Un escroc a lăsat doi bătrâni din județul Alba fără 6000 de lei. Metoda prin care i-a convins că se schimbă banii

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Metoda aplicată este una originală. Împreună cu o altă persoană s-a deplasat cu un autoturism pe raza comunei şi a oprit maşina în apropierea locuinţei persoanelor vătămate.

Bărbatul a coborât din autoturism şi a intrat singur în curtea vârstnicilor. Iniţial a întrebat dacă au o vacă de vânzare, iar la răspunsul negativ al acestora a întrebat dacă ştiu că în noaptea respectivă se schimbă banii, şi că o parte nu vor mai fi în circulaţie.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Din răspunsul acestora şi-a dat seama că cei doi nu cunosc aspecte de acest gen, dar nici nu exclud o astfel de posibilitate. Infractorul le-a convins pe persoanele vătămate de acest aspect, şi prezentându-le totodată împrejurarea mincinoasă că a lucrat la bancă, că a vorbit la primărie şi le poate facilita astfel schimbarea banilor pe care-i aveau în termen util, le-a convins să-i aducă economiile băneşti pe care le aveau, în total suma de 6.000 lei. Având banii în mână şi pentru a-l îndepărta pe bărbatul în vârstă de 85 de ani, i-a solicitat acestuia să-i aducă un pix pentru ca să noteze anumite serii ale bancnotelor. În acest timp a părăsit curtea vârstnicilor, s-a urcat în autoturism şi a plecat din sat.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Modul de operare utilizat de inculpat pentru a induce în eroare persoanele vătămate, precum şi valoarea prejudiciului cauzat, rezultă fără dubii din coroborarea declaraţiilor date de părţi în cursul urmăririi penale. În acest sens, reţinem că atât persoanele vătămate, cât şi inculpatul au relatat că, acesta din urmă le-a convins pe persoanele vătămate de faptul că în noaptea respectivă urma să se schimbe banii, prezentându-le totodată împrejurarea mincinoasă că a lucrat la bancă, că a vorbit la primărie şi le poate facilita astfel schimbarea banilor pe care-i aveau în termen util, i-a convins să-i aducă economiile băneşti pe care le aveau, în total suma de 6000 lei. Autorul, Jelea Titus, este recidivist fiind condamnat pentru infracţiuni de furt calificat, tâlhărie şi mai multe infracţiuni de înşelăciune, fiind liberat din ultima pedeapsă de 9 ani închisoare pentru infracţiuni de furt în iunie 2015, cu rest de 1.732 zile de închisoare. A recunoscut săvârşirea infracţunii, dar acest lucru nu l-a scăpat de pedeapsă în regim de detenţie.

”Inculpatul a fost identificat de altfel de către martorul Ş.M.V. ca fiind persoana care a ieşit din curtea persoanelor vătămate la data de 24.01.2018 şi a urcat şi a urcat într-un autoturism de culoare roşie, combo, cu volan pe dreapta şi numere de înmatriculare străine. Totodată, reţinem că prin încheierea nr. 1/29.01.2018 a judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Caransebeş, într-o altă cauză, a fost admisă cererea privind supravegherea tehnică a terminalelor mobile folosite de inculpat şi numitul Tilişcă, iar în urma analizării datelor de trafic obţinute, prin raportul de analiză operaţională privind apelurile efectuate la data de 24.01.2018 de inculpat şi suspect s-a concluzionat aceştia s-au aflat împreună, traversând judeţul Alba în intervalul orar 15.11 – 17.18”, se precizează în hotărârea Judecăîtoriei Aiud. Bărbatul a fost condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, la care se adaugă şi cele 2.049 de zile din pedeapsa anterioară. De asemenea, a fost admisă acţiunea civilă pentru ca cei doi soţi să îşi poată recupera suma de 6.000 de lei.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419