Rămâi conectat

Ştirea zilei

TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII

Publicat

în

În cadrul ansamblului fortificaţiilor militare ce formează Cetatea Bastionară de tip Vauban „ALBA CAROLINA”, sistemul TRASEELOR TURISTICE, planificat încă de la începutul PROGRAMULUI DE DEZVOLTARE TURISTICĂ în Cetate, urmăreşte atingerea fiecărui obiectiv turistic important din Cetate. Aceasta, în perspectiva largă asupra zonei înconjurătoare, astfel încât sistemul de care vorbim să scoată în evidenţă întregul context al zonei vizitate. Din acest punct de vedere, în Cetate, s-au realizat următoarele TRASEE TURISTICE:
– TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII, realizat pe axa Est – Vest a Cetăţii, începând cu Poarta I şi sfârşind cu Poarta a VI-a, traseu ce cuprinde şi monumentele din interiorul Cetăţii;
– TRASEUL CELOR TREI FORTIFICAŢII, dezvoltat în cadrul ANSAMBLULUI ARHITECTURAL „HOTEL MEDIEVAL”, împreună cu TRASEUL EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC, TRASEUL VESTIGIILOR ROMANE DE SUD şi TRASEUL BASTIOANELOR DE SUD;
– TRASEUL DE SUD, realizat pe şanţul Bastioanelor de Sud;
– TRASEUL DE NORD, realizat pe şanţul Bastioanelor de Nord.
În ciclul nostru de articole, dedicat Cetăţii Alba Carolina, ne propunem să promovăm aceste proiecte, respectiv denumirile TRASEELOR TURISTICE, OBIECTIVELE TURISTICE cuprinse pe aceste TRASEE şi legăturile dintre TRASEELE TURISTICE, astfel încât acestea să devină cât mai cunoscute pentru dumneavoastră.
În articolul de astăzi vom vorbi despre TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII. Din punct de vedere al numărului de OBIECTIVE TURISTICE cuprinse, precum şi a importanţei acestora, TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII este cel mai important TRASEU TURISTIC al Cetăţii. Datorită amplasării porţilor Cetăţii pe o singură axă de la Est la Vest, ceea ce asigură un acces uşor şi cursiv, cele şase porţi ale Cetăţii sunt adevărate monumente de arhitectură în ansamblul construcţiilor defensive ale fortificaţiilor militare ale Cetăţii. Dintre cele şase porţi, Poarta I, Poarta a II-a, Poarta a III-a şi Poarta a IV-a sunt înnobilate cu decoraţia sculpturală deosebită specifică barocului transilvănean de factură austriacă, ceea ce le face unice în Europa, între celelalte Cetăţi Bastionare de tip VAUBAN. Restaurate deja şi puse în valoare, asigurate prin serviciul activ al membrilor din GARDA CETĂŢII care aduce culoare şi viaţă porţilor, aceste monumente sunt principalele OBIECTIVE TURISTICE ale TRASEULUI PORŢILOR CETĂŢII.
Pe acest TRASEU TURISTIC, indiferent pe care parte se face accesul, pe Est pe la Poarta I sau pe Vest pe la Poarta a IV-a, se pot vizita în ordinea lor şi monumentele din interiorul Cetăţii. Presupunând că accesul se realizează prin Poarta I, apoi parcurgem distanţa până la Poarta a III-a, trecând prin ea în interiorul Cetăţii, putem vedea mai multe monumente de o valoare istorică deosebită: pe dreapta, în parc, se găsesc monumentul LOSSENAU şi monumentul CUSTOZZA; în faţă, Sala Unirii (fostul cazinou militar al armatei austriece) iar puţin mai departe, Muzeul UNIRII, (fostul Palat BABILON); în partea dreaptă, pe strada Nicolae Iorga, la nr. 11-13, întâlnim Palatul APOR (actualmente – Rectoratul Universităţii „1 Decembrie 1918”), în a cărui imediată apropiere se găseşte Biblioteca Batthyaneum; pe partea dreaptă a SĂLII UNIRII putem vedea Palatul Principilor Transilvaniei, urmat de Catedrala Romano Catolică şi Palatul Arhiepiscopal Romano-Catolic, iar vizavi de acesta, Ansamblul Arhitectural Ortodox Catedrala Reîntregirii Neamului Românesc, monument de spiritualitate românească de însemnătate naţională. Traseul se încheie cu Poarta a IV-a a Cetăţii, unde se află şi Punctul de Informare Turistică şi accesul pe latura de Vest al Cetăţii.
Trebuie să mai relevăm acum intersecţiile şi ACCESELE CELORLALTE TRASEE TURISTICE în TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII. Pe partea de Est a Cetăţii, în faţa Obeliscului „HORIA, CLOŞCA şi CRIŞAN”, între Poarta a II-a şi Poarta a III-a, TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII se intersectează cu TRASEUL DE SUD, care duce pe şanţul Bastioanelor de Sud şi cu TRASEUL DE NORD, care se deschide în şanţul Bastioanelor de Nord. Pe partea de Vest a Cetăţii aceleaşi TRASEE TURISTICE se întâlnesc în zona Porţii a IV-a.
În interiorul Cetăţii, TRASEUL PORŢILOR CETĂŢII se leagă de TRASEUL CELOR TREI FORTIFICAŢII, dezvoltat în cadrul Ansamblului Arhitectural „HOTEL MEDIEVAL”, cu o nouă legătură către TRASEUL DE SUD prin CAPONIERĂ peste pod şi de asemenea tot în cadrul acestui ansamblu arhitectural, pe lângă Poarta a III-a, în sus, pe terasă şi pe lângă Poarta a IV-a se leagă de TRASEUL BASTIOANELOR DE SUD realizat pe partea superioară a Bastioanelor.
Sperăm că prin această scurtă trecere în revistă a TRASEULUI PORŢILOR CETĂŢII am reuşit să creionăm pentru dumneavoastră strategia PROGRAMULUI DE DEZVOLTARE TURISTICĂ pe această zonă, iar în articolele următoare vom relua fiecare OBIECTIV TURISTIC de pe acest traseu.
Daniel SABĂU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate

Publicat

în

Avertizare imediată COD PORTOCALIU de FURTUNI în Alba: Ploi torențiale, descărcări electrice și vânt puternic. Zonele vizate

Meteorologii au emis o avertizare imediată de Cod PORTOCALIU în mai multe localități județul Alba, marți, până la ora 21.30.

Zonele vizate din județul Alba: Lunca Mureșului, Fărău, Noșlac;

Se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor avea caracter torențial și vor cumula local 35-40 l/mp, grindină dimensiuni mici sau medii, intensificări de scurtă durată ale vântului.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CRIMĂ oribilă într-o localitate din România: CINCI membri ai unei familii, printre care și un copilaș, uciși cu brutalitate. Cine este principalul suspect

Publicat

în

CRIMĂ oribilă într-o localitate din România: CINCI membri ai unei familii, printre care și un copilaș, uciși cu brutalitate. Cine este principalul suspect

O crimă odioasă a avut loc marți, 9 august, într-o comună din Argeș. Cinci membri ai unei familii din Bascov, între care un copil de cinci ani, au fost uciși în propria locuința, principalul suspect fiind un bărbat cu afecțiuni psihice.

UPDATE: Cei 5 oameni, printre care şi un copil, care au fost găsiți morți într-o casă din Bascov, lângă Piteşti, nu au fost înjunghiați, ci omorâți prin violență.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În urma cercetărilor la fața locului, victimele au fost găsite cu urme de violență, nefiind vorba despre înjunghiere. Au fost lovite cu un obiect contondent. Cercetările sunt, încă, în desfășurare”, informează Inspectoratul de Poliție Județean Argeș.

Știrea inițială

O crimă cumplită a avut loc în Argeș. Cinci persoane, membri ai aceleiași familii, au fost găsite moarte în casă, transmite Realitatea Plus. Printre victime se află și un copil de cinci ani. Apelul la 112 a fost dat de un bărbat.

Din primele informații, se pare că soțul femeii ucise a sunat la poliție după ce a făcut descoperirea macabră. Bărbatul i-a găsit pe cei cinci membri ai familiei sale morți în propria casă. Mai exact este vorba despre soția sa, fiica de 5 ani, cei doi socrii și un cumnat. Toate cele 5 victime erau decedate în momentul în care oamenii legii au ajuns la fața locului. Cu toții au fost înjunghiați.

Polițiștii fac cercetări la fața locului și încearcă să afle ce s-a întâmplat în casa celor omorâți. Primul suspect este unul dintre frații soției bărbatului. Acesta ar avea probleme psihice și ar fi fost deja depistat de către oamenii legii. Totuși, ancheta este continuată pentru a fi stabilite toate circumstanțele în care s-a produs tragedia.

Detalii oribile au ieșit la iveală în cazul crimei de la Bascov, în care 5 persoane au fost ucise cu lovituri de cuțit. Criminalul și-ar fi legat rudele înainte să le ucidă, scrie Fanatik.ro. Totodată, bărbatul care a comis crima ar fi încercat să-și ia viața într-o pădure, acolo unde s-a ascuns după ce a comis teribila faptă.

Principalul suspect se numește Viorel L., are 52 de ani și suferă de afecțiuni psihice. El locuia alături de cei doi părinți și de fratele lui, de profesie taximetrist. Se pare că acesta a suferit o criză atunci când i-a înjunghiat pe toți membrii familiei alături de care locuia, după care a traversat strada, până la locuința surorii lui, asistentă la Spitalul Militar Argeș. Femeia se afla acasă împreună cu fiica ei, iar individul le-a înjunghiat și pe ele.

Sursa: dcnews.ro stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

Publicat

în

Moment istoric pentru fotbalul albaiulian: AFC Unirea 1924, preluată de primărie, prin CS Municipal. Consilierii au votat cesionarea

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au votat în ședința extraordinară de marți, 9 august 2022, ca divizionara terță AFC Unirea 1924 Alba Iulia să fie preluată de Primăria municipiului Alba Iulia prin intermediul Clubului Sportiv Municipal Unirea Alba Iulia, ce aparține de autoritățile locale și administrează patrimoniul sportiv din municipiu.

CITEȘTE ȘI: Decizie istorică: Unirea Alba Iulia a fost preluată de Primăria municipiului Alba Iulia! Un nou început pentru clubul fanion al Albei!

AFC UNIREA 1924 este succesorul în drepturi a echipei de fotbal înființată în anul 1924 sub denumirea Unirea Mihai Viteazul deținând palmaresul tuturor echipelor, indiferent de denumire, care au succedat echipa de fotbal Unirea Mihai Viteazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

ASOCIAȚIA FOTBAL CLUB UNIREA 1924 este de acord cu predarea către CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL UNIREA ALBA IULIA cu titlu gratuit și definitiv, a activității sportive și a locului de participare în competiții, respectiv în Campionatul Național liga 3, începând cu sezonul 2022-2023, a echipei de fotbal AFC UNIREA 1924, precum și a tuturor drepturilor federative sportive aferente.

Potrivit Regulamentului de organizare a activității fotbalistice al Federației Române de Fotbal cluburile de drept privat, participante la campionatele naționale de seniori care au obținut dreptul de participare în competiție prin cesionarea acestuia de la cluburile de drept public, pot cesiona dreptul de participare în competiție cu titlu gratuit și definitiv, exclusiv cluburilor de drept public care au deținut dreptul de participare în competiție, la data cesionării acestuia către cluburile de drept privat respective.

„Așa cum suporterii noștri au remarcat, în ultima perioadă nu am ieșit în on-line deși au avut loc evenimente importante: rezultatele excelente ale echipei de juniori A1, revenirea echipei de seniori în liga a 3-a, reunirea lotului pentru noul sezon competițional.

Toate eforturile oamenilor din club au fost direcționate spre dezideratul cel mai important al acestui an: preluarea echipei de către Primăria Municipiului Alba Iulia. Întreaga suflare uniristă va fi mâine cu ochii și cu urechile pe dezbaterile Consiliului Local care va decide în ședință extraordinară soarta echipei noastre în pragul împlinirii unui secol de existență. Așteptăm cu sufletul la gură decizia care poate aduce Unirea Alba Iulia acolo unde îi e locul: printre echipele de mare tradiție ale României!”, au scris reprezentanții AFC Unirea 1924 pe facebook.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare