Rămâi conectat

Ştirea zilei

Tudor Ponoran din Zlatna a câștigat un proces împotriva ANAF. Judecătoria Alba Iulia a anulat o amendă de 9.000 de lei

Dragoş Suciu

Publicat

în

Judecătoria Alba Iulia a decis anularea unui proces verbal de contravenție, în cuantum de 9.000 de lei, emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unui control operativ efectuat la Restaurantul ”Leul de Aur” din orașul Zlatna.  

Tudor PonoranÎn urma controlului s-a constatat că nu toate facturile de prestări servicii cazare și masă au fost încasate prin aparatul de marcat electronic fiscal, ci pe baza de chitanțe.

Pe fond, Judecătoria Alba Iulia a admis în parte plângerea consilierului juridic Tudor Ponoran, în calitate de petent, îndreptată împotriva ANAF – Direcția Regională Antifraudă Sibiu, în calitate de intimat, iar amenda a fost înlocuită cu avertisment. Decizia nu este definitivă.

”În ceea ce privește chitanța, aceasta este un document care justifică primirea unei sume de bani. Constituie un act juridic justificativ de înregistrare a sumelor încasate în registrul de casă și în contabilitate, un document care justifică depunerile de numerar la bancă, ce cuprinde denumirea băncii și a deponentului, suma depusă, o scurtă explicație ce reprezintă suma și monetarul. Documentul emis cu ocazia vânzărilor produselor cu plata în numerar include în preț și taxa pe valoare adăugată”, se arată în cererea de chemare în judecată a consilierului juridic Tudor Ponoran, care este și copreședinte TNL Alba.

În fapt, Tudor Ponoran a arătat că, prin eliberarea unei facturi, se înregistrează un venit impozitabil, la fel ca și în cazul eliberării unui bon fiscal, iar statul român nu a fost prejudiciat.

”Considerăm că stabilirea, prin OUG nr. 28/1999, de contravenții atât de mari sub forma unor neregularități în eliberarea de bonuri, în măsura în care chitanța este permisă în sistemul nostru fiscal, reprezintă un abuz și o intruziune nepermisă în gestiunea unor agenți economici privați, deci o încălcare a principiilor constituționale a economiei de piață, în care gestiunea fiecărui agent se realizează fără intervenția statului”, se mai arată în cererea de chemare în judecata.

Decizia a fost publicată pe portalul instanței luni, 7 decembrie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea