Rămâi conectat

Actualitate

Trucuri care te pot ajuta să te lași de fumat: Cum îți poate folosi un pahar cu apă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Trucuri care te pot ajuta să te lași de fumat: Cum îți poate folosi un pahar cu apă

În țara noastră se fumează zilnic peste cinci milioane de pachete de ţigări. Pe lângă dependenţa fizică, de nicotină, fumătorii sunt dependenţi şi psihic de ţigară. Țigările sunt percepute ca un fel de refugiu, iar astfel gesturile şi ritualurile asociate fumatului sunt foarte greu de lăsat în urmă. Există însă câteva trucuri care te pot ajuta.

Un fumător încearcă de opt până la 11 ori să se lase de fumat, până când reuşeşte. De aceea, pentru foarte mulţi fumători, psihoterapia este esenţială în drumul spre lăsarea în urmă a dependenţei.

Mădălina Gheram-Popescu, psiholog: Eu obişnuiesc să vorbesc cu pacienţii despre o relaţie pe care ne-o formăm în foarte mulţi ani, o relaţie cu ţigara. Pentru că ţigara ne-a susţinut, nu ne-a judecat, ne-a fost aproape. Prima dată trebuie să conştientizeze momentele în care au cea mai mare tendinţă de a fuma.

Medicaţia prescrisă de specialişti ajută la reducerea simptomelor sevrajului fizic, suficient cât fumătorul să găsească resurse pentru a depăşi şi blocajul psihic.

Dr. Magda Ciobanu, coordonator program naţional Stop Fumat: Nu mai ai acea nevoie imperioasă, nu mai eşti aşa agitat, ai un calm fizic suficient pentru ca să îţi faci un anumit plan: ce fac dimineaţa, ce fac după ce mănânc, ce fac atunci când am diverse obiceiuri legate de fumat?

Mădălina Gheram-Popescu, psiholog: Este îngrijorarea: OK, o să mă îngraş oare? Și răspunsul este Da. Dacă după o să înlocuiesc gestul acesta cu două, trei cutii de bomboane, pentru că sunt bune și ne creează o plăcere minunată, o să mă îngraș. În schimb, curățăm niște morcovi, îi tăiem lung, curățăm ardei sau castravete, ce legumă îmi place mie și mi le pun lângă mine cu puțina lămâie. Când îmi vine să fumez, să iau o țigară, îmi amintesc de un morcov și îl ronțăi.

Un alt truc este înlocuirea pauzei de ţigară cu o pauză pentru consumul unui pahar de apă. Pe piaţa medicinii alternative au apărut o mulţime de produse destinate renunţării la fumat, de la acupunctură şi hipnoză până la ceaiuri şi suplimente din plante. Cele mai multe dintre acestea nu au nicio bază ştiinţifică.

Dr. Magda Ciobanu, coordonator program naţional Stop Fumat: Or, cum în cazul unei boli cronice pentru care amâni momentul tratamentului corect şi acea boală se agravează, la fel şi în cazul fumatului, poate să fie mai dificil omului să se lase de fumat.

Singurele modalităţi dovedite ştiinţific pentru renunţarea la fumat, în mod sănătos, sunt psihoterapia şi terapia medicamentoasă care reduce simptomele sevrajului.

Nu uitați că tutunul afectează întreg organismul. Nu doar plămânii sunt afectați, ci și creierul, stomacul, inima ori aparatul reproducător. Așadar, dacă nu reușiți să vă lăsați, cereți ajutor specializat.

Sursa Digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită până la 31 decembrie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Plafonarea prețurilor la alimentele de bază ar putea fi prelungită până la 31 decembrie 2024 Marcel Ciolacu, premierul României,  a declarat, luni, că susține amendamentul care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor de bază până la 31 decembrie 2024. „Susțin amendamentul depus astăzi în Parlament de PSD, amendament care prelungește plafonarea adaosurilor la prețurile alimentelor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea