Tudor Ponoran din Zlatna a câștigat un proces împotriva ANAF. Judecătoria Alba Iulia a anulat o amendă de 9.000 de lei

Judecătoria Alba Iulia a decis anularea unui proces verbal de contravenție, în cuantum de 9.000 de lei, emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în urma unui control operativ efectuat la Restaurantul ”Leul de Aur” din orașul Zlatna.  

Tudor PonoranÎn urma controlului s-a constatat că nu toate facturile de prestări servicii cazare și masă au fost încasate prin aparatul de marcat electronic fiscal, ci pe baza de chitanțe.

INFORMARE COVID-19

Pe fond, Judecătoria Alba Iulia a admis în parte plângerea consilierului juridic Tudor Ponoran, în calitate de petent, îndreptată împotriva ANAF – Direcția Regională Antifraudă Sibiu, în calitate de intimat, iar amenda a fost înlocuită cu avertisment. Decizia nu este definitivă.

”În ceea ce privește chitanța, aceasta este un document care justifică primirea unei sume de bani. Constituie un act juridic justificativ de înregistrare a sumelor încasate în registrul de casă și în contabilitate, un document care justifică depunerile de numerar la bancă, ce cuprinde denumirea băncii și a deponentului, suma depusă, o scurtă explicație ce reprezintă suma și monetarul. Documentul emis cu ocazia vânzărilor produselor cu plata în numerar include în preț și taxa pe valoare adăugată”, se arată în cererea de chemare în judecată a consilierului juridic Tudor Ponoran, care este și copreședinte TNL Alba.

În fapt, Tudor Ponoran a arătat că, prin eliberarea unei facturi, se înregistrează un venit impozitabil, la fel ca și în cazul eliberării unui bon fiscal, iar statul român nu a fost prejudiciat.

”Considerăm că stabilirea, prin OUG nr. 28/1999, de contravenții atât de mari sub forma unor neregularități în eliberarea de bonuri, în măsura în care chitanța este permisă în sistemul nostru fiscal, reprezintă un abuz și o intruziune nepermisă în gestiunea unor agenți economici privați, deci o încălcare a principiilor constituționale a economiei de piață, în care gestiunea fiecărui agent se realizează fără intervenția statului”, se mai arată în cererea de chemare în judecata.

Decizia a fost publicată pe portalul instanței luni, 7 decembrie.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

2 Comentarii

Lurtich 8 decembrie 2015 at 16:20

Felicitari. Oamenii corecti nu trebuie sa fie intimidati de controale . Evaziunea trebuie pedepsita, nu si procedurile gresite, sau amenzi pentru acte neefectuate 100% bine.

Adi 9 decembrie 2015 at 14:00

Noroc cu taticu 😉

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...