Rămâi conectat

Economie

Tribunalul București obligă Ministerul Culturii să facă public protocolul pe care îl are cu Roșia Montană Gold Corporation

Publicat

în

Prima instanță, în care s-a judecat pe fond solicitarea ActiveWatch în baza legii accesului la informații de interes public, de a avea acces la protocolul de cooperare pentru protejarea şi restaurarea patrimoniului cultural naţional semnat de către Institutul Naţional al Patrimoniului cu SC Roşia Montană Gold Corporation SA, a cerut INP să facă public documentul cu pricina.

Decizia secției de contencios a Tribunalului București comunicată pe 25 martie 2013:

„Admite acţiunea formulată de reclamanta Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei împotriva Institutului Naţional al Patrimoniului. Obligă pârâta să pună la dispoziţia reclamantei informaţia de interes public solicitată prin adresa nr. 85/11 ianuarie 2012, respectiv să comunice acesteia o copie a protocolului de cooperare pentru protejarea şi restaurarea patrimoniului cultural naţional semnat de către pârâtă cu SC Roşia Montană Gold Corporation SA. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 25 martie 2013.”

Potrivit ActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei,în anul 2011 Ministrul culturii, Kelemen Hunor a afirmat că relația cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a înregistrat un progres important pentru patrimoniul cultural din România și în particular pentru cel de la Roșia Montană. Concret, domnia-sa vorbea despre angajamentul RMGC de a dona 70 de milioane dolari** Ministerului Culturii pentru recuperarea patrimoniului de la Roșia Montană. Ulterior, ministrul Kelemen a menționat chiar creșterea acestei sume la dublul ei – 140 de milioane de dolari. Documentul – ”Protocolul”*** – în baza căruia urma să fie făcută donația de 70 de milioane de dolari nu a fost, însă, făcut public. Au ajuns, totuși, în presă, pe căi neoficiale, presupuse versiuni ale respectivului document. Dacă ele sunt veridice, atunci „Protocolul” este un document nelegal: pe de o parte, prin documentul respectiv, RMGC se angajează să doneze cele 70 de milioane de dolari, dar parte din această sumă nu poate fi donată o dată ce există o obligație legală pentru companie să achite (nu să doneze) statului o sumă de 25,7 milioane dolari. Apoi, donația efectivă este condiționată de obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare pentru demararea Proiectului de exploatare a aurului la Roșia Montană și de începerea efectivă a exploatării. Or’, asemenea condiții presupun că Ministerul Culturii să-și asume decizii care depind de alte instituții publice și, la limită, chiar de instanțele de judecată – odată ce, în prezent, proiectul este oprit din cauza unei sentințe. Mai mult, o altă clauză precizează că RMGC va plăti suma numai dacă va avea banii. Pentru a-l putea, însă, ataca în instanță, e nevoie de documentul autentic. Din acest motiv, la începutul anului 2012, ActiveWatch a solicitat Protocolul în baza legii accesului la informații de interes public. Într-o primă rundă de corespondențe, Ministerul Culturii a declarat că nu deține documentul – pentru Minister a semnat Institutul Național al Patrimoniului (INP), o structură aflată în subordinea Ministerului. Apoi, INP a refuzat să-l facă public pe motiv că este secret, el fiind protejat ca un contract comercial. Este relevant pentru a aprecia politicile succesivelor guverne în raport cu Roșia Montană faptul că acest argument a fost transmis după ce la conducerea Ministerului Culturii se instalase actualul ministru, Daniel Barbu”.

Electrica Furnizare Discount

foto arhivă

Publicitate

Economie

Făcut mereu exact așa cum trebuie, Fragedo este „Cea mai de încredere marcă de carne”, în topul încrederii acordate de părinți brandurilor care se adresează și copiilor, Forbes Brands for Kids

Publicat

în

Făcut mereu exact așa cum trebuie, Fragedo este „Cea mai de încredere marcă de carne”, în topul încrederii acordate de părinți brandurilor care se adresează și copiilor, Forbes Brands for Kids

București. 26 noiembrie 2021. Fragedo, brand emblemă al companiei TRANSAVIA, a fost desemnat „Cea mai de încredere marcă de carne” în cadrul evenimentului Summit Forbes Brands for Kids, ediția 2021. Premiile au fost acordate în baza studiului realizat de Forbes România și Institutul D&D Research care a investigat siguranța, calitatea și încrederea de care se bucură produsele care se adresează copiilor.

Fragedo, cel mai popular brand din categoria sa, a primit premiul pentru Cea mai de încredere marcă de carne, confirmând din nou că se află mereu în topul preferințelor consumatorilor români datorită calității sale, la cel mai înalt nivel, încă de la lansare.

„Pentru noi, la TRANSAVIA, fiecare copil este important și ne dorim ca ei să aibă toate condițiile ca să se dezvolte sănătos și armonios, iar o recunoaștere precum cea pe care FRAGEDO o primește odată cu premiul „Forbes #1 Brand for Kids la categoria Marcă de carne” înseamnă încă o confirmare că facem lucrurile exact așa cum trebuie. Încrederea de care ne bucurăm din partea consumatorilor, în special a părinților care includ puii Fragedo în alimentația copiilor lor, are la bază promisiunile pe care le ținem zi de zi: siguranța garantată și calitatea superioară a produselor noastre, gustul mereu același, onestitatea și transparența comunicării noastre”, afirmă Theodora Popa, Vicepreședinte TRANSAVIA.

Electrica Furnizare Discount

Făcut mereu exact așa cum trebuie, puiul Fragedo asigură consumatorilor mereu calitate premium. Hrăniți 100% cu cereale din fermele proprii TRANSAVIA, sunt apreciați pentru frăgezime și savoare de cei mai exigenți consumatori, având mereu același gust și aceeași calitate, cu valoare nutrițională superioară, indiferent în care dintre variante sunt aleși și gătiți de consumatori.

Strategia, de la bob la furculiță, consolidează poziția de lider de piață pe care TRANSAVIA o onorează cu produse de cea mai înaltă calitate, la standarde certificate de siguranță alimentară, fiind singurul producător care își crește singur toți puii în ferme proprii, de incubație și de creștere, folosind hrană vegetală provenită din cele 10 000 de hectare cultivate prin divizia proprie de ferme vegetale.

În cadrul evenimentului Summit Forbes Brands for Kids au fost dezbătute subiecte de actualitate ce țin de alimentație, îngrijire, sănătate și stil de viață și au fost premiate brandurile care excelează în termenii responsabilității și ai adecvării la cerințele familiei românești contemporane.

Citește mai mult

Economie

În cartierul Ampoi din Alba Iulia au fost identificate multiple probleme la punctele de colectare a deșeurilor (P)

Publicat

în

Începând cu 1 decembrie 2021 Asocierea RER Vest-RETIM preia colectarea și transportul deșeurilor municipale din Alba Iulia. Pentru a cunoaște situația reală din teren și în vederea pregătirii temeinice, reprezentanții asocierii efectuează verificări la punctele de colectare, operate încă de actualul salubrist.

Astfel, în cursul dimineții de 25 noiembrie 2021 au fost realizate monitorizări în cartierul Ampoi din Alba Iulia, atât la platformele din zonele de blocuri, cât și la case individuale. Din păcate, la aproape toate cele 35 puncte de colectare verificate au fost găsite multiple probleme. Acest lucru demonstrează că sistemul actual nu este funcțional, fiind identificate în special multe deșeuri abandonate lângă containere.

Câteva adrese cu probleme deosebite:

Electrica Furnizare Discount

-Strada Livezii, nr. 46 și 71
-Strada Orizontului, nr 8
-Strada Ampoiului, nr 4
-Strada Arieșului, nr. 9
-Strada Emil Racoviță, nr 54

Pe lângă platformele de la blocuri au fost verificate și pubelele negre de la zona de case de pe Strada Tudor Vladimirescu, pentru care astăzi a fost zi de colectare.

Galerie foto completă de la toate punctele poate fi consultată aici https://drive.google.com/drive/folders/1dP89A3beEkI0F5o3SOyAqDMOXu_KcuJ4?usp=sharing

Principalele neconformități constatate atât la blocuri, cât și la case sunt următoarele:

-Deșeurile sunt colectate amestecat (nu se face colectare separată)
-Depuneri masive de deșeuri de la agenți economici (aceștia trebuie să contracteze separat servicii de salubrizare și să nu depună în containerele dedicate populației)
-Deșeuri vegetale – frunze, crengi depozitate în sau lângă containere
-Abandon de deșeuri voluminoase– canapele, saltele și alte obiecte voluminoase
-Ambalaje voluminoase abandondate lângă containere (nestrivite, nepliate).

Pentru a își forma o imagine fidelă despre situația din teren, companiile RER Vest și RETIM vor monitoriza în continuare toate punctele din zona care umează a fi preluată la colectare. Toate situațiile identificate vor fi comunicate publicului și instituțiilor publice următoare: Primăria Alba Iulia, ADI Salubris Alba și Garda de Mediu Alba.

În cursul zilei de astăzi, 25 noiembrie, va fi finalizată operațiunea de dotare a punctelor de colectare de la blocuri cu containerele noului operator. Astfel, la blocuri vor fi disponibile un total de 764 containere în total, din care:

-398 containere negre – pentru deșeuri reziduale
-122 containere galbene – pentru deșeuri din plastic și metal
-122 containere albastre – pentru hârtie și carton
-122 containere verzi – pentru ambalaje din sticlă.

ATENȚIE LA NOILE PROGRAME DE COLECTARE! Odată cu intrarea în operare, 01 decembrie 2021, se modifică zilele de colectare la platformele de la blocuri. Mai jos este noul program pe zile și tipuri de containere:

Reprezentanții Asocierii RER Vest-RETIM vor continua sa informeze atât cetățenii, cât și instituțiile publice despre starea colectării până la data preluării efective a serviciului, 01 decembrie 2021.

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă: SOTO MANUFACTURING SRL – informează privind finalizarea activităților în proiectul “Dezvoltarea firmei S.C. SOTO MANUFACTURING S.R.L. prin achiziționarea de echipamente performante”

Publicat

în

Comunicat de presă

Privind finalizarea activităților în proiectul “Dezvoltarea firmei S.C. SOTO MANUFACTURING S.R.L. prin achiziționarea de echipamente performante” începând cu data semnării contractului de finanțare 01.06.2019 și pâna la data de 30.11.2021.

Electrica Furnizare Discount

Proiectul “ Dezvoltarea firmei S.C. SOTO MANUFACTURING S.R.L. prin achiziționarea de echipamente

performante” finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020  este implementat de către  SOTO MANUFACTURING SRL și are o valoare totală de 1,013,816.51 lei, din care 661,635.28 lei reprezintă finanțare nerambursabilă.  Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.

În urma implementării, prin activitățile realizate în proiect, s-au realizat următoarele:

–  Achiziționarea echipamente de productie: Centru CNC vertical de frezare cu 5 axe -1 buc; Strung orizontal-1 buc.

–  S-au creat 5 noi locuri de muncă din care un loc de munca din categoriile defavorizate,

Impactul proiectului la nivelul localității/regiunii este dat de faptul că prin această investiție societatea comercială va putea efectua operatiuni de mecanica generalain timpi optimi si la un nivel calitativ superior; acestea contribuind la dezvoltarea caracterului inovativ al activitatii prin imbunatatirea procesului de productie, avand la baza rezultatele unor tehnologii de ultima generatie, determinând prin noile contracte reinvestirea resurselor financiare încasate în comunitatea locală aducând în felul acesta un aport la dezvoltarea acesteia, si implicit, la crearea de noi locuri de munca.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare