Un deputat le pune gând rău jandarmilor. Cu ce propunere legislativă se va adresa colegilor din Parlamentul României

Un deputat de la PNL, Matei Dobrovie, vine cu o propunere de modificare a Legii de organizare și funcționare a Jandarmeriei Române. Schimbarea ar face referire la detalierea modului în care se pot folosi, de către jandarmi, mijloacele de imobilizare sau de constrângere, respectiv obligativitatea forțelor de ordine de a avertiza, în prealabil, cetățenii de folosirea gazelor lacrimogene.

„Pentru că evenimentul sinistru de la 10 august, cu oameni pașnici bătuți și gazați de jandarmi, nu trebuie să se mai repete niciodată, propun modificarea legii jandarmeriei, astfel încât cetățenii să fie protejați de abuzurile forțelor de ordine. La un an de la 10 august, vinovații pentru abuzuri sunt astăzi răsplătiți cu funcții, în loc să fie pedepsiți.

Modificarea și completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române vizează detalierea modului gradual în care pot fi folosite mijloacele de imobilizare sau de constrângere pentru a împiedica eventualele abuzuri față de cetățenii pașnici, precum și trecerea arbitrară dincolo de măsurile necesare pentru neutralizarea acțiunilor ilegale și imobilizarea persoanelor agresive”, arată un mesaj publicat, pe Facebook, de deputatul PNL Matei Dobrovie.

Potrivit acestuia, propunerea urmărește să instituie o ordine de folosire a armamentului din dotarea forțelor de ordine, în funcție de numărul de persoane care pot fi afectate, precum și de natura armamentului, criterii care să asigure respectarea principiului proporționalității între intervenția jandarmilor și pericolul reprezentat de persoanele turbulente. De asemenea, înainte de folosirea mijloacelor de protecție și de imobilizare se va proceda la îndepărtarea din mulțime a femeilor cu semne vizibile de sarcină, a persoanelor cu semne vădite de invaliditate și a copiilor.

„Cetățenii trebuie să primească garanții suplimentare privind respectarea principiilor de drept și ocrotirea interesului, vieții, integrității și sănătății lor. Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat în Constituția României. Substanțele iritant-lacrimogene folosite în Piața Victoriei pe 10 august au avut efecte negative asupra sănătății participanților la miting, care au durat mai multe zile, și nici medicii nu au știut ce fel de substanțe au fost folosite împotriva lor”, potrivit sursei citate.

Pentru evitarea acestor situații pe viitor, inițiativa propune ca în cazul folosirii substanțelor iritant-lacrimogene sau a mijloacelor genistice, să se includă în mesajele de avertisment și de somație informații despre componența acestor substanțe și despre efectele pe care le pot avea asupra sănătății, transmite Dobrovie.

„Jandarmeria Română trebuie să rămână un garant al democrației constituționale, care acționează pentru protecția și siguranța cetățenilor, pentru asigurarea și restabilirea ordinii publice, nu un instrument de represiune arbitrară, indiferent de puterea politică de la un moment dat”, mai arată mesajul.

sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...