Rămâi conectat

Economie

Tribunalul București obligă Ministerul Culturii să facă public protocolul pe care îl are cu Roșia Montană Gold Corporation

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Prima instanță, în care s-a judecat pe fond solicitarea ActiveWatch în baza legii accesului la informații de interes public, de a avea acces la protocolul de cooperare pentru protejarea şi restaurarea patrimoniului cultural naţional semnat de către Institutul Naţional al Patrimoniului cu SC Roşia Montană Gold Corporation SA, a cerut INP să facă public documentul cu pricina.

Decizia secției de contencios a Tribunalului București comunicată pe 25 martie 2013:

„Admite acţiunea formulată de reclamanta Active Watch – Agenţia de Monitorizare a Presei împotriva Institutului Naţional al Patrimoniului. Obligă pârâta să pună la dispoziţia reclamantei informaţia de interes public solicitată prin adresa nr. 85/11 ianuarie 2012, respectiv să comunice acesteia o copie a protocolului de cooperare pentru protejarea şi restaurarea patrimoniului cultural naţional semnat de către pârâtă cu SC Roşia Montană Gold Corporation SA. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 25 martie 2013.”

Potrivit ActiveWatch Agenţia de Monitorizare a Presei,în anul 2011 Ministrul culturii, Kelemen Hunor a afirmat că relația cu Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a înregistrat un progres important pentru patrimoniul cultural din România și în particular pentru cel de la Roșia Montană. Concret, domnia-sa vorbea despre angajamentul RMGC de a dona 70 de milioane dolari** Ministerului Culturii pentru recuperarea patrimoniului de la Roșia Montană. Ulterior, ministrul Kelemen a menționat chiar creșterea acestei sume la dublul ei – 140 de milioane de dolari. Documentul – ”Protocolul”*** – în baza căruia urma să fie făcută donația de 70 de milioane de dolari nu a fost, însă, făcut public. Au ajuns, totuși, în presă, pe căi neoficiale, presupuse versiuni ale respectivului document. Dacă ele sunt veridice, atunci „Protocolul” este un document nelegal: pe de o parte, prin documentul respectiv, RMGC se angajează să doneze cele 70 de milioane de dolari, dar parte din această sumă nu poate fi donată o dată ce există o obligație legală pentru companie să achite (nu să doneze) statului o sumă de 25,7 milioane dolari. Apoi, donația efectivă este condiționată de obținerea tuturor avizelor și autorizațiilor necesare pentru demararea Proiectului de exploatare a aurului la Roșia Montană și de începerea efectivă a exploatării. Or’, asemenea condiții presupun că Ministerul Culturii să-și asume decizii care depind de alte instituții publice și, la limită, chiar de instanțele de judecată – odată ce, în prezent, proiectul este oprit din cauza unei sentințe. Mai mult, o altă clauză precizează că RMGC va plăti suma numai dacă va avea banii. Pentru a-l putea, însă, ataca în instanță, e nevoie de documentul autentic. Din acest motiv, la începutul anului 2012, ActiveWatch a solicitat Protocolul în baza legii accesului la informații de interes public. Într-o primă rundă de corespondențe, Ministerul Culturii a declarat că nu deține documentul – pentru Minister a semnat Institutul Național al Patrimoniului (INP), o structură aflată în subordinea Ministerului. Apoi, INP a refuzat să-l facă public pe motiv că este secret, el fiind protejat ca un contract comercial. Este relevant pentru a aprecia politicile succesivelor guverne în raport cu Roșia Montană faptul că acest argument a fost transmis după ce la conducerea Ministerului Culturii se instalase actualul ministru, Daniel Barbu”.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cifra de afaceri în industrie, creștere cu 5,4% în primele două luni din anul 2024 – date INS Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în termeni nominali, în primele două luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023, datorită avansului înregistrat în industria prelucrătoare (+7,1%), informează miercuri Institutul Naţional de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea