă pentru copii.”

Autorizație acordată. Și în mare grabă.

Dacă în aceste zile veți vedea un bărbat brunet printre topogane și copii, nu vă faceți griji. Este unul dintre noi. Un prieten.

Cineva a propus ca cetățenia să fie atribuită după o examinare a cunoștințelor de istorie, legislație și limbă italiană. Ca și cum un bun cetățean se poate distinge de cantitatea de cuvinte pe care le poate pronunța!

În așteptarea unei mutații genetice care să elimine din societatea noastră prejudecățile, îi mulțumim prietenului nostru Ion că a ales singura cale posibilă către o adevărată integrare: respectul pentru locuri și oameni.»

Cetățenii italieni au comentat aducând laude românului. „Fotografii care singure valorează cât o mie de cuvinte!”, a comentat un localnic la postarea primăriei.

sursa: digi24


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pentru ce vehicule NU mai e nevoie de ITP. Ce mașini trebuie să facă ITP-ul la 6 luni – lege adoptată în Parlament Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 3/2024 pentru modificarea unor acte normative din domeniul transportului rutier. Astfel, sunt exceptate de la obligaţia de a efectua inspecţia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea