Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Un albaiulian, primul și singurul primar român din Spania, reales pentru un nou mandat: încrederea spaniolilor, singura răsplată

Unirea Ziarul

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Albaiulianul Aurel Truță, primul și singurul primar român din Spania, reales pentru un nou mandat: încrederea spaniolilor, singura răsplată!

Albaiulianul Aurel Truță, singurul primar român din Spania, și-a revalidat scaunul în primăria din Páramo de Boedo, un oraș din provincia Palencia cu 126 de locuitori, la alegerile din mai 2019. Nu numai că a câștigat încrederea alegătorilor spanioli pentru a doua oară consecutiv, ci a reușit să obțină majoritatea absolută a voturilor.

Deviza sa, aceea că ”primarii trebuie să facă management, nu politică”, s-a dovedit din nou câștigătoare. El a candidat pentru al doilea mandat pentru a-și  putea finaliza proiectele demarate în primul mandat. Le-a cerut vecinilor și oamenilor din micuța comunitate spaniolă în care trăiește să îi acorde încrederea și aceștia l-au votat fără să ezite. La alegerile din 27 mai 2019, Partidul Popular (PP) – partidul care l-a susținut pe Aurel Truță, a reușit să câștige 4 din cei 5 consilieri locali aleși iar pe Aurel l-au votat 59 din cei 102 alegători care s-au prezentat la vot. Aurel Truță are 42 de ani,  este tatăl a doi copii, de 3 și 10 ani, și deține o mică firmă de construcții.

A plecat din România în urmă cu 20 de ani iar de 12 ani este stabilit cu familia în Páramo de Boedo. Nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge primar într-o țară străină, la 3.000 km de orașul natal. În primul său mandat, numărul locuitorilor a crescut de la 98 la 126 în principal datorită îmbunătățirii condițiilor de locuire și de viață.

Spune că a obținut ”mai mult sau mai puțin” tot ce avea în minte când s-a angajat în această aventură. ”Și ceva mai mult decât a fost planificat”, adaugă el. Printre realizările sale se evidențiază modernizarea sistemului de canalizare în localitatea aparținătoare Zorita del Páramo, care ”avea țevi foarte vechi”; lucrările de reabilitare a bisericii Fecioarei Nașterii; amenajarea drumului dintre Páramo de Boedo și Villaneceriel; sau curățarea cursului râului Boedo, care aștepta o toaletare de mai bine de 30 de ani. Dar cel mai mândru se declară de faptul că în primul său mandat, orașul pe care îl conduce a crescut și că s-au născut doi copii, inclusiv fiica sa.

”Este foarte plăcut să vezi că oamenii te iubesc”, spune Aurel Truță, aceasta fiind de altfel singura răsplată pe care o poate primi ca primar într-un oraș mic, deoarece în Spania, edilii comunităților mai mici de 5000 de locuitori nu primesc salarii sau remunerații și nici nu pretind asta.

El a decis să candideze pentru a putea finaliza proiectele pe care le-a început în primul său mandat, proiecte importante pentru locuitorii micuțului oraș spaniol: clădire multifuncțională unde se află primăria și cabinetul medicului, iluminatul cu LED-uri în singurul nucleu urban unde acesta lipsește și finalizarea rețelei de aprovizionare a orașului Zorita.

La acestea se adaugă continuarea eforturilor pentru menținerea unor servicii de bază, precum cabinetul medicului sau transportul, astfel încât copiii să poată frecventa școala în altă localitate.

Páramo de Boedo, localitatea din provincia nordică Palencia, care l-a adoptat pe Aurel Truţă în urmă cu mai bine de 12 ani, este formată aproape 100% din cetăţeni spanioli. Prima dată aceştia i-au acordat încredere deplină lui Aurel Truţă în 2015, văzându-l om gospodar, întreprinzător şi de încredere, fără a conta faptul că e român şi faima nu tocmai bună pe care unii dintre concetăţenii noştri şi-au făcut-o în ţările Europei.

Primul primar român din Spania a trecut prin aceleaşi etape şi greutăţi precum majoritatea românilor care au ales să se stabilească aici, până la momentul în care a acceptat să intre în cursa electorală, la insistențele vecinilor.

A lucrat în agricultură, în restaurante şi în construcţii. Aurel Truţă a plecat în Spania în 1999 în principal din cauza salariilor mici din România acelor vremuri. După ce a locuit în Benidorm şi Alcalá de Henares, unde a înfiinţat un bar cu numele ”Apulum”, Aurel Truţă s-a stabilit în provincia Palencia, unde a cumpărat o casă în care trăieşte și în zi de astăzi împreună cu soţia lui, Mirela Emilia, şi cele două fetiţe ale lor.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 MAI 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea